Tabăra națională S.O.R. din Delta Dunării și din zona lagunară Vadu- Chituc (19-31 august 2011)
de muzeograf Mariana Cuzic, cercetător Viorel Cuzic şi colaboratorii
Ca şi în anii precedenţi organizarea taberei a început cu mult înainte de deschiderea oficială, tinerii voluntari veterani în organizarea taberelor fiind implicaţi şi în alegerea locului de campare, curăţarea zonei (de vegetaţie) şi instalarea logisticii taberei. Începând cu data de 17 august un prim grup de participanţi (în mod deosebit cei care nu au avut şansa de a vedea delta de pe o ambarcaţiune) precum şi cea mai mare parte a bagajelor au pornit spre deltă cu o şalupă, pusă la dispoziţie, şi în acest an, de către firma de turism IBIS TOURS.
- 19 august 2011- Prima zi: după mai multe ore petrecute pe drum, participanţii la Tabăra Natională S.O.R. sosesc în deltă, în apropierea Lacului Furtuna, zonă unde se instalează tabăra. Participanţii sunt transportaţi în câteva serii cu ajutorul barcilor cu motor, astfel rapid locul prinde viaţă şi acţiunea instalării „căsuţelor” personale pune baza unui început de socializare. D-nul Prof. Eugen Petrescu, implicat trup şi suflet în această acţiune, soseşte cu barca personală împreună cu d-na Prof. Matroana Petrescu şi d-na Polea (denumită „Bucătăreasă Şef”), după ce s-a asigurat că nu a fost uitat vreun bagaj sau participant la Maliuc.
- 20-21 august – Zile de acomodare: se întocmeşte lista cu numele şi adresele participanţilor, lista cu serviciul la bucătărie, se stabileşte meniul zilnic pentru perioada de şedere în deltă. Organizatorul taberei – D-nul Prof. Eugen Petrescu, într-un moment de „adunare sufletească” face primele prezentări, instructajul de ordine interioară al taberei, iar la primul foc de tabără roagă fiecare participant să se prezinte (numele, localitatea, ocupaţia, hoby…..). La prima vedere erau strînşi un număr de 103 participnţi, veniţi din toată ţara (Sibiu, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Ialomiţa, Călaraşi, Baia Mare, Tulcea, Maliuc, Sulina), cât şi din Republica Moldova şi Olanda Spre sfârşitul primei perioade (din deltă), pe lista cu participanţii la Tabăra Natională S.O.R., s-au înscris un număr de 110 persoane.
- 22-23-24 august – Observaţii ornitologice – Activităţi practice şi educative: dimineaţa şi seara s-au efectuat observaţii ornitologice şi întocmit liste cu speciile de păsări observate. Fotografii, mai mult sau mai puţin profesionişti, şi-au stabilit traseele şi punctele de observaţie, pentru a surprinde momentele unice din natură. S-a constituit grupul „Codalbul”, format din 20 de copii cu vârste cuprinse între 1,9 – 15 ani, din localităţi diferite. Acest grup a participat la numeroase activităţi practice şi educative desfăşurate pe parcursul taberei, exemplificănd aici căteva dintre acestea:
- „Să învăţăm 10 păsări”- responsabil D-na Prof. M. Petrescu
- „Prezentarea R.B.D.D”- responsabil D-nul Prof.E. Petrescu
- „Recunoaşteti pasărea” – responsabil D-nul Prof. Lapoşi
- „Mamiferele din Delta Dunării” – responsabil D-na Muzeograf M. Cuzic
- „Delta prin ochii noştrii” (Concurs de desene)- responsabili toată echipa
Inelarea păsărilor a fost încă un prilej pentru tinerii elevi şi studenţi de a se familiariza cu metodele ştiinşifice de identificare şi măsurare a pasărilor şi de deprindere a responsabilităţii şi disciplinei cerute de munca la plase. D-nul Prof. Ion Costin şi echipa de profesori, asistenţi şi studenţi de la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iaşi au dat dovadă de multă răbdare şi talent pedagogic, motiv ce a atras mulţi admiratori (un fan deosebit – Răzvan Cuzic – 7 ani, Tulcea).
Deplasările pe canale, japşele şi pe Lacul Furtuna, în care s-au trecut prin retina ochiului privitor peisaje, păsări şi apusuri de soare, au fost posibile datorită flotei din dotarea taberei (bărcile cu motor). Focul de tabără s-a făcut în fiecare seară, fiind întreţinut cu cântece, glume şi ţânţari, în acordurile melodioase ale unei chitări (propietar şi solist, Ioana Creţu).
Nici acţiunile de ecologizare şi selecţie a gunoaielor nu au fost uitate, acestea antrenând toţi participanţii.
- 25 august – Ziua plecarii din Delta Dunării: dis de dimineaţă se alcătuiesc echipe care transportă participanţii şi bagajele la Maliuc. Plecarea are loc la ora 9.30 cu vaporul spre Tulcea. La ora sosirii (11.30) se convoaca adunarea participanţilor pe Faleza din Tulcea, unde D-nul Prof.E. Petrescu, stabileşte punctul de întâlnire la autobuz şi ora plecării către Vadu. O parte dintre participanţii la tabara din deltă, îşi iau rămas bun de la organizator, voluntari, colaboratori şi ceilalţi participanţi, cu regretul că nu merg şi la Vadu. Până la ora plecării către Vadu pe lângă cumpărături, unii participanţi au mers să facă si o vizită la C.M.E.D.D. (Muzeul de Ştiinţele Naturii).
În jurul orei 17.00 se ajunge la Vadu, unde participanţii au ocazia de a saluta marea, zonă în care se stabileşte locul de campare (pentru încă o săptămână). Imediat are loc acţiunea de instalare a corturilor şi a taberei cu toate logistica.
- 26 august – Marea, marea noastră dragă…- după primele observaţii ornitologice pe malul mării şi servirea mesei de dimineaţă se făce instructajul de ordine interioară al taberei pentru această perioadă de către D-nul Prof.E. Petrescu
Cu toate că marea era destul de agitată, pe la ora prânzului s-a făcut prima baie, după care se organizează şi prima deplasare la bazine şi în coada Lacului Sinoie, pentru efectuarea de observaţii ornitologice.
- 27- 30 august – Mirajul mării: observaţiile ornitologice din zori pe malul mării, răsăritul de soare, plimbările de-a lungul plajei, baia de după prânz, excursiile zilnice la bălţile şi la Lacul Sinoie, activităţile de igienizare a locului de campare cât şi a imprejurimilor,au făcut ca timpul să se scurgă neaşteptat de repede.
Deasemenea, s-au organizat activităţi practice şi educative la malul mării, exemplificând aici: „Desenăm la malul mării; Moluştele din Marea Neagră”. Sub deviza „Mă joc, mă distrez, particip şi învăţ”- s-au făcut următoarele jocuri: Ţară, ţară vrem ostaşi; Să umplem o găleată cu apă , folosind un pahar; Cei mai puternici – câştigă şi concursul pe grupe – Figurine pe nisip. Este de menţionat şi faptul că, aceste acţiuni au reuşit să implice şi adulţii, determinându-i să intre „lumea copiilor”.
Întrucât în acest an o parte din vegetaţia de la Vadu a fost distrusă de un incendiu, cu câteve zile inainte de venirea noastră, la care vântul puternic a contibuit din plin, nu au mai fost organizate obişnuitele focuri de tabără.
Spre seară, după ultimile observaţiile ornitologice, d-nul prof. E.Petrescu a reunit marea familie (80 de persoane) care a alcătuit Tabăra Naţională S.O.R. pentru o fotografie de grup, după care s-a trecut la premierea participanţilor, astfel:
– Grupul „Codalbul”, participând la toate activităţile desfăşurate, a fost premiat cu diplome şi premii. Premiile au fost acordate de către S.O.R., prin reprezentanţii veniţi în tabără la Vadu.
– S-au acordat tricouri şi broşuri celor mai activi participanţi la tabără.
– S-au premiat foptografii veniţi să surprindă minunăţiile naturii cu aparatele de fotografiat.
– Insigne şi broşuri S.O.R., au fost oferite tuturor participanţilor la tabără.
– S-a premiat cel mai mic participant (Păcăleanu Bogdan din Sibiu, 1,9 ani), întrucăt a făcut faţă la toate activităţile desfăşurate pe durata taberei.
Un grup de veterani ai taberei au„complotat” să-l surprindă şi de această dată pe d-nul E.Petrescu, cu mulţumirile lor pentru munca depusă şi grija deplină pentru reuşitele tabere în care a fost organizator. Aceştia i-au înmânat un trofeu ce reprezintă „doi pescărei – albaştri”. Privirile tuturor au fost aţintite pe reacţia d-lui Prof. E.Petrescu. A mulţumit şi deoarece nu a vrut să lase libere emoţiile momentului, imediat a spus: „hai că avem treabă”.
Seara festivă sa incheiat cu un mic foc de tabără pe malul mării, întreţinut cu cântece şi nu în ultimul rând, discursul de onoare al organizatorului, din care amintim:
– Scopul taberelor – „Am convingerea că participanţii la aceste tabere chiar dacă nu vor deveni toţi ornitologi, au devenit sau sunt în curs de a deveni nişte generoşi promotori ai ideilor de protejare a pasărilor şi habitatelor – Prof. E. Petrescu”.
– Mulţumiri – Sponsorilor, voluntarilor la amenajarea taberei, celor mai activi participanţi la evenimentele din tabără.
– Comemorări – Momente de reculegere- în mamoria prietenului şi colegului nostrum Andrei, în memoria d-lui P.Weber, în memoria celor care acum sunt îngeri.
Focul de tabără a fost stins în cele din urmă, folosind apă de mare, adusă de către un participant, care a avut „copita descoperită” – o altă vorbă nouă adăugată în lista cuvintelor deosebite ale d-lui Prof. E. Petrescu. În tot acest timp s-a cantat un cântec preferat al organizatorului – Lin se lasă seara, urmat de un Noapte bună, spus tuturor.
- 31 august – Ultima zi de Tabără Naţională S.O.R.: trezirea participanţilor s-a făcut, cu ajutorul fluierului d- lui Petrescu, la ora 7.00, iar după servirea micului dejun s-a trecut la activitatea de strângere a taberei. A urmat ultima baie în mare şi masa de prânz, pregătită de d-na Polea. La ora 13.00 a venit autobuzul, moment în care ne-am luat „La revedere” cu gânduri frumoase şi pentru o nouă tabără din anul 2012, cu toate că d-nul şi d-na Petrescu au nunţat că este ultima tabără organizată de către dânşi.
P.S.- Tuturor celor care de-a lungul timpului (1996 – 2011) au participat la Taberele Naţionale S.O.R., organizate de către d-nul Prof. E. Petrescu le spunem: nu lăsaţi ca timpul să treacă fără să faceţi ceva, pentru al motiva în continuare pe d-nul Petrescu să organizeze tabere, pentru voi şi cu noi.
Mulţumim tuturor celor care se vor alătura cu serozitate îndemnului lansat.
Propunem o înterbare: Ultima Tabără Naţională S.O.R. – organizată de d-nul Profesor Eugen Petrescu?
- 1990 – se înfiinţează şi se organizează S.O.R., de către un grup de membri fondatori. Are loc o primă acţiune la Histria, care v-a da naştere taberelor ornitologice.
- 1991 – are loc prima Tabără Naţională S.O.R., organizată de către d-nul P. Weber (Directorul Muzeului de Ştiinţele Naturii, din Mediaş), la Histria.
- 1996 – în perioada 20-31 august are loc Tabără Naţională S.O.R., la a cărei organizare participă şi d-nul prof. E.Petrescu. Începând cu acest an, în tabere, pe lângă specialişti, participă şi mici grupuri de elevi şi studenţi, deoarece s-a pus mai mare accent pe creşterea unor generaţii de iubitori ai naturii, de tineri ornitologi chiar, care să fie capabili să se implice atât în acţiuni de protejare a naturii cât şi în managementul rezervaţiilor naturale constituite precum şi al Ariilor Speciale Avifaunistice din ţară.
- 1999 – în perioada 15 – 25 august are loc ultima Tabără Naţională S.O.R. la Histria, la care participă specialişti şi elevi din diferite localităţi ale ţării (Mediaş, Galaţi, Tulcea).
- 2000 – prima Tabără Naţională S.O.R. în Delta Dunării, lângă Lacul Furtuna, organizată de către Grupul „Falco cherrug”, condus de d-na prof. G.Doroşencu şi d-nul prof. E.Petrescu, directorul Biroului SOR – Tulcea. Pe langă specialişti participă şi un număr de 20 de elevi şi studenţi din Tulcea şi Galaţi.
- 2001 – prima Tabără Naţională S.O.R. desfăşurată în două etape (22 – 30 august), respectiv în Delta Dunării, în apropierea Lacului Furtuna şi Vadu (Constanţa). Această acţiune a fost organizată de Palatul Copiilor Tulcea, prin grupul „Falco cherrug” condus de d-na prof. G.Doroşencu şi d-nul prof. E.Petrescu, directorul Biroului S.O.R. – Tulcea, P. Weber şi Anico Mitruly, din Mediaş. Au participat membri S.O.R. din Sibiu, Mediaş, Bucureşti, Galaţi, Iaşi şi Tulcea. Numărul participanţilor la tabără a fost de 100 persoane.
- 2002 – 2006 – următoarele tabere au fost organizate tot de cei menţionaţi anterior, locaţiile sunt aceleaşi, însă numărul participanţilor a fost mult mai mare de 100 persoane. Sponsorii au asigurat financiar buna desfaşurare a taberelor, înţelegând foarte bine ceea ce se urmăreşte prin relizarea acestor tabere din fiecare an.
- 2007 – Tabără Naţională S.O.R. din Delta Dunării şi zona litorală Chituc – Vadu (22 – 21 august) a reunit oameni din zone diferite ale ţării, unii dintre ei, pentru prima dată. În acest an, d-nul prof. E.Petrescu, introduce un Regulament de ordine interioară. Din acest an la tabără se alătură şi persoane din alte ţări, astfel că următoarele tabere pot fi considerate – Tabere internaţionale S.O.R..
- 2008 – anul acesta a făcut legământ cu cei care au semnat actul de naştere al S.O.R-ului şi mai ales ale taberelor ornitologice. Amintim pe d-nul P. Webwr şi M. Marinov, care ne îndrumă gândurile şi paşii de sus din cer, iar ca aducere aminte, lângă Lacul Furtuna există salcia (copacul) lui Weber şi aşa va rămane în istoria taberelor.
- 2009 – Tabăra a reunit un număr record de participnţi.
- 2010 – Tabăra s-a desfăşurat în perioada 20 – 31 august, în aceleaşi locuri stabilite încă din anul 2001, iar participanţii au fost din multe colţuri ale lumii. Din ce în ce mai multe fotografii şi impresii plăcute şi-au făcut loc an de an în revista „Alcedo”(1992 – 2003) şi „Despre Păsări”( 2004 – prezent).
- 2011- perioada 19 – 31 august. La tabără au participat un număr de 110 persoane, la care sponsorizarea a fost pe măsură. „Socializarea” a fost cuvântul de bază iar mulţumirile au fost pe buzele tuturor.
În concluzie: organizatorul, d-nul prof. E.Petrescu, motorul acţiunilor, a devenit model de care foarte puţini se pot desprinde.
- Am lansat un îndemn, însoţit de o întrebare şi vrem un răspuns.
Foto: Florin Stavarache