SOR lansează SOS pentru salvarea Taberei Naționale Ornitologice 2012, din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

de Andreea Mihăescu

Începând din 1990, Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează anual Tabăra  națională de educație ecologică, în Delta Dunării, la Maliuc și în zona lagunară Vadu – Chituc, pe malul Mării Negre.

Coordonatorul taberei, prof. Eugen Petrescu, vicepreşedinte SOR, a declarat pentru Magazin Nautic că, pentru această tabără sunt selectaţi anual o sută de copii și tineri ornitologi şi ecologi din toată țara, în ultimii ani căpătând amploare internațională.

“După tradiție, și anul acesta este programat ca tabăra să se desfăşoare în două etape. Prima, între 17 – 24  august în Delta Dunării, pe malul Lacului Furtuna, de unde vom pleca la Vadu, pentru cea de-a doua parte, aici având posibilitatea sa observăm începutul  migrației păsărilor spre sud. În această perioadă, în zonele lagunare și litorale pot apărea surprize ornitologice deosebit de plăcute, iar dacă precizăm că tabara va fi instalată în apropierea mării, se poate prevedea un adevărat răsfăţ, în mijlocul naturii aporape virgine, evident excepând resturile menajere şi gunoaiele abandonate de turiştii de pripas, sau colectate şi ejectate în mare, de Dunăre, chiar şi din cele mai dezvoltate state ale Europei occidentale” – a precizat Eugen Petrescu.

La tabără pot participa atât aduți, cât și elevi, membri SOR cu plata cotizației la zi, care se angajează să respecte cerințele și profilul evenimentului. Se vor desfășura activități ecologice, de observare și recunoaștere a păsărilor, de inelare a acestora, de orientare turistică și în funcție de posibilități plimbări cu barca prin Rezervație, pentru a cunoaște fumusețile şi misterele acestui tărâm.

“Trebuie să insistam asupra faptului că aceasta este o tabără ornitologică, iar toți cei care doresc să participe trebuie să se încadreze în cerințele ei. Zilnic se vor face observații ornitologice, ce au drept scop obținerea de informații cât mai exacte despre păsările din zonă. Menționăm că toate aceste observații vor trebui sistematizate și comunicate Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, împreună cu un raport despre rezultatele activității taberei” – a mai adăugat prof. Eugen Petrescu.

Şi … pentru ca acest exemplar proiect educativ și ecologic, veritabilă şcoală pentru câteva zeci de generaţii de naturalişti, să aibă loc şi anul acesta, organizatorii sunt încă în căutarea unor sponsori pentru finalizarea pregătirilor. Cu doar trei săptămâni înaintea amplasării corturilor în Delta Dunării, SOR  mai are nevoie de 1. 500 de euro sau echivalentul în alimente şi apă, pentru  ca Tabera Națională de Ornitologie să-și continue tradiţia de 23 de ani.  Ajutoarele pot fi acordate prin contract de sponsorizare (pentru firme), contactând SOR la office @ sor.ro, prin donaţii online, direct pe www.sor.ro sau în contul: RO81BRDE445SV85743624450, BRD Sucursala Triumf, titular cont Societatea Ornitologica Română (menţionând TABĂRA).