Revelionul jurnaliştilor la Cabana Brebeni

 Paul Greavu

Mă gândesc la schi și atmosfera de iarnă atunci când văd pozele prietenilor care își petrec vacanța pe la Predeal sau Poiana Brașov. Mai nou, însă, „oaza” de desfătare tipic montană vine chiar din a noastră Dobrogea, mai exact de la Brebeni.

Complexul agro-turistic Brebeni a fost gazda ediţiei 2014 a Revelionului jurnaliștilor constănțeni, evenimentul ajuns la cea de-a zecea ediție, fiind organizat în perioada 7 – 8 februarie. Tradiția a luat start la finele anului 2003, când subprefect județului Constanța la acea vreme, Nicoale Moga, şi-a dorit să onoreze cum se cuvine breasla ziariștilor și să perpetueze în același timp relația cu presa, sub cele mai bune auspicii. Astfel a dat curs iniţiativei preşedintelui Ligii Ziariştilor Dobrogeni, Dan Mihăescu, şi a organizat prima ediţie a Revelionului Ziariştilor, la Popasul Turistic Murfatlar.

 Anul acesta, jurnaliștii constănțeni, fie ei cu notorietate, fie cu atuul tinereții de partea lor, au petrecut într-un cadru rustic, s-au bucurat de muzică bună și s-au înfruptat din bucate tradiționale care duc cu gândul la preparatele bunicii de la țară. Nu în ultimul rând, ambientul le-a dat impresia celor prezenți că petrecerea la care au participat s-a desfășurat într-o stațiune de renume, nicidecum în cvasinecunoscutul Brebeni. Amfitrion a fost ing. Aurel Mitran, care a pus la dispoziţie locaţia iar mare maestru de ceremonii, ca de fiecare dată pe parcursul unui deceniu neîntrerupt, fostul coleg din presă (ex preşedinte al Televiziunii Neptun), aflat de mai mulţi ani în slujba demnităţilor publice, acum, senatorul Nicolae Moga.

 Pentru cei care nu au auzit de mica localitate, Brebeni este un sat care, administrativ, aparține comunei Ion Corvin. Amplasat în sud-vestul Dobrogei, în Podișul Oltinei, Brebeni avea la recensământul din 2003 o populație de 20 de personae, 90 % fiind de confesiune musulmană, iar îndeletnicirea de bază era creșterea animalelor. Acum în sat mai sunt înregistraţi doar şase locuitori iar autorităţile locale trăiesc dilemma necesităţii inscripţionării bilingve a plăcuţei cu denumirea localităţii, amplasată pe drumul communal, la intrare, vechea denumire a satului, purtată din timpul stăpânirii otomane, fiind Ciucurchioi.

 Senzația complexului este, evident, pârtia de schi. Amplasată pe Dealul Morilor, pârtia se întinde pe două hectare, având o lungime de 300 m și lățimea de 70 m. Înclinația ridicată face ca traseul să fie mediu ca dificultate, însă distracția schiorilor și a celor care vor să încerce sania este la cote maxime. Pista se află în curs de omologare și va fi destinată, în special, copiilor care doresc să deprindă taina schiului. Totodată, sunt în plan și tabere pentru cei mici, locul fiind unul în care natura predomină, cu trasee deosebite și cu o apropiere fericită de locuri de mare interes precum Tropaeum Traiani, din localitatea Adamclisi sau Peștera Sf. Andrei.

 Revenind la complex, restaurantul vânătoresc cu capacitate de 90 de persoane, cele 50 de locuri de cazare, instalația de teleschi marca Doppelmayr (firmă austriacă de cea mai mare notorietate în domeniu), cele două tunuri cu zăpadă artificială, ratracul și nocturna cu proiectoare cu leduri care face posibil schiatul pe timpul serii sunt alte argumente care să ateste calitatea pârtiei de la Brebeni.

 „Perla coroanei” din compexul dobrogean este „Cabana Brebeni”. De la mobilier, la șemineu, de la ornamentele speficice la blănurile naturale, toată atmosfera te duce cu gândul la Tirolul austriac, inima Alpilor. Şi cu toate acestea, vorbim de un loc aflat la doar 80 de km de Constanța!

 De remarcat faptul că întreaga zonă are un potențial ecoturistic deosebit, în plină derulare fiind și alte proiecte, precum cel menit să aducă la lumină un Centru de Agrement Hipic și o nouă pensiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.