Traian Băsescu mi-a fost ghid, la distrugătorul USS Donald Cook
Andreea Mihăescu ●
În urmă cu câteva zile, am primit un comunicat de presă din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, conform căruia distrugătorul american, USS Donald Cook urmează să efectueze o escală în Portul Constanța, în perioada 14-17 aprilie, prilej pentru marinarii români de a efectua activități de instruire comune cu americanii, în apele teritoriale ale țării noastre, dar și în apele internaționale ale Mării Negre.
Un subiect important de abordat, din punctul meu de vedere, mai ales având în vedere profilul publicației pe care o coordonez, dar și situația geo-politică pe care o traversăm. Zis și făcut ! La două zile după transmiterea acreditării și a formalităților necesare pentru accesul în port, iata-ma prezentă, alături de fotoreporterul Daniel Stoenciu, la evenimentul despre care ulterior aflasem că va fi prezent și președintele, Traian Băsescu.
Ajusă la terminalul de pasageri la 13:30, conform programului transmis, găsesc colegii din presă ce așteptau de aproximativ trei ore imortalizarea momentului…prematur din punctul meu de vedere, însă prefer să nu comentez. Mai trec 30 de minute și aterizează elicopterul ce l-a transportat pe preşedinte. După intonarea imnului de către fanfara militară și acordarea onorurilor, Traian Băsescu urcă la bordul distrugătorului, pentru a face turul navei. Fulgerător parcă, toți jurnaliștii, cameramanii și fotoreporterii au început să alerge cu aparatura spre locul indicat de organizatori, pentru a prinde loc în primul rând și cadre cât mai bune, la declaraţiile de presă ale preşedintelui. După 20 de minute de așteptare, stat în vânt și schimbat vorbe la adăpostul unor containere… începe ploaia. Strângerea aparaturii s-a produs fulgerător, exact cum fusese și montarea. Am primit indicații din partea organizatorilor să intrăm în gara maritimă a terminalului de pasageri, urmând ca declarațiile mult așteptate să aibă loc acolo. Ofiţerul de presă de la Ambasada SUA ne informase, oricum, că turul navei pentru presă va fi organizat după plecarea preşedintelui, organizat, timp de 30 de minute. Ca să nu fim confuzi ni s-a oferit şi o prezentare scrisă a capacităţilor şi calităţilor distrugătorului. După alte 15-20 de minute de așteptare, începe …”turul navei” virtual, prin relatarea verbală a președintelui României, Traian Băsescu.
”Nava pe care am vizitat-o, mai bine de o oră, este impresionantă din punct de vedere a capacităților militare și este, în același timp, un simbol. Colonelul Donald Cook a fost un ofițer al Marinei americane care și-a pierdut viața în lagărele din Vietnam, ca prizonier, dar pe toată perioada prizonieratului colonelului Donald Cook a fost un ofițer care și-a încurajat militarii din subordine până când a închis ochii. Este o navă simbol. La bordul navei am văzut și pe mesele echipajului numele soției colonelului Donald Cook. Nava este o navă care prin serviciul pe care îl face amintește continuu de eroismul colonelului Cook. Nava are o dotare excepțională, din punct de vedere militar, poate lovi ținte aeriene, ținte navale, poate lupta împotriva rachetelor balistice prin distrugerea lor și, de asemenea, poate lovi sub apă, dacă este nevoie sau dacă este atacată de submarine. Deci este o navă cu o putere de foc impresionantă, o navă care are 300 de membri în echipaj, o navă la bordul căreia se trăiește extrem de greu și trebuie să fii extrem de devotat meseriei și misiunii sale pentru a trăi luni în șir la bordul unei nave în care 300 de oameni ocupă mult mai puțin loc decât tehnica militară care se află la bordul navei. Este, pentru mine, o ocazie să mulțumesc aliaților noștri pentru prezența în Marea Neagră, pentru participarea la exerciții comune cu Flota Militară a României. Vă pot spune că, după ce Donald Cook își va termina misiunea în Marea Neagră, o fregată a Statelor Unite va fi prezentă să o înlocuiască în Marea Neagră. Deci vom avea o prezență continuă care va duce la creșterea nivelului de interoperabilitate între Flota Militară a României și nave alei Flotei a 6-a a Statelor Unite. În general, navele care vin în Marea Neagră, care fac escală în Portul Constanța, sunt nave care fac parte din Flota a VI-a a Statelor Unite, Flota din Mediterană ”, a precizat Traian Băsescu.
Am aflat, în acest context, tot de la preşedintele Băsescu şi că prezenţa distrugătorului american, acum şi aici, precum şi a altor nave sub egida NATO care vor veni, este motivată de situaţia geo-politică a acutizării conflictelor îngheţate din bazinul Mării Negre. Situaţia din Ucraina fiind doar vârful aisbergului, cum se spune. „Eu nu sunt un adversar al Moscovei. Sunt adversarul unor practici ale Federaţiei Ruse (…) Dacă Moscova vrea să nu i se spună că are responsabilităţi, asta nu se poate. Dacă pentru a nu se supăra nu îi place să audă că o acuzăm că ocupă Transnistria în mod ilegitim, nu se poate. Dacă nu vrea să audă că a anexat Crimeea, asta nu se poate. Nu înseamnă că sunt un duşman al Federaţiei Ruse, dar nu pot să nu observ elementele de instabilitate pe care le generează. Pentru toate aceste conflicte îngheţate, butonul este la Moscova. Moscova poate să facă să explodeze toate conflictele îngheţate din regiune. Poate să le facă să explodeze, în funcţie de interesele ei. Pe rând sau pe toate odată. Asta, pentru noi, este un element care afectează securitatea naţională. Chiar dacă se supără Moscova, nu pot ca din prietenie să nu le spun ce văd. Că s-a produs un cerc de foc în jurul Mării Negre. (…)”Toţi ştim că Ucraina a ajuns aici nu numai datorită opţiunilor politice divergente ale oamenilor politici, dar şi a cetăţenilor, cu privire la direcţie, la direcţia în care să se îndrepte ţara, dar şi din cauza unui nivel înspăimântător al corupţiei în Ucraina. S-a dovedit că nivelul de corupţie la care s-a ajuns în Ucraina a erodat chiar capacitatea statului de a menţine integritatea teritorială a Ucrainei. Şi v-aş aduce aminte pentru cei care aţi urmărit manifestările din Piaţa de la Kiev, de pe Maidan. Două lucruri au solicitat zecile de mii de oameni care se aflau în piaţă: drumul spre Europa şi eradicarea corupţiei. Asta nu înseamnă că mesajul acoperă strict problemele din Ucraina. Şi România are probleme de corupţie şi multe alte ţări. S-a demonstrat că ţările ale căror instituţii sunt erodate de corupţie devin vulnerabile şi din punct de vedere economic, dar devin foarte vulnerabile din punct de vedere al deciziei politice, pentru că atunci când corupţia atinge vârful clasei politice, când interesele unor grupuri de afaceri sau mediatice de a susţine un anume om politic, puteţi să fiţi siguri că acele grupuri de interese care îl susţin, fie că sunt grupuri economice, grupuri mediatice sau şi de una şi de alta, sunt grupuri care atunci când îi vor cere ceva vor primi şi asta înseamnă că prin corupţie poate fi puternic afectată decizia politică în interes naţional sau în interesul alianţei. Acesta este mesajul şi el trebuie citit de toată clasa politică în mod corect”, a afirmat Traian Băsescu, după ce a vizitat distrugătorul american.
Am înţeles astfel, după aproape trei ore, că USS Donald Cook navigă în ape tulburi, pe parcursul exerciţiilor din Marea Neagră.
USS Donald Cook, este o navă de război care este dotată cu o tehnologie navală AEGIS, pentru interceptarea rachetelor cu rază medie de acțiune, fiind un distrugător din clasa Arleigh Burke, lansat la apă în 1997, dotat cu rachete Tomahawk și interceptori SM2 și două tuburi pentru lansarea torpilelor. La bord se găsește și un elicopter de atac Sea Hawk.
Și iată turul navei care, conform programului transmis de Ambasada SUA, trebuia să înceapă la ora 13:30 și să se încheie cel târziu la 15:00. Da, e drept că televiziunile și fotoreporterii care au dorit să ia imagini din interiorul vasului, nu au fost împiedicați, însă…după mai bine de două ore de veghe în vânt şi ploaie, mai mult degeaba.
Pe lângă activitățile derulate în paralel cu militarii români, programul echipajului navei militare USS Donald Cook mai cuprinde vizite la Arhiepiscopia Tomisului, în Portul Militar Constanța și la Muzeul Marinei.
Înainte de sosirea lui USS Donald Cook, USS Truxtun, un alt distrugător înarmat cu rachete ghidate, a efectuat exerciții în Marea Neagră.
FOTO: Daniel STOENCIU