Istoria plămădirii unei regate internaţionale la Marea Neagră

Prof. Dan MIHĂESCU ●

Povestea celei mai noi, mai mari şi mai importante regate internaţionale organizată până acum pe litoralul vestic al Mării Negre, o ştiu îndeaproape, fiind martor la plămădire, naşterea şi botezul ei chiar de la început, din noiembrie 2013, când mai-mult-ca prietenul meu, Bogdan Grădinaru, preşedintele Asociaţiei Black Sea Sailing, a avansat o propunere în acest sens, partenerilor bulgari de la Morski Klub Balchik, sosiţi la inaugurarea Bazei Nautice Techirghiol.

1.Primele negocieri cu partenerii de la Balchik alături de Angel Lingorski pentru Regata Internaţională Poseidon Kaliakria Cup - The Black Sea Regatta -Balchik 7 decembrie 2013 9

A fost Gambitul Regelui … Sugestia parteneriatului româno-bulgar într-o mare regată de yachturi cu vele i-a prins pe loc pe prietenii din Balchik şi astfel, toată seara, la agapa de la Techirghiol, i-am observat discret făcând planuri, scheme şi calcule pe şerveţele de hârtie şi comentându-le apoi cu Bogdan. Să fie o singură regată sau să fie două într-una ?  Să aibă două sau trei escale cu curse inshore ? De unde să se plece, de la Eforie, Mangalia sau Balchik ? Este prea mult sau prea puţin pentru sportivi ? Formalităţile de frontieră – unde se fac şi se desfac ? Taxe, tarife, gratuităţi, formalităţi, reciprocităţi. Cocktailuri sau banchete, la noi sau la ei ? Entuziasm, gânduri, frământări, dar mai mult decât orice, s-au despărţit decişi să o facă ! La plecare, s-au strâns mâini, s-au făcut promisiuni s-au luat angajamente şi s-a lansat invitaţia pentru o nouă rundă de discuţii, la Balchik, în formulă lărgită, pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae – Patronul spiritual al oraşului.

Am împăturit şerveţelul cu proiecte şi l-am despăturit pe masă, o lună mai târziu la Hotelul Selena, de pe esplanada Balchikului. Prezent acum la discuţii, Angel Lingorski, sponsorul clubului de yachting din Balchik, dezvoltă proiectul regatei. Teoretic o putem face în vara anului 2014. Poate să fie continuarea sau sfârşitul Regatei Kaliakria Cup, o competiţie pe care ei o organizează deja de şase ani cu o participare remarcabilă, la fiecare ediţie. Bogdan Grădinaru anunţă că în iunie organizează şi el a treia ediţie a Reagtei Poseidon şi efectiv, eforturile organizatorice pot fi conjugate. Zis şi făcut ! Se avansează propuneri de denumire pentru noua competiţie. Poate Dobrogea Sailing Week ? Rămâne să mai vedem.

1.Primele negocieri pentru Regata Internaţională Poseidon Kaliakria Cup - The Black Sea Regatta -Balchik 7 decembrie 2013 269

O lună mai târziu, ne vedem din nou la Balchik. Ne însoţeşte şi Octavian Ţacu, yachtman cu experienţă, antrenor şi cronicar de yachting. Proiectul se conturează mai mult. Toată lumea vrea să facem regata. Deja a stârnit interes în lumea yachtingului din ambele ţări. Gazda noastră, Atanas Atanasov – preşedintele Morski Klub Balchik, depăşeşte orice imaginaţie balcanică în materie de găzduire şi ospeţie.

La sfârşitul lui martie, 2014, partenerii bulgari solicită o reuniune de urgenţă. Vin ei la Techirghiol. Ne întîlnim la Droma’s, localul nostru de protocol. Valeri Iliev, fraţii Rosen şi Stoean Georgiev, Ivan Marinov şi evident … Angel Lingorski – proprietarul Kaliakria Resort. Amabilităţi, îmbrăţişărim, revedere emoţionantă, mistreţ la tavă, rachiu de caise dobrogean, Cabernet de Stambulovo – adus de ei, rachiu de prune de Troyan … Place mai mult Feteasca Neagră de Cernavodă. Pluteşte o nelinişte, poate chiar două. Politicos şi diplomat, după două, trei ore de tatonări, Angel îşi spune oful. Vrea ca titulatura competiţiei să prezerveze totuşi numele reagatei Kaliakria Cup. Nicio problemă ! Bogdan Grădinaru agreează ideea. Competiţia se va numi Poseidon-Kaliakria Cup. Problema formalităţilor de frontieră este rezolvată. Garda de Coastă va efectua controlul documentelor în Marina Eforie, acolo unde vor sosi toate echipajele şi de unde se va porni în cursă.

3.Noi decizii organizatorice şi botezul - Regata Internaţională Poseidon-Kaliakria Cup Techirghiol Restaurant Dromas 28 martie 2014 0608

Pe 21 mai, ne revedem cu întreaga echipă de organizare la Balchik, mai precis la Kaliakria Resort. Angel este gazdă perfectă. Complexul turistic este senzaţional iar priveliştea îţi taie respiraţia. Discuţiile se poartă la masa pregătită pe terasa resturantului Balcon del Mundo, suspendată desupra falezei abrupte la peste 40 de metri deasupra mării. Este spectaculos. Stabilim detalii legate de promovare, parteneriate media, sponsori, premii, echipamente pentru participanţi, reguli şi etichetă, comitet de cursă şi juriul internaţional. Sosirea se va înregistra la Balchik, între farurile portului. Crescătoriile de midii şi talienele pescarilor nu vor ridica probleme echipajelor la sosire. Vor fi luminate intermitent şi vor fi întocmite hărţi exacte cu poziţia lor. Şi în Bulgaria vor fi două evenimente de socializare, ca şi în România. Un sailor’s party – la piscina de la Kaliakria Resort şi banchetul final, pe terasa marină a Hoetlului de patru stele Hamingway, din Balchik, unde se va face şi premierea.  Bogdan anunţă că până la sosirea participanţilor, şenalul Marinei Eforie Nord va fi dragat la adâncimea optimă de 4 metri. Organizarea este în grafic. Niciun fel de impedimente. Ne revedem la Eforie Nord pe 11 iunie !

 

● ● ●

 

Marina Eforie Nord (Portul turistic Bellona) va gazdui miercuri, 11 iunie 2014, de la ora 19. 00, festivitatea de deschidere a celui mai mare eveniment sportiv de yachturi cu vele, organizat până acum pe litoralul vestic al Mării Negre – Regata Internaţională Poseidon-Kaliakria Cup 2014 ce se va desfăşura în perioada 11- 15 iunie 2014

Regata Internaţională Poseidon-Kaliakria Cup a rezultat din asocierea a două competiţii de tradiţie de pe litoralul vestic al Mării Negre, Regatta Poseidon – susţinută timp de trei ani consecutiv de Asociaţia Black Sea Salining (asociaţia română a proprietarilor de yachturi) şi Kaliakria Cup lansată în urmă cu şapte ani, de către Morski Klub Balchik şi Kaliakria Resort – Bulgaria.

Noi decizii organizatorice şi botezul - Regata Internaţională Poseidon-Kaliakria Cup Techirghiol Restaurant Dromas 28 martie 2014 0615

Regalul nautic, ce va lua startul pe 12 iunie din Marina Eforie Nord, marchează totodată, prin Regata Poseidon, şi prima etapă dintr-o serie de cinci regate ce constituie Ediţia 2014 a Samsung Romania Cup, cea mai importantă competiţie de yachturi cu vele înscrisă în calendarul sportiv al Federaţiei Române de Yachting (FRY), la secţiunea offshore.

Regata Poseidon face parte din Calendarul Competiţional pe anul 2014, alăturându-se altor evenimente de gen desfăşurate în Marea Neagră şi incluse în Trofeul Black Sea Sailing 2014 compus din 2 etape:

–              Regata Poseidon (11-13 iunie 2014)

–              Regata Callatis (29-31 august 2014), care împreună cu alte 3 etape –

Regata Regina Maria (27-29 iunie 2014), Regata Beneteau (18-20 iulie 2014) şi Regata Bricul Mircea (15-17 august 2014) formeaza Samsung Romania Cup 2014 organizată în parteneriat cu Life Harbour şi Yacht Club Regal Român.

La startul regatei,  ce se va da joi, 12 iunie, în largul Marinei Eforie Nord, şi-au anunţat participarea mai mult de 35 de yachturi cu vele şi peste 250 de performeri. Competiţia se desfăşoară conform prescripţiilor ISAF, la clasele Racer, Cruiser şi o clasă non-formală – Rally Class, pentru yachturile de agremement neclasificate. Va fi folosită, deasemenea, o bază a conversiei între sistemele internaţionale de handicap la punctaj  IRC şi ORC.

Conform programului, Regata Internaţională Poseidon-Kaliakria Cup va avea două etape de competiţie inshore, la Eforie şi Balchik, cu o etapă intermediară de cursă offshore, pe distanţa de peste 60 de mile marine, între Eforie şi Balchik.

Visul lui Bogdan Grădinaru s-a materializat Poseidon-Kaliakria Cup ia startul de la Marina Eforie Nord pe 12.06. 2014.Kaliakria Resort 21 mai 2012...perfectarea ultimelor detalii cu Angel Lingorski

Regata Internaţională Poseidon – Kaliakria Cup este guvernată de Regulamentul de Navigaţie  (ISAF RRS 2013-2016), Regulamentele ORC şi IRC, de prescripţiile de navigaţie ale federaţiilor naţionale de yachting din România Bulgaria (FRY şi BULSAF) şi de instrucţiunile de cursă specifice pentru regată şi se desfăşoară conform caledarelor competiţionale offshore ale Federaţiei Române de Yachting şi Federaţiei Bulgare de Yachting.

Organizatorii şi sponsorii asigură servicii gratuite de acostare în Marina Eforie Nord şi Marina Balchik, pentru toate yachturile participante.

Regata Internaţională Poseidon-Kaliakria Cup 2014 este organizată pentru prima dată, în cadrul unui parteneriat recent statuat, între Asociaţia Black Sea Sailing – România şi Clubul Nautic Român în asociere cu Morski Klub Balchik şi Kaliakria Resort – Bulgaria.

Reprezentanţii Autorităţii Organizatoare, Bogdan Gradinaru – Black Sea Sailing Association, Dan Mihaescu – Clubul Nautic Român, Atanas Atanasov – Morski Klub Balchik şi Angel Lingorski – Kaliakria Resort, cred că prin unirea forţelor partenerilor români şi bulgari, pentru realizarea primei ediţii a competiţiei de yachturi cu vele Regata Internaţională Poseidon-Kaliakria Cup, yachtingul competiţional şi de loasir de la Marea Neagră va deveni mai interesant, mai accesibil şi mai provocator.

 

 

 

4 comentarii la „Istoria plămădirii unei regate internaţionale la Marea Neagră

 • 25 mai 2014 la 21:35
  Permalink

  Am sustinut de la inceput ideea acestei regate si sper sa am ocazia sa particip si eu in echipajul unei nave cunoscute la competitie.

  Ion C.

  Răspunde
  • 25 mai 2014 la 21:42
   Permalink

   Vă aşteptăm sa navigam împreună la bordul yachtului CORSARUL, domule amiral, sub marca dumenavoastră !

   Dan MIHĂESCU

   Răspunde
 • 3 iunie 2014 la 13:04
  Permalink

  Tot respectul meu,Dane,pentru munca depusa!Felicitari!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.