România: Campioanatul Europei la clasa “Zoom 8”

Prof. Octavian Ţacu

  Eveniment major, un campionat european, organizat la Constanţa,  al doilea ca importanţă după Campionatul Mondial la clasa FD de acum doi ani. Competiţia continentală la clasa  Zoom 8,a reunit în portul Tomis  veliști din 6 ţări: Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Rusia şi România, băieţi şi fete cu vârste  până în 20 de ani.

dstoenciu-1390

    descriem succint chiar şi pentru iubitorii de bărci cu pânze, ce este clasa zoom 8, este o clasă de tranziţie după clasa optimist, cu o coca mai mare şi cu forme mai aproape de imaginea unei bărci ,cu o vela mai mare şi cu manevre mai multe decat la optimist. Clasa Zoom 8 a apărut şi este populară în ţări din nordul Europei, are federaţie de clasa inclusă în federaţia mondială de yachting. În România există organizaţia de clasa condusă de dl. Bolat Ender, nimeni altul decât tatăl celor doi sportivi care au concurat la  acest campionat.

dstoenciu-1336

  Organizarea: perfectă a Yacht Club Regal Român. cu o singură umbră datorată cinei inaugurale într-un local cu fumători în „activitate”.Comitetul de cursa a aranjat trasee corecte,nu a ţinut inutil sportivii pe apă în prima zi când nu a fost vânt,judecătorul internaţional a fost în traseu tot timpul, balizajul perfect vizibil, secretariatul şi comunicarea foarte prompte, localul din portul Tomis dotat cu internet şi perfect funcţional pentru secretariat şi conducerea competiţiei.

  Competitorii, băieţi şi fete cu bune cunoştinţe de yachting, au luat starturi bune şi au concurat într-un perfect spirit de regulament de yachting, fără coliziuni şi fără  manevre „nefericite”.

155_4008

  Câştigătorii au fost desemnaţi după 3 zile de competiţie cu vânt bun din sud – sud est, 2-3 Bft, un rest de hulă a dat sarea şi piperul în valuri nu foarte mari.Nu au existat răsturnări şi nici stricăciuni ale ambarcaţiunilor.

  Startul şi traseele au fost comune pentru băieţi şi fete.                                                                                              

CLASAMENT:                                                                                                               

Băieţi

Locul I  şi Campion European – Jacob Haud, Estonia(est 65)15 p. 

Locul II  – Julius Henrik Târând, Estonia, (est 66) 16p.

Locul III  – Preltner Keanu(aut 84) 29p.

Între cei cinci români care au luat startul competiţiei, cel mai bine clasat a fost Tarkan Bolat pe locul 6.Opinez că mai multă atenţie la volte şi trasee l-ar fi plasat chiar pe podium:apropiere de baliza din vânt cu babordul, voltă sub baliză. Ceilalţi români au încheiat clasamentul fără alte comentarii.

dstoenciu-1334

Fete 

 Locul I şi Campioană Europeană – Ebru Bolat, România (rou 899) 15 p.

Locul II  – Josephine Swiatecka , Danemarca(den 188) 16p.

Locul III – Julie Havn, Danemarca (den 269) 17 p.

După cum se vede podiumul a fost rezultatul unei departajări strânse ,diferenţa fiind de numai un punct între trepte.

dstoenciu-1393

Ebru Bolat a câştigat datorită starturilor bune (cu excepţia ultimei regate) a traseelor bune, atât pe vânt strâns cât şi a navigaţiei cu vânt de pupă unde a mărit ecartul faţă de următoarele sau a recuperat. Concis : a mers perfect cu multă ambiţie şi atenţie la adversari si a castigat cinci regate. FELICITĂRI!!!!.

Titlul este rezultatul sportivei şi al părinţilor care au cheltuit bani să o ducă la competiţii puternice unde a căpătat solide cunoştinţe de yachting.

dstoenciu-1398

  În încheiere felicitări domnilor Sergiu Timofei şi Ender Bolat pentru o competiţie organizată că în ţările cu tradiţie în acest sport.

 

One thought on “România: Campioanatul Europei la clasa “Zoom 8”

  • 23 aprilie 2014 la 17:45
    Permalink

    Competitia a avut onorabila prezenta a presedintei Federatiei Internationale a clasei ,Anita Ingve din Suedia care a premiat campionii cu medalii din partea Federatiei Internationale Zoom 8.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.