Yachtmanul român Dorel Nacou în presa din România

Monitorizarea presei din 27 ianuarie 2018 sub lupa Monicăi Velicu, ofițer de presă al CNAPMC ●

Stiri TVR

Dorel Nacou, primul român care a traversat solitar Atlanticul cu un minivelier – video- pag. 2

 

Agerpres

Dorel Nacou a lansat proiectul regatei internaţionale între porturile Constanţa şi Batumi- pag.2

 

Adevărul

Românul care a traversat solitar Atlanticul iniţiază Raliul Mării Negre. Regata va lega Constanţa de Batumi- pag.3

 

Evenimentul Zilei

RALIUL MĂRII NEGRE, propus pentru Centenarul Unirii de DOREL NACOU, singurul român care a traversat solitar Atlanticul- pag. 5

 

Cuget Liber

În cinstea Centenarului Marii Uniri- Celebrul navigator român Dorel Nacou propune organizarea regatei „Raliul Mării Negre”- pag. 6

 

Ziua de Constanța

Imagini de la eveniment Conferinţă de presă a Clubul Nautic Român la Constanţa. Ce proiect se prezintă (galerie foto) – pag.7

Aventurile lui Dorel Nacou în traversarea solitară a Oceanului- pag.7

 

Tomis News

APMC și Clubul Nautic Român vor o competiție internațională de yachting pe Marea Neagră, în contextul Centenarului Marii Uniri- pag.8

 

DCNews

Yachting: Regată internaţională între porturile Constanţa şi Batumi – pag.9

 

ConstantaPress

EVENIMENT NAUTIC INTERNAȚIONAL LA MAREA NEAGRĂ– pag.10

 

Telegraf

Dorel Nacou inițiază „Raliul Mării Negre“, între Constanța și Batumi- pag.10

 

RadioConstanța

Dorel Nacou se alătură unui nou proiect ambițios: Raliul Mării – o cursă de anduranță între porturile Constanța și Batumi– pag.11

 

Neptun TV

Primul român care a traversat singur Oceanul Atlantic a ajuns astăzi la Constanța! Celebrul navigator propune Raliul Mării Negre – video- pag.12

 

Antena.roRomanul care a traversat solitar Atlanticul initiaza Raliul Marii Negre. Regata va lega Constanta de Batumi- pag.12

 

 

Stiri TVR

Dorel Nacou, primul român care a traversat solitar Atlanticul cu un minivelier – video

 

A traversat singur Atlanticul cu un minivelier, a rezistat furtunilor puternice şi a ajuns la destinaţie de Ziua Naţională a României. Este primul român care a participat la Regata Mini-Transat 2017 La Boulangere şi a reuşit să termine traseul. Deși e stabilit în Franța, a concurat pentru România şi a dedicat realizarea lui Centenarului Marii Uniri. Și mai are un plan: să transforme, pentru câteva zile, Constanţa în Capitala Yachtingului European

Dorel Nacou s-a născut în Suceava. Acum 20 de ani a plecat în Franţa să îşi facă un viitor. S-a angajat pe un şantier naval şi s-a îndrăgostit de sporturile nautice. Aşa a ajuns în 2017 să traverseze singur Atlanticul. O călătorie plină de greutăți și peripeții.

La bordul unui velier de 6.5 metri, Dorel Nacou, sportiv legitimat la Clubul Nautic din Constanţa, a urmat un traseu de aproape 5.000 de mile nautice, între Franţa şi Insula Martinica. A reuşit să ajungă la destinaţie de Ziua Naţională a României.

Dorel Nacou visează acum să organizeze la Constanța Raliul Mării Negre. Cursa de anduranţă pornește din Portul Constanţa şi se va încheia în portul Batumi. Are susţinerea Clubului Nautic Român, dar şi a Conducerii Porturilor Maritime.

Pentru premiera sportivă, dar şi pentru proiectele de viitor, Dorel Nacou a fost premiat de conducerea Porturilor Maritime din Constanţa.

http://stiri.tvr.ro/dorel-nacou–primul-roman-care-a-traversat-solitar-atlanticul-cu-un-minivelier_827346.html#view

 

 

Agerpres

Dorel Nacou a lansat proiectul regatei internaţionale între porturile Constanţa şi Batumi

 

Yachtmanul Dorel Nacou, primul navigator român care a traversat în solitar Oceanul Atlantic, în cadrul unei competiţii oficiale, la sfârşitul anului trecut, a lansat vineri proiectul unei regate internaţionale pe Marea Neagră între porturile Constanţa şi Batumi (Georgia).

Într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, Dorel Nacou a declarat că îşi doreşte ca navigatorii români să accepte provocarea de a susţine prin participarea lor o regată offshore de traversare a Mării Negre între Constanţa şi Batumi, tur-retur, ce ar însuma aproximativ 1.200 de mile nautice.

„Este o provocare şi poate să fie o mare oportunitate de imagine pentru România şi pentru Constanţa, mai ales pentru segmentul de sporturi nautice. Eu am deprins navigaţia cu vele în Franţa. Acolo am cunoscut acest sport, acolo l-am practicat până în prezent dar singurul club de yachting la care m-am legitimat este Clubul Nautic Român şi din acest motiv am venit acum acasă, pentru a propune acest proiect major pentru yachtingul românesc”, a declarat Nacou.

Skipperul a susţinut că realizarea unei regate offshore de anduranţă pe Marea Neagră ar putea duce la dezvoltarea producţiei de echipament sportiv pentru yachting şi proiectarea şi construcţia ambarcaţiunilor, în România.

„Aşa după cum se întâmplă în toate ţările cu o cultură nautică aşezată, aşa cum se întâmplă în Franţa, de exemplu, putem şi aici, la Constanţa să aducem tehnologia modernă pentru construcţia bărcilor de curse cu vele, din fibră de carbon. (…) Marea Neagră are caracteristici speciale, este o mare grea, complicată, dificilă chiar pentru navigaţie în general şi în special pentru cea cu vele şi de aceea este o mare provocare să participi la o regată offshore aici. (…) Naţiunilor din bazinul Mării Negre chiar le lipseşte motivaţia unei regate internaţionale care să reunească competitori din toate ţările riverane”, a spus Nacou.

La rândul său, directorul general al CNAPM Constanţa, Dan Tivilichi, a anunţat că iniţiativa lansată de navigatorul Dorel Nacou şi de Clubul Nautic Român se bucură de sprijinul companiei pe care o reprezintă având în vedere că Portul Constanţa are un parteneriat cu Portul Batumi iar omologii georgieni sunt interesaţi de promovarea acestei destinaţii pe plan internaţional.

Dan Tivilichi i-a acordat o distincţie lui Dorel Nacou, ce consemnează faptul că acesta este primul navigator român care a efectuat o cursă transatlantică în solitar, în cadrul unei competiţii sportive de anduranţă.

Ziua de 1 decembrie 2017 a consemnat o performanţă pentru sportul cu vele românesc, după ce Dorel Nacou, legitimat la Secţia de Yachting a Clubului Nautic Român, din Constanţa, a atins la ora 00.40 UTC (02.40 – ora Bucureştiului) punctul terminus al aventurii sale în traversarea solitară a Oceanului Atlantic, odată cu acostarea în portul Le Marin, din Insula Martinica, fiind ultimul concurent sosit din cursă al Regatei Mini-Transat 2017 La Boulangere, Clasa Mini 6.50, categoria Prototip.

Aflat la bordul velierului de 6,5 metri, 412 iXblue Vamonos, Nacou a urmat un traseu ce însumează 4.801,27 mile nautice între porturile La Rochelle (Franţa) şi Le Marin (Insula Martinica), pe durata a 41 de zile, 8 ore, 28 minute şi 50 de secunde.

 

 

https://www.agerpres.ro/sport-intern/2018/01/26/yachting-dorel-nacou-a-lansat-proiectul-regatei-internationale-intre-porturile-constanta-si-batumi–44218

 

 

Adevărul

Românul care a traversat solitar Atlanticul iniţiază Raliul Mării Negre. Regata va lega Constanţa de Batumi

Dorel Nacou, primul român care a traversat solitar Oceanul Atlantic într-o ambarcaţiune cu vele, s-a întors în ţară pentru a iniţia Raliul Mării Negre, o regată în premieră ce va avea loc la vară, de la Constanţa la Batumi (Georgia).
Alături de camarazii de la Clubul Nautic Român, Dorel – care trăieşte din 1992 în Marsilia, Franţa – vrea să promoveze România în Anul Centenarului Marii Uniri şi să ajute la dezvoltarea sportului nautic cu vele pe Marea Neagră. Regata internaţională, ce va fi dedicate mai multor clase de ambarcaţiuni (cu echipaj de minimum 4 persoane), ar creşte vizibilitatea yahtingului şi ar revitaliza colaborarea dintre ţările din bazinul Mării Negre. „Alături de noi vor veni şi vecinii din Bulgaria, Turcia, Ucraina şi poate camarazii dn Franţa, ei putând să aprecieze foarte mult o astfel de cursă pe Marea Neagră, despre care se ştie că este o mare foarte dură, foarte grea pentru navigaţie, cu schimbări imprevizibile de vânt şi furtuni iscate din senin“, a afirmat Dorel Nacou.

Sprijinul pentru realizarea acestei competiţii este acordat pentru început de Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (APMC), precum şi de Academia Navală Mircea cel Bătrân şi de Garda de Coastă Constanţa. „Dacă includem partea culturală şi sportivă a acestei competiţii, vom face un alt fel de Drum al Mătăsii pe segmentul Constanţa-Batumi“, a declarat Nicolae-Dan Tivilichi, directorul general APMC – instituţie unde a avut loc conferinţa de presă de vineri, 26 ianuarie. Regata Mării Negre ar fi punctul de start pentru dezvoltarea unui concept pentru întreaga zonă a Constanţei.

„Noi propunem chiar construirea unei bărci de 40 picioare lungime, ideală pentru cursele transoceanice. Aceasta ar duce la promovarea sectorului de construcţii de ambarcaţiuni sportive şi de agreement în România, precum şi la dezvoltarea circulaţiei turistice în zonă, cu ocazia competiţiilor nautice“, arată Andreea Mihăescu, campioană la yachting şi director al Clubului Nautic Român, care predă la Universitatea Ovidius din Constanţa.

Startul lui Dorel: a pornit din Munţii Bucovinei şi a văzut marea abia la 20 ani

Originar din Bucovina, fiu de ţăran din Ostra, Suceava, Dorel Nacou (45 ani) este primul român care a traversat solitar Atlanticul, într-o ambarcaţiune cu vele. El a ajuns la destinaţie chiar de Ziua Naţională a României, la 1 Decembrie. Dorel Nacou (Nacu, în actele oficiale româneşti) a stabilit această premieră participând la o cursă nautică: Mini-Transat 2017 La Boulangère. Competiţia franceză se desfăşoară bianual şi este dedicată velierelor, românul fiind înscris cu ambarcaţiunea sa la clasa mini-prototip (lungime 6,5 metri, lățime 3 metri, greutate între 700 şi 900 de kg, înălțimea catargului 12 metri, suprafaţa velică de 150 metri pătraţi etc). Românul a pornit la 1 noiembrie din portul Las Palmas de Gran Canaria, iar startul fusese foarte bun. Însă chiar din prima noapte, soarta i-a fost potrivnică. Deşi se afla în primul grup de bărci, ambarcaţiunea lui Nacou a suferit o gravă avarie: prins între un val uriaş din prova şi un vânt puternic din pupa, catargul înalt de 12 metri a fost supus unei forfecări care l-a frânt. În vârful catargului se afla şi instrumentarul (o giruetă cu un anemometru) care-l ajuta pe marinar să ştie viteza curenţilor de aer şi să-şi stabilească parametrii de navigaţie. Lipsit de dispozitivele moderne de comunicaţie, conform rigorilor concursului, şi fără posibilitatea tehnică de a remedia defecţiunea, Nacou s-a trezit în imposibilitatea de a continua cursa în ritmul atins deja. A fost nevoit să se abată de la traseu şi să acosteze în Sahara Occidentală, la Boujdour, Maroc, în căutare de ajutor pentru a repara barca.

Îngerii păzitori

În acest timp, colegii săi de la Clubul Nautic Român i-au urmărit parcursul. Observând pe harta de concurs afişată în timp real (tracker) cum traiectoria bărcii sale 412 iXblue Vamonos deviază de la traseul stabilit şi că viteza de navigaţie scade alarmant, yachtmanii şi-au dat seama că Dorel este în dificultate. De la mii de kilometri, ei au sunat pretutindeni căutând contacte care să-l sprijine pe Dorel. Au găsit un arab specialist în reparaţii navale, care studiase în România, şi care a sărit imediat, prin rude, cunoştinţe şi prieteni, în ajutorul românului. Ambarcaţiunea a fost refăcută, iar Dorel Nacou a reintrat în cursă.
Continuarea pe: http://adevarul.ro/locale/constanta/romanul-traversat-solitar-atlanticul-initiaza-raliul-marii-negre-regata-lega-constanta-batumi-1_5a6b3659df52022f75e19b40/index.html

 

 

Evenimentul Zilei

RALIUL MĂRII NEGRE, propus pentru Centenarul Unirii de DOREL NACOU, singurul român care a traversat solitar Atlanticul

 

Primul român care a traversat Oceanul Atlantic navigând solitar, Dorel Nacou, legitimat la Clubul Nautic Român, deși locuiește în Franța, propune autorităților române și iubitorilor iahtingului să susțină organizarea unei competiții internaționale pe Marea Neagră, în contextul evenimentelor pregătite pentru Centenarul Marii Uniri.

Dorel Nacou, primul navigator român solitar care a traversat Oceanul Atlantic la bordul unui mic velier, parcurgând 5.000 de mile marine, în competiția oficială Regata Mini-Transat la Boulangere, a terminat cursa la 1 decembrie 2017, dedicând premiera Zilei Naționale a României. Deși s-a rupt catargul, a trecut prin furtuni și a rămas fără hrană, yachtmanul de 45 de ani a reușit să ducă velierul la destinație. Dorel Nacou locuiește de la vârsta de 20 de ani în Franța, plecând dintr-un sat din județul Suceava. S-a stabilit la Marsilia unde a făcut școala de meserii devenind marangoz. A obţinut cetăţenia franceză, fără însă a renunţa la cea română. Lucrează la Şantierul Naval iXblue, din oraşul-port La Ciotat, lângă Marsilia și participă periodic la regatele de coastă sau offshore.

Navigatorul român, prezent astăzi la Constanța, a declarat într-o conferință de presă organizată la Administrația Portuară, că la revenirea din cursa transatlantică a decis să propună colegilor de la Clubul Nautic Român  ca împreună cu Federația de Yachting și cluburile românești să susțină proiectul realizării unei compertiții internaționale pe Marea Neagră, în contextul Centenarului Marii Uniri. “Cred că un astfel de proiect ar putea să fie depus pentru finanțare la Departamentul Centenar din Ministerul Culturii. Dacă noi românii înțelegem valoarea unui astfel de proiect și ne motivăm, vor veni alături de noi și vecinii din Bulgaria, Turcia, Ucraina, poate și prieteni din Franța, ei putând să aprecieze o astfel de cursă pe Marea Neagră, care este o mare dură, foarte grea pentru navifgație, cu schimbări imprevizibile de vânt și furtunni isdate din senin”, a spuse Dorel Nacou.

Clubul Nautic Român și Dorel Nacou au lansat, astfel, proiectul organizării “Raliul Mării Negre”, o regată de anduranță cu mai multe clase de ambarcațiuni între porturile Constanța și Batumi (Georgia). Unul dintre susținărorii acestei inițiative este Compania Națională  Administrația Porturilor Maritime Constanța. Și Flota Navală Română va sprijini proiecul. Directorul Portului Constanța, Dan Nicolae Tivilichi, a declarat, de altfel, că “portul are o relație specială și un parteneriat preferențial cu Portul Batumi, iar competiția este proiectată a se desfășura pe un segment din Drumul Mătăsii, care străbate Marea Neagră pe toată lungimea ei între punctele cardinal Est și Vest”.

http://evz.ro/raliul-marii-negre-propus-pentru-centenarul-unirii-de-dorel-naco.html
Cuget Liber

În cinstea Centenarului Marii Uniri

Celebrul navigator român Dorel Nacou propune organizarea regatei „Raliul Mării Negre”

 

„Vrem să atragem tinerii din România spre sportul cu vele! Trebuie sprijinită dezvoltarea industriei românești de ambarcațiuni!“ Acesta este mesajul generos cu care a venit, în portul Constanța,  Dorel Nacou, primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic într-o competiție oficială.

Vineri, 26 ianuarie 2018, în cadrul conferinței de presă de la Gara Maritimă, temerarul yachtman a propus organizarea, în anul Centenarului Marii Uniri, a „Raliului Mării Negre“ – o regată de anduranță, pe mai multe clase de ambarcațiuni, între porturile Constanța și Batumi (Georgia). La ea ar urma să fie invitați concurenți din țările de la Marea Neagră, dar nu numai.

În vederea acestui eveniment se poate construi o barcă de 40 de picioare (12,192 metri), ideală pentru cursele transoceanice, a mai spus Dorel Nacou, susținând că, astfel, va fi promovată industria constructoare de ambarcațiuni sportive și de agrement din România.

Regata va avea loc în sezonul estival, când vremea va fi potrivită pentru veliere. În funcție de condițiile atmosferice, cursa ar putea dura patru zile.

Pentru realizarea proiectelor sale, navigatorul solicită sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

„Organizarea acestei regate pe segmentul din Marea Neagră al Drumului mătăsii reprezintă un nou prilej de promovare a portului Constanța”, a declarat Nicolae Dan Tivilichi, directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Dorel Benone Nacou (Nacu – în actul de naștere) este unul dintre cei peste patru milioane de români care au emigrat după 1990, dar a cărui inimă continuă să bată pentru țara sa. S-a născut pe 6 octombrie 1972, în satul Ostra, județul Suceava. În 1992 s-a stabilit în Marsilia, Franța, angajându-se ca marangoz la șantierul naval iXblue, din La Ciotat, de lângă Marsilia. Acolo a învățat noile tehnologii de fabricare a ambarcațiunilor, cu materiale compozite și a prins dragostea pentru sportul cu vele. A participat la câteva regate în Mediterana și Atlantic, în echipajele unor yachtmeni francezi vestiți.

Făcând sacrificii financiare, în 2013 și-a cumpărat propria barcă, la mâna a doua, pe care a reparat-o și i-a adus îmbunătățiri cu ajutorul colegilor din șantierul naval iXblue.

În 2017, a luat startul în cadrul regatei Mini-Transat La Boulangère, alături de alți 82 de concurenți. Cu velierul său „412 iXblue Vamonos” (6,5 metri lungime, 3 metri lățime, catarg de 12 metri și greutate de 700 – 900 kg) a parcurs 4.801,27 mile nautice între porturile La Rochelle (Franța) și Le Marin (Insula Martinica), în 41 de zile, 8 ore, 28 minute și 50 de secunde. A avut o escală de etapă în Las Palmas și o altă escală tehnică, neprevăzută, căci la 92 de mile marine după plecarea din Las Palmas, o rafală de vânt i-a rupt catargul, scoțându-l din fruntea cursei. A fost nevoit să se îndrepte spre portul Boujdour (Sahara Occidentală), Maroc, unde cu ajutorul unor prieteni a reparat catargul rupt; dar cele cinci zile pierdute îl scoseseră din competiție. Cu toate acestea, nu a renunțat la cursa de traversare a Atlanticului. După o nouă etapă de 29 de zile, 11 ore și 32 de minute, timp în care a parcurs 3.289 mile marine, a ajuns la destinație, în Le Marin, pe data de 1 decembrie 2017, de Ziua Națională a României. Navigatorul a dedicat această memorabilă cursă solitară Centenarului Marii Uniri.

În cadrul conferinței de presă, lui Dorel Nacou i-a fost înmânată o plachetă omagială din partea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța și o diplomă de merit din partea Clubului Nautic Român.

https://www.cugetliber.ro/stiri-economie-celebrul-navigator-roman-dorel-nacou-propune-organizarea-regatei-raliul-marii-negre-340005?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Economie&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Economie

 

 

Ziua de Constanța

Imagini de la eveniment Conferinţă de presă a Clubul Nautic Român la Constanţa. Ce proiect se prezintă (galerie foto)

 

Clubul Nautic Român organizează astăzi, o conferinţă de presă, împreună cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa S. A., la sala de conferinţe din incinta Gării Maritime din Portul Constanța (sediul CNAPMC, Poarta 1), cu ocazia prezentării proiectului unui eveniment nautic internaţional la Marea Neagră, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri.

Iniţiativa, lansată de yachtmanul Dorel Nacou, primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic într-o competiție oficială, Regata Mini-Transat La Boulangère 2017, este susţinută de CNAPM Constanţa, alături de ceilalţi parteneri instituţionali ai Clubului Nautic Român – SMFN, Garda de Coastă, DJTS, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Academia Navală Mircea cel Bătrân, Primăria Constanţa.

Despre proiect

“Sub imperiul unor astfel de sentimente am decis ca la revenirea din cursă să propun colegilor de la Clubul Nautic Român ca împreună cu autorităţile, federaţia de yachting şi cluburile româneşti să susţină proiectul realizării unei competiţii internaţionale pe Marea Neagră, în contextual Centenarului Marii Uniri, momentul fiind unul care poate să afirme atât identitatea naţională şi vocaţia maritime a României, cât şi solidaritatea, forţa şi competenţa navigatorilor români, proprietary de veliere.”, spune Dorel Nacou.
http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/imagini-de-la-eveniment-conferinta-de-presa-a-clubul-nautic-roman-la-constanta-ce-proiect-se-prezinta-649832.html

 

Aventurile lui Dorel Nacou în traversarea solitară a Oceanului Atlantic Valuri ca două lovituri de ciocan. Catargul a cedat. Opt ore în derivă (galerie foto)

 

Ziua de 1 decembrie 2017 a consemnat o performanţă de palmares pentru sportul cu vele din România, yachtmanul Dorel Nacou devenind primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic într-o competiţie oficială

Legitimat la secţia de yachting a Clubului Nautic Român, din Constanţa, Dorel Nacou a atins, la ora 00.40 UTC (02.30 – ora Bucureştiului), punctul terminus al aventurii sale, odată cu acostarea în portul Le Marin, din Insula Martinica. A fost ultimul concurent sosit din cursă în regata Mini-Transat 2017 La Boulangere, clasa Mini 6.50, categoria Prototip.

Potrivit datelor oficiale înregistrate, aflat la bordul velierului de 6,5 metri, 412 iXblue Vamonos, yachtmanul român a urmat un traseu ce însumează 4.801,27 mile nautice, între porturile La Rochelle (Franţa) şi Le Marin (Insula Martinica), pe durata a 41 de zile, opt ore, 28 de minute şi 50 de secunde, dintre care 39 de zile, 21 de ore, 25 de minute şi 53 de secunde pe mare, cu escală de etapă în Las Palmas şi o altă escală tehnică (pentru repararea catargului rupt), în Boujdour (Sahara Occidentală), se arată într-un comunicat al Clubului Nautic Român.

A intrat în forţă în Marea Traversare

Conform sursei citate, pentru a participa la această cursă, Dorel Nacou a fost susţinut de şantierul naval iXblue, la care lucrează din anul 1993, în La Ciotat (Franţa). Pe 1 octombrie 2017, Dorel Nacou a luat startul în prima etapă, La Rochelle (Franţa) – Las Palmas (Gran Canaria). La 13.08, ora locală Las Palmas, s-a dat startul etapei a doua, Las Palmas – Le Marin. Yachtmanul român a intrat în forţă în Marea Traversare, făcând o cursă foarte bună şi situându-se în plutonul fruntaş.

 

Continuarea pe: http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/aventurile-lui-dorel-nacou-in-traversarea-solitara-a-oceanului-atlantic-valuri-ca-doua-lovituri-de-ciocan-catargul-a-cedat-opt-ore-in-deriva-galerie-foto-649921.html

 

 

Tomis News

APMC și Clubul Nautic Român vor o competiție internațională de yachting pe Marea Neagră, în contextul Centenarului Marii Uniri

 

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (APMC) a organizat, vineri, împreună cu Clubul Nautic Român o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat dorința de a realiza o competiție internațională pe Marea Neagră, cu scopul de a „afirma atât identitatea națională și vocația maritime a României, cât și solidaritatea, forța și competența navigatorilor români, proprietari de veliere”. Practic, vorbim de un apel al APMC și al Clubului Nautic la mai multe instituții sau organizații private pentru „Raliul Mării Negre”, care ar trebui să se desfășoare între Constanța și Batumi (Georgia).

La evenimentul de vineri a participat și yachtmanul Dorel Nacou, cel care a stabilit o performanță de palmares pentru sportul cu vele românesc, la 1 decembrie 2017, când a traversat în solitar Oceanul Atlantic pe durata a 41 de zile, opt ore, 28 de minute și 50 de secunde, din care aproape 40 de zile pe mare.

„Există niște apropieri și niște idei de promovare și suntem bucuroși că îl avem pe dumnealui astăzi alături de noi”, a spus directorul general al APMC, Nicolae Dan Tivilichi.

Dorel Nacou s-a născut în 1972 în România, dar s-a stabilit la Marsilia, în Franța, în 1992. Este angajat la șantierul naval iXblue din La Ciotat, în apropie de Marsilia, unde lucrează ca marangoz (dulgher specializat în prelucrarea lemnăriei navelor sau a unor ambarcațiuni – n.a.). Palmaresul său sportiv cuprinde participarea în mai multe regate de yachting, încă din 2007.

„Este foarte bine de a inițializa tinerii români în acest eveniment, pentru a-și face o experiență de curse off-shore și să fie organizate astfel de evenimente în fiecare an. Ar trebui să facem un program de construcție navală cu tehnologie modernă pentru asemenea ambarcațiuni transoceanice. Clubul Nautic din Constanța investește mult în acest domeniu și cu sprijinul Portului Constanța, ar trebui să se alăture alte instituții și persoane din România pentru a ajuta Clubul Nautic să ducă la bun sfârșit acest proiect, cum ar fi ministerul de resort, Federația Română de Yachting și alți parteneri pe care eu îi invit să se alăture, ca să reușim să facem acest proiect pentru România”, a spus Dorel Nacou.

Proiectul mai propune construirea unei bărci de 40 de picioare ideală pentru cursele transoceanice și pentru promovarea industriei constructoare de ambarcațiuni sportive și de agreement în România, dar și pentru dezvoltarea circulației turistice în zonă cu ocazia competițiilor nautice.

Dorel Nacou speră că acest proiect trebuie depus pentru finanare la Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

http://tomisnews.ro/apmc-si-clubul-nautic-roman-vor-o-competitie-internationala-de-yachting-pe-marea-neagra-in-contextul-centenarului-marii-uniri/

 

 

DCNews

Yachting: Regată internaţională între porturile Constanţa şi Batumi

 

Yachtmanul Dorel Nacou, primul navigator român care a traversat în solitar Oceanul Atlantic, în cadrul unei competiţii oficiale, la sfârşitul anului trecut, a lansat vineri proiectul unei regate internaţionale pe Marea Neagră între porturile Constanţa şi Batumi (Georgia).

Într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, Dorel Nacou a declarat că îşi doreşte ca navigatorii români să accepte provocarea de a susţine prin participarea lor o regată offshore de traversare a Mării Negre între Constanţa şi Batumi, tur-retur, ce ar însuma aproximativ 1.200 de mile nautice.

‘Este o provocare şi poate să fie o mare oportunitate de imagine pentru România şi pentru Constanţa, mai ales pentru segmentul de sporturi nautice. Eu am deprins navigaţia cu vele în Franţa. Acolo am cunoscut acest sport, acolo l-am practicat până în prezent dar singurul club de yachting la care m-am legitimat este Clubul Nautic Român şi din acest motiv am venit acum acasă, pentru a propune acest proiect major pentru yachtingul românesc’, a declarat Nacou.

Skipperul a susţinut că realizarea unei regate offshore de anduranţă pe Marea Neagră ar putea duce la dezvoltarea producţiei de echipament sportiv pentru yachting şi proiectarea şi construcţia ambarcaţiunilor, în România.

Putem să aducem tehnologia modernă pentru construcţia bărcilor

‘Aşa după cum se întâmplă în toate ţările cu o cultură nautică aşezată, aşa cum se întâmplă în Franţa, de exemplu, putem şi aici, la Constanţa să aducem tehnologia modernă pentru construcţia bărcilor de curse cu vele, din fibră de carbon. (…) Marea Neagră are caracteristici speciale, este o mare grea, complicată, dificilă chiar pentru navigaţie în general şi în special pentru cea cu vele şi de aceea este o mare provocare să participi la o regată offshore aici. (…) Naţiunilor din bazinul Mării Negre chiar le lipseşte motivaţia unei regate internaţionale care să reunească competitori din toate ţările riverane’, a spus Nacou.

 

La rândul său, directorul general al CNAPM Constanţa, Dan Tivilichi, a anunţat că iniţiativa lansată de navigatorul Dorel Nacou şi de Clubul Nautic Român se bucură de sprijinul companiei pe care o reprezintă având în vedere că Portul Constanţa are un parteneriat cu Portul Batumi, iar omologii georgieni sunt interesaţi de promovarea acestei destinaţii pe plan internaţional.

Dan Tivilichi i-a acordat o distincţie lui Dorel Nacou, ce consemnează faptul că acesta este primul navigator român care a efectuat o cursă transatlantică în solitar, în cadrul unei competiţii sportive de anduranţă.

Performanţă unică pentru sportul cu vele românesc

Ziua de 1 decembrie 2017 a consemnat o performanţă pentru sportul cu vele românesc, după ce Dorel Nacou, legitimat la Secţia de Yachting a Clubului Nautic Român, din Constanţa, a atins la ora 00.40 UTC (02.40 – ora Bucureştiului) punctul terminus al aventurii sale în traversarea solitară a Oceanului Atlantic, odată cu acostarea în portul Le Marin, din Insula Martinica, fiind ultimul concurent sosit din cursă al Regatei Mini-Transat 2017 La Boulangere, Clasa Mini 6.50, categoria Prototip.

Aflat la bordul velierului de 6,5 metri, 412 iXblue Vamonos, Nacou a urmat un traseu ce însumează 4.801,27 mile nautice între porturile La Rochelle (Franţa) şi Le Marin (Insula Martinica), pe durata a 41 de zile, 8 ore, 28 minute şi 50 de secunde.

https://www.dcnews.ro/yachting-regata-internationala-intre-porturile-constanta-si-batumi_577126.html

 

 

ConstantaPress

EVENIMENT NAUTIC INTERNAȚIONAL LA MAREA NEAGRĂ

https://www.constanta.press/news/eveniment-nautic-interna%C8%9Bional-la-marea-neagra?uid=123072

 

 

Telegraf

Proiect grandios al singurului navigator solitar român care a traversat Atlanticul Dorel Nacou inițiază „Raliul Mării Negre“, între Constanța și Batumi

 

Clubul Nautic Român a prezentat vineri, la Constanța, proiectul unui eveniment nautic internațional pe Marea Neagră, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri. Inițiativa a fost lansată de yachtmanul Dorel Nacou, primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic într-o competiție oficială, Regata Mini-Transat La Boulangère 2017. Prezent la Constanța, Nacou propune organizarea unei competiții internaționale de yachting, numită „Raliul Mării Negre”, o regată de anduranță cu mai multe clase de ambarcațiuni între porturile Constanța și Batumi (Georgia) și retur. Unul dintre susținătorii acestei inițiative este Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, al cărei director, Nicolae Tivilichi, a declarat că „această competiție este proiectată a se desfășura pe un segment din Drumul Mătăsii, pentru că străbate Marea Neagră pe toată lungimea ei, între punctele cardinale Est și Vest”.

A TRAVERSAT OCEANUL ÎNTRE LAS PALMAS ȘI MARTINICA

Reamintim că skiperul Dorel Nacou, în vârstă de 45 de ani, legitimat la secția de yachting a Clubului Nautic Român din Constanța, a luat startul pe 1 noiembrie, din portul Las Palmas de Gran Canaria, în Regata Mini-Transat La Boulangère, competiție bianuală de veliere la clasa mini-prototip, el fiind primul navigator român solitar care se înscrie în traversarea Oceanului Atlantic. Competiția a debutat în anul 1977, ca regată britanică, ulterior fiind mutată în Franța. Regata are două etape, cu punct de plecare în diferite porturi din Normandia, escală intermediară în insulele Canare sau Madeira, pentru pregătirea traversării Atlanticului, și sosire în Brazilia sau în Insulele Antile. Anul acesta, cursa a luat sfârșit în portul Le Marin din Martinica, după un parcurs de 4.050 mile marine (7.500 de kilometri).

Interesant este că Dorel Nacou a ajuns la finiș chiar în ziua de 1 Decembrie 2017, când a atins punctul terminus al aventurii sale în traversarea solitară a Oceanului Atlantic, odată cu acostarea în Le Marin. Românul stabilit în Franța din 1992 a fost ultimul concurent care a încheiat Regata Mini-Transat 2017 La Boulangère, Clasa Mini 6.50, categoria Prototip. Aflat la bordul unui velier de 6,5 metri, 412 iXblue Vamonos, Nacou a urmat un traseu ce însumează 4.801,27 mile nautice între porturile La Rochelle (Franța) și Le Marin (Insula Martinica), parcurs în 41 de zile, 8 ore, 28 minute și 50 de secunde, cu o viteză medie ponderată de 4,88 noduri/h.

Continuarea pe: https://www.telegrafonline.ro/dorel-nacou-initiaza-raliul-marii-negre-intre-constanta-si-batumi

 

 

RadioConstanța

Dorel Nacou se alătură unui nou proiect ambițios: Raliul Mării – o cursă de anduranță între porturile Constanța și Batumi

 

La sediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPMC) a fost lansat vineri proiectul „Raliul Mării“, o regată de anduranță cu mai multe clase de ambarcațiuni, între porturile Constanța și Batumi, din Georgia.

Unul dintre susținători este CN APMC, care are protocol de colaborare cu portul georgian, dar și pentru faptul că această competiție se va desfășura pe un segment al Drumului Mătăsii, fiind o oportunitate de promovare a acestuia.

Citește și: Dorel Nacou a devenit primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic

 

Proiectul constă în construirea unei ambarcațiuni de 40 de picioare, iar promotorul regatei este Dorel Nacou, primul român care a traversat solitar Oceanul Atlanic, ajungând la capătul cursei în portul Le Merin, pe 1 decembrie 2017, dedicând performanța Centenarului Unirii.

Realizatorul Radio Constanța, Cristina Iliuță, a stat de vorbă cu Dorel Nacou spre ultima sa performanță.

Reporter: Domnule Nacou, ce șanse are proiectul pe care l-ați promovat astăzi să prindă viață?

Dorel Nacou: Are toate șansele de a ajunge la capăt și de a fi realizat în colaborare cu toți industrialii români care ar putea participa la acest proiect, pentru că ar fi foarte bine pentru România să fie promovată în acest sens.

Reporter: Dvs. ce veți face? Știm că lucrați la un șantier în Franța. Vă veți întoarce, bănuiesc, la muncă.

Dorel Nacou: Da, eu acolo muncesc în portul naval La Ciotat.

Reporter: Acum, după ce ați pățit în traversarea Atlanticului, vi s-a rupt și catargul, ați repeta experiența?

Dorel Nacou: Bineînțeles! Mi-am pus întrebarea ce caut aici, dar am ajuns în partea cealaltă. Singura dorință pe care o aveam era să mă reîntorc și să fac un alt proiect.

 

Continuarea pe: http://radioconstanta.ro/2018/01/26/dorel-nacou-se-alatura-unui-nou-proiect-ambitios-raliul-marii-o-cursa-de-anduranta-intre-porturile-constanta-si-batumi/

 

 

Neptun TV

Primul român care a traversat singur Oceanul Atlantic a ajuns astăzi la Constanța! Celebrul navigator propune Raliul Mării Negre – video

 

Primul român care a traversat solitar Oceanul Atlantic a fost, astăzi, prezent la Constanţa. Dorel Nacou, căci despre el este vorba, a participat la o competiţie oficială din Franţa în Martinica. După mai multe eforturi şi probleme, întâlnite pe drum, Dorel a reuşit să ajungă în punctul final, chiar pe 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Acum, sportivul îşi propune ca alături de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi de Clubul Nautic Român, al cărui membru este, să realizeze o competiţie internaţionale pe Marea Neagră.

Dorel Nacou a participat la competiția oficială Regata Mini- Transat La Boulagere 2017. Pe 1 octombrie, anul trecut, a urcat la bordul ambarcațiunii sale și s-a așezat la startul primei etape, La Rochelle, Franța – Las Palmas – Gran Canaria.

O primă etapă dusă la capăt fără probleme. Acestea din urmă au început însă să apară în cea de-a doua parte, Las Palmas – Le Marin – Martinica. Deși se afla în plutonul fruntaș, pe valuri de hulă de aproape trei metri, a fost prins între două valuri, iar catargul ambarcațiunii i-a cedat.

Cu un dezavantaj și cinci zile pierdute cu reparația ambarcațiunii, Dorel nu s-a dat bătut și și-a continuat cursa. A ajuns în cele din urmă la linia de finish, ultimul, dar mulțumit că a reușit. După această experiență, a venit la Constanța cu provocări noi și cu idei frumoase pentru iubitorii de yachting. Este sprijinit de Compania Administrația Porturilor Maritime Constanța, dar și de Clubul Nautic Român, unde este legitimat.

Dorel Nacou s-a născut în Suceava, dar s-a stabilit în urmă cu 26 de ani în Franța, acolo unde, spune el, a văzut pentru prima dată marea. Și-a păstrat cetățenia română și a urmat o școală profesională de construcții navale. Mai apoi a cunoscut yachtingul, datorită colegilor săi care practicau acest sport ca hobby.

http://www.reporterntv.ro/stire/primul-roman-care-a-traversat-singur-oceanul-atlantic-a-ajuns-astazi-la-constanta-celebrul-navigator-propune-raliul-marii-negre

 

 

Antena.ro

Romanul care a traversat solitar Atlanticul initiaza Raliul Marii Negre. Regata va lega Constanta de Batumi

 

Alaturi de camarazii de la Clubul Nautic Roman, Dorel – care traieste din 1992 in Marsilia, Franta – vrea sa promoveze Romania in Anul Centenarului Marii Uniri si sa ajute la dezvoltarea sportului nautic cu vele pe Marea Neagra. „Alaturi de noi vor veni si vecinii din Bulgaria, Turcia, Ucraina si poate camarazii dn Franta, ei putand sa aprecieze foarte mult o astfel de cursa pe Marea Neagra, despre care se stie ca este o mare foarte dura, foarte grea pentru navigatie, cu schimbari imprevizibile de vant si furtuni iscate din senin”, a afirmat Dorel Nacou. Aceasta ar duce la promovarea sectorului de constructii de ambarcatiuni sportive si de agreement in Romania, precum si la dezvoltarea circulatiei turistice in zona, cu ocazia competitiilor nautice”, arata Andreea Mihaescu, campioana la yachting si director al Clubului Nautic Roman, care preda la Universitatea Ovidius din Constanta.

https://www.antena.ro/https://www.antena.ro/articole/foto-romanul-care-a-traversat-solitar-atlanticul-initiaza-raliul-marii-negre-regata-va-lega-constanta-de-batumi_9049

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.