Thunder over the Black Sea


de Andreea Mihaescu

 

Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu a găzduit, miercuri,8 iunie, începând cu ora 13.00, un show aviatic de proporţii, oferit de echipa de acrobaţie aeriană „Thunderbirds” a US Air Force. Spectacolul este oferit de Aeroportul internaţional „Mihail Kogălniceanu”, Asociaţia Litoral şi autorităţi locale, show-ul aerian intitulându-se „Thunder over The Black Sea – Constanţa Air Show 2011”. În cadrul spectacolului, „Thunderbirds” a evoluat cu avioane F16, alături de aeronave ale Forţelor Aeriene Române şi avioane uşoare ale Aeroclubului Român. Potrivit organizatorilor, accesul la spectacol este gratuit. Cu această ocazie, Asociaţia pentru Promovarea Turismului Litoral – Delta Dunării, cu sprijinul RATC şi al Primăriei Constanţa, au asigurat, gratuit, transportul turiştilor şi constănţenilor spre Aeroportul Mihail Kogălniceanu cu autocare supraetajate .

Peste 5.000 de oameni au luat cu asalt Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” (AIMK) Constanţa încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a asista la spectacolul aerian oferit de echipa de acrobaţii aeriene a Forţelor Aeriene ale SUA, “Thunderbirds” (Păsările Tunetului). Până la magia americanilor, publicul s-a „încălzit” cu un show oferit de paraşutiştii şi piloţii români. În avanpremiera spectacolului, constănţenii şi turiştii au asistat la o paradă a maşinilor de epocă, care au defilat în acordurile fanfarei militare. Primii care au intrat în scena aviatică au fost doi paraşutişti, care au manevrat două motoparapante.

Mai în gluma, mai în serios, prezentatorul spectacolului a spus că aceste motoparapante, care sunt considerate cel mai ieftin mijloc de deplasare aerian, ar putea fi folosite, dacă ar avea autonomie mai mare, chiar pentru deplasarea între București și Constanța, asta pentru a compensa lipsa unei autostrăzi.

Show-ul aviatic a continuat cu evoluţia a două planoare care, prin graţia şi simplitatea lor, au încântat asistenţa. Dacă americanii i-au avut pe cei de la “Thunderbirds”, românii au venit să întregească spectacolul, Forţele Aeriene Române demonstrând că şi avionul MiG 21 LanceR poate efectua acrobaţii aeriene. Publicul a putut vedea cum un avion MiG 21 LanceR a brăzdat cerul AIMK, făcând looping-uri şi viraje strânse. Ultima evoluţie dinaintea “Thunderbirds” le-a aparţinut paraşutiştilor români de la Agenţia de Paraşutism.

Foto- Alexey Hinkov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.