luni, ianuarie 20, 2025
Eveniment

Ora 35. DE PUS ÎN RAMĂ

Comandor (r) dr. Marian MOȘNEAGU •

 

Vineri, 13 septembrie 2019, am dat timpul înapoi. La propriu și la figurat! Eu și alți 38 de absolvenți ai Institutului de Marină “Mircea cel Bătrân” ne-am reîntâlnit după trei decenii și jumătate.

Bucuria revederii este perpetuă. Întotdeauna aștepți cu nerăbdare să-ți revezi colegul de bancă, de clasă sau de an. Să te lauzi cu ceea ce ai (mai) înfăptuit în familie și în carieră. Și să te bucuri de reușitele tale și ale confraților de breaslă.

Aparent, viața a fost nedreaptă cu unii dintre noi. În Promoția din ceruri avem deja 11 nume: Botez Gheorghe, Cucu Florinel, Grecu Gigi, Ignat Pavel, Iordan Zaharia, Ișan Emil-Alexandru, Mihalcea Ion, Niculae Marius, Sora Titi-Adrian, Stănescu Victor și Udrea Marius.

Dar, în felul său, cândva, tot ea, viața, ne-a dat șanse egale fiecăruia.

Șase dintre noi fac parte astăzi din “Clubul Amiralilor”: Alexandru Mîrșu, actualul șef al Statului Major al Forțelor Navale, Cătălin-Silviu Dumistrăcel, Daniel Căpățînă (în dublă ipostază, de președinte al Comitetului de organizare a ultimelor două ediții și președinte en titre al Asociației Absolvenților Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”), Tiberiu Frățilă, șeful promoției, Gigi-Cristinel Uce și Valentin-Vicențiu Cătăneanu.

 

Majoritatea au ajuns comandori și au activat în demnități și funcții de răspundere în Statul Major al Forțelor Navale, în Statul Major General, Ministerul Apărării Naționale, în comandamente NATO, organisme ONU sau în structuri ale Uniunii Europene.

Câțiva dintre cei repartizați la Marina Grăniceri sunt astăzi comisari șefi, cu o experiență și expertiză aparte în structurile Gărzii de Coastă și în Ministerul de Interne: Cornel Bălănică, Ioan Bumb, Constantin Călin, Liviu Ciuceanu, Eugen Cozma, Viorel Nanu, Laurențiu Pahomie și Viorel Târpan.

Nu puțini – dar cu care mă mândresc în egală măsură -, sunt astăzi comandanți de cursă lungă și au navigat sau navigă încă pe nave ale unor companii străine: Constantin Barbu, Coreliu Barbu, Mihai Doser, Dănuț Fodor, Dumitru Maxim, Călin Mita, Marian Pitea, Adrian Puenaru, Neculai Rusu și Radu Tamaș (care ne-a salutat, telefonic, dintr-un port din Mexic!).

Cu toții suntem oameni maturi, așezați și împliniți profesional și familial. Cu copii răspândiți în toată Europa și nepoți care ne legitimează, din oficiu, ca membri titulari ai celui mai select partid: Clubul Bunicilor!

Am făcut Apelul Promoției 1984! Pentru mai bine de două ore am redevenit cadeții de odinioară! Cu pățanii și porecle, cu pasiuni și îndeletniciri diverse, cu amintiri, iluzii și aluzii la ceea ce am mâncat, trăit, plănuit, împărtășit și pătimit laolaltă. Unii patru, alții (LMM-iștii) opt ani împreună.

E minunat să poți face recurs la memorie, bucurându-te de cei apropiați ție, afectiv, emoțional și, evident, profesional. Orice ne-a rezervat viitorul, viața ne readuce, periodic, la țărmul începuturilor.

Am făcut, direct sau indirect, și un Laudatio școlii care ne-a format, profesorilor noștri și comandanților care ne-au inițiat, instruit, consiliat și în care am căutat și am identificat adevărate modele.

 

Alma Mater ne-a dat măsura unui parcurs, ne-a oferit repere, criterii și standarde de performanță și ne-a lansat la apă. Pe unii la mare, pe alții la Dunăre. Apoi timpul, mediul, orientarea și implicarea fiecăruia ne-au purtat spre noi și noi orizonturi. Ale destinului fiecăruia.

Unul dintre absolvenții prezenți în premieră la o astfel de agapă este Cornel Cornea. Fost pescadorist, a venit cu drag, din Bacăul său natal, să ne salute, să ne îmbrățișeze și să ne uimească. A făcut-o discret, fără să se laude, oferindu-ne viața sa, povestită rimat, în paginile unui volum memorialistic. L-a intitulat, inspirat și candid, “Revelatorium”. În pagini de o copleșitoare sinceritate, Cornel redă, cu propriile sale trăiri și amintiri, savoarea anilor petrecuți alături de mulți dintre noi. În Liceul Miltar de Marină “Alexandru Ioan Cuza”, în Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân”, în flota de pescuit oceanic și, după dispariția acesteia, aiurea, în cele patru puncte cardinale.

Cum să nu te bucuri de un asemenea dar! Cum să nu savurezi și să nu aplauzi o asemenea surpriză?

Am fost și rămânem o promoție de real succes a învățământului de marină din România. Și, ca de fiecare dată, cu prilejul acestor șase întâlniri, reconfirmăm această certă valoare.

O bucurie pe care o raportăm la altele, ale camarazilor din celelalte promoții. Și care, asemenea nouă, revin în campusul din Coiciu pentru a-și număra pașii. Și toamnele!

Din nisipul atâtor fluxuri și refluxuri, clepsidra macină deopotrivă viețile tuturor. La timpul trecut ca și la timpul prezent. Doar gongul unor emoții perverse, care-i demască până și pe cei mai duri dintre noi, ne-a făcut să ne trezim la realitate. Să ne (re)proiectăm viitorul. Cât să profităm din plin de prezent, ca și de următorii ani și de viitoarele împliniri. Că de muzică și voie bună nu am dus lipsă nici de astă dată.

 

… Vineri, 13 septembrie 2019, pentru Promoția 1984 a fost o zi cu adevărat norocoasă. Pentru cei care au răspuns “Prezent” dar și pentru mulți dintre colegii care au ezitat sau amânat sine die revederea, Ora 35 a trecut.

“Am strâns toamnă după toamnă…” și ne pregătim deja pentru următoarele.

Tuturor, un sincer și cordial LA MULȚI ANI!

Și… LA BUNĂ REVEDERE!

 

Foto: Ionuț Felea

One thought on “Ora 35. DE PUS ÎN RAMĂ

  • Mariane, să aveți parte de cât mai multe întâlniri aniversare și să vă bucurați cât mai mult de prezența colegilor. Mă gândesc acum că la anul care vine va trebui să strângem rândurile promoției 1980 pentru aniversarea celor patru decenii de la absolvire și deja am început depănarea amintirilor cu câțiva colegi cu care încercăm să organizăm întâlnirea. Mai e puțin și se împlinesc 40 de ani …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.