Veliştii constănţeni fură startul pregătirii competiţionale

de  Andreea Mihăescu

 

Odată cu apropierea sezonului competiţional de yachting, veliştii constănţeni au intensificat pregătirea .

Sportivii Clubului Ştiinţa-Constanţa au fost primii care au ieşit pe apă imediat după dezgheţarea lacului.”La sfârşitul lunii martie, sub atenta supraveghere a antrenoarei Domnica Micu, am ieşit prin rotaţie cu un Luch şi un Optimist, pe un  traseu stabilit între două balize.”, a declarat pentru Magazin-Nautic, sportivul Florin Negrea.

 

În acelaşi timp, Clubul Elecrica-Constanţa, se axează pe pregătirea teoretică şi tactică, prin aprofundarea şi explicarea regulamentului, de către antrenorul Laurenţiu Boicenco.

„După cum puteţi vedea, împreună cu sportivii, fixăm în cadrul şedinţelor tehnice pregătitoare, în etapa premergătoare antrenamentelor pe lac şi a viitoarelor competiţii interne şi externe, scheme tactice şi strategii specifice transpuse prin prisma regulamentelor de navigaţie ale Federaţiei Internaţionale de Yachting (ISAF). Ca suport de curs, folosin planşe şi manualele consacrate, sportivii ieşind la tablă pentru a reprezenta grafic maniera corectă şi eficientă de abordare a diferitelor manevre pe parcursul unei regate.”, delcară  antrenorul Laurenţiu Boicenco, preşedintele secţiei de yachting de la Clubul  Electrica-Constanţa.

Aceştia nu au neglijat nici partea de consiliere psihopedagogică, pregătire pe care o fac împreună cu psihologul sportiv Elena Ştefania Onciul, care şi-a stabilit ferm principalele obiective. „Urmărim în primul rând conştientizarea importanţei laturii psihice în pregătirea sportivilor (pentru o pregătire completă în sportul de performanţă), atât în antrenament cât şi în concursuri, stabilirea  obiectivelor de performanţă atât individuale, de echipă cât şi la nivelul clubului pentru noul an competiţional, realizarea autocunoaşterii  prin evaluarea calităţilor, aptitudinilor( fizice, tehnice, tactice şi psihice). De  asemenea mă interesează identificarea profilului personal al fiecărui sportiv. Acesta realizându-se prin intermediul analizei SWOT, întocmirea de chestionare de inventariere a aptitudinilor şi a punctelor vulnerabile,  stabilirea unui angajament personal (împreună cu antrenorii) şi realizarea unor fişe de autoevaluare cu aptitudini tehnice şi tactice specifice, yachtingului. , a declarat psiholog sportiv, Elena Ştefania Onciul .

Consilierile sportive se desfăşoară în grup (frontal) dar şi individual, pentru alcătuirea unui portofoliu personal, pentru fiecare sportiv în parte, antrenorii şi sportivii fiind deosebit de cooperanţi şi deschişi în relaţia cu psihilogul.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.