România are acum şi Ligă Navală Americană – lipseşte în continuare flota comercială

Andreea MIHĂESCU •

10363575_639378062814383_354815210_nFestivitatea de învestire a Consiliului Român al Ligii Navale a Statelor Unite ale Americii, reprezentând cea de-a 271 filială la nivel mondial a avut loc vineri seară, 23 mai 2013, la Hotelul Vega din Mamaia.

În deschiderea evenimentului, după intonarea celor două imnuri de stat, cel al României și al  Statelor Unite ale Americii, în acorduri de vioară,  membrii Consiliului Român, asistați de  James H. Offutt, președintele  Consiliului Național a Ligii Navale a SUA, au depus jurământul de fidelitate față de Carta, Statutul și Principiile Organizației.

Consiliul României este condus de administratorul Terminarului de Pasageri din Portul Constanța, Gabriel Patrichi învestit  în funcția de președinte,  directorul general al S.C.Raja S.A., Felix Stroe ocupând funcția de președinte de onoare, iar  ca membrii ai consiliului au fost aleși: Gabriel Comănescu, președintele  UPETROM  Group și GSP SA, comandantul Călin Marinescu, Bogdan Idu și Șerbam Berescu, director general ANR.

În cuvântul de salut, adresat auditoriului, preşedintele de onoare, Fleix Stroe a afirmat: „ Cred că nu greşesc dacă afirm că nu trebuie să privim acest eveniment ca pe unul izolat ci să îl abordăm ca făcând parte dintr- o pluralitate de evenimente, dense şi importante pe care SUA, partenerul strategic al ţării noastre, le desfăşoară de o bună perioadă de timp. Evenimente prin care ne acordă sprijin şi ne demonstrează în continuare că SUA sunt alături de aliaţii lor în orice situaţii. O asemenea situaţie este cea pe care o traversăm în prezent, România fiind aşezată într-o regiune geografică în care lucrurile nu se desfăşoară, din păcate, într-o direcţie tocmai paşnică. (…) Trebuie neapărat să apreciem cu toţii oportunitatea care ni se oferă astăzi – aceea ca alături de SUA să afirmăm valorile noastre maritime excepţionale. România trebuie să-şi menţină şi să-şi consolideze avantajele pe care le are ca ţară maritimă, prin construirea unui edificiu maritim în cooperare cu SUA ”.

10417196_639378456147677_546399226_n

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat și  Duane C.Butcher, însărcinatul SUA cu afaceri ad interim la București, Iulian Fota, consilier prezidențial, contraamiral dr. Alexandru Mârșu, Șeful Statului Major al Forțelor Navale, Mihai Daraban, președintele interimar al  Camerei de Comerț a României, oameni de afaceri și reprezentanți al marinei .

Liga Navală a S.U.A. este  o organizație civilă, nonprofit, constituită în 1902,cu peste 60.000 de membrii ce  promovează colaborarea și cooperarea în comunitatea maritimă internațională, politicile maritime comerciale și militare americane.

Foto: Daniel STOENCIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.