AL NOSTRU „MIRCEA”, MARE VELIER

  • Marian MOȘNEAGU•

A fost, este și va rămâne mereu drag sufletului nostru. Pentru că a fost și este al nostru, ne reprezintă ca nație și ne ambiționează să ne menținem temerari într-o competiție permanentă cu noi înșine. Și cu alții.

Dovadă, voiajul istoric din 1976, când „Mircea”, sub comanda intransigentului căpitan de rangul 3 Eugen Ispas, a luat în piept, la propriu și la figurat, Atlanticul.

Pentru a arăta Lumii Noi că suntem o națiune maritimă. Și că avem și spirit marinăresc, și un autentic cult al apelor. Și, fără rezerve, o conștiință a mării și o cultură adecvată comunităților riverane.

Așadar, după ce participase cu dezinvoltură la a treia regată Bermuda – Newport, în compania a 17 veliere din clasa A şi a 66 veliere din clasa B, şi a defilat pe fluviul Hudson, între podurile Verrazano şi Washington, în cadrul paradei navale organizate pe 4 iulie 1976, dând onorul poporului american şi preşedintelui Gerald Ford, aflat la bordul portavionului „Forrestal”, ,,Mircea” se pregătea pentru a face calea întoarsă spre casă.

Ghid de buzunar

Nu înainte de a efectua un popas la Baltimore (10 – 16 iulie 1976) și o ultimă escală pe tărâm american, între 20 și 23 iulie 1976, la Philadelphia.

Marţi, 20 iulie, la ora 10.30, nava-şcoală „Mircea” a acostat cu bordul babord la dana Penn’s Landing din portul Philadelphia.

Oraşul Philadelphia urează bun venit navei-şcoală cu vele a Marinei Militare Române.

Philadelphia a fost oraşul port cel mai important al Americii în timpul perioadei coloniale a istoriei noastre şi astăzi se situează ca important centru de import. Şi deoarece în timpul evenimentelor Bicentenarului S.U.A. multe nave de diferite mărimi şi clase din toată lumea vor face din Philadelphia unul din porturile de escală ca parte a programului «Operation Sail ’76» de sărbătorire a acestui măreţ eveniment şi pentru că ofiţerii şi marinarii care conduc aceste nave vor vizita locurile istorice ale Philadelphiei unde au avut loc multe evenimente importante care au condus la formarea S.U.A., de aceea, eu, Frank Lazarro Rizzo, primarul oraşului Philadelphia (între 1972 și 1980 – n.n.), transmit prin aceasta un sincer şi călduros «Bine aţi venit» marinarilor care vizitează oraşul cu ocazia «Operation Sail ’76».

Dat sub semnătura mea şi cu sigiliul oraşului Philadelphia, în această zi de 19 a lunii iulie 1976. ss/ indescifrabil”.

Cuvânt înainte

Oferta gazdelor a fost mai mult decât generoasă. Concertul de muzică uşoară organizat în onoarea marinarilor români a fost urmat de vizitarea oraşului Philadelphia.

Cu prilejul recepţiei organizate la „Racquet Club”, instituție care anul trecut a celebrat 130 de ani de existență, viceamiralul Gheorghe Sandu (1921 – 2000), pe atunci șef al Secției Marină în Direcția Operații a Marelui Stat Major şi căpitanul de rangul 3 Eugen Ispas, astăzi contraamiral de flotilă în retragere, au fost făcuţi membri onorifici ai clubului.

Marinarii americani şi români au avut posibilitatea să se întreţină cordial şi să se cunoască mai bine şi pe timpul cocktailului organizat la Baza Navală, respectiv la bordul velierului românesc.

Philadelphia Inquirer

Pe durata acestei escale, nava a fost vizitată de domnul Gheorghe Ioniţă, consilier la Ambasada României din Washington, căpitanul de rangul 2 Marin Stănculescu, atașat naval adjunct la Ambasada României din Washington D.C. și contraamiralul W.D. Tools jr., comandantul Districtului 4 Naval din Philadelphia.

După ce şi-a refăcut plinurile la cheul nr. 2 al U.S. Navy, în seara zilei de vineri, 23 iulie 1976, chiar de ziua comandantului său, „Mircea” a început manevra de plecare din Philadelphia, ultimul port de pe continentul american din cadrul acestui memorabil voiaj de instrucţie şi de reprezentare.

O filă originală de istorie navală națională de acum 44 de ani, care ne face, o dată în plus, să fim mândri de marele, longevivul și loialul nostru ambasador „Mircea”, de măiastrele sale echipaje și de bravii și destoinicii săi comandanți.

La mulți ani cu sănătate, Domnule Amiral Ispas! BUN CART ÎNAINTE, „MIRCEA”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.