RETROSPECTIVA YACHTINGULUI ROMÂNESC 2014
Prof. Octavian ŢACU●
Prin articolul de faţă nu voi radiografia calendarul competiţional al regatelor desfăşurate cu participarea veliştilor români, (nu “velierilor” cum sunt denumiţi nonşalant şi frecvent de un autor în ziarul “Cuget Liber” !!!!) şi nu voi respectă ordinea cronologică exactă a evenimentelor sportive.
Lui 2014 putem să-i ataşăm fără tăgadă marca de: ”Anul EBRU BOLAT “, cel mai prolific an în yachtingul românesc de performanţă, din 1938 și până în prezent, de când acest sport este organizat sub auspiciile unei federații naționale . Ebru Bolat sportivă a Yacht Clubului Regal Român (YCRR), campioană europeană la Clasa Zoom 8 (Constanţa – aprilie 2014), campioană europeană la Clasa Optimist (Dublin – iulie 2014), vicecampioană mondială la Clasa Zoom8 (Kalovig – august 2014). Nicicând un velist român nu a urcat pe treptele ierarhiei europene şi mondiale (Campionatul European la Clasa Optimist a fost un concurs “open”, cu participanţi din toată lumea, de pe toate continentele).
Cu mult inaintea ultimei regate a Campionatului Europen la Clasa Optimist am trimis un e-mail inimoşilor părinţi ai lui Ebru Bolat, avertizându-i că “este în pericol să câştige titlul europen”. Am avut dreptate. Afirmaţia mea a venit după ce am văzut “pe viu”, la Campionatul European de Zoom8 că Ebru naviga corect de la semnalul pregătitor al startului şi până la semnalul dat la trecerea liniei de sosire. În pofida aparenţei unei copile fragile, Ebru Bolat a dat dovadă de bună pregătire fizică, o mare ambiţie şi solide cunoştinţe de yachting, tactică, regulament, reglaj al bărcii pentru fiecare situaţie impusă de forţa vântului şi valurilor, din timpul regatelor.
Da, un adevărat model de atletă, cu rezultate excelente şi la şcoală, cu atitudine şi comportament civilizat, învăţat corect pentru lumea yachtingului de mare performanţă, o lume care rejectează imediat produsele sub standard. Încă odată, BRAVO EBRU BOLAT !
Sunt însă foarte curios unde va fi încadrată Ebru Bolat în ierarhiile sfârşitului de an competiţional întocmite de diverse publicaţii, foruri sportive naţionale, inclusiv ministerul doamnei Szabo sau COSR aflat acum sub tutela rugbistului Alin Petrache, despre care sperăm să nu ne ofere ocazia să apreciem că a interceptat bine o pasă transmisă corect de predecesorul său, Octavian Morariu.
O participare numeroasă a veliştilor români a fost înregistrată la începutul lunii mai, la tradiţionala “Regatta Port Burgas”, competiţie din calendarul ISAF (Federaţia Internaţională de Yachting). ”Optimiştii” au fost numeroşi – 78 de ambarcaţiuni. Au câştigat medalii Ebru Bolat (YCRR), Petru Neagu (Electrica Bucureşti), Lauana Boicenco (Electrica Constanţa) – la Clasa Optimist şi echipajul de “470” al Clubului Sportul Studenţesc – Bucureşti, compus din Mihai Făgărăşanu şi Mugur Roşca.
Nu putem omite participarea veliştilor români la a V-a ediţiei a “Regatei de vară Alexandropoulis” – Grecia. Competiţia din 2014 a avut la start nu mai puţin de 103 “Optimişti” şi 63 de veliere la Clasa Laser. Tradiţional, Regata Alexandropulis este o competitive animată de multe cluburi de pe coasta est a Greciei, din Turcia, Bulgaria şi România.
Fără idoială că după Clasa Optimist (clasa cu cele mai multe ambarcaţiuni în România şi în lume), ca popularitate, urmează Clasa “Laser”- cu diviziunile (categoriile) Standard , Radial şi 4, 7 – unde cred eu există o animaţie şi un interes deosebit la noi în ţară.
Preşedintele Asociaţiei Române a Clasei Laser şi totodată vicepreşedinte al Federaţiei Române de Yacting este tânărul inginer Radu Zitti, un inimos dedicat trup şi suflet acestui sport datorită fiului, Andrei, legitimat la clubul Electrica Bucureşti. Ca rezultat al acestui devotament, în anul 2014 a fost organizată în România o etapă a competiţiei continentale de prim rang la Clasa Laser – “Europa Cup”, pe Lacul Siutghiol, la stat reunindu-se 44 de competitori din ţările vecine, loturi de atleşi ce au făcut deplasarea în avans, pentru a participa şi la Campionatul Balcanic de Yachting – găzduit de România. Eduard Guţă de la C. S. Electrica Constanţa a câştigat etapă la Clasa Laser-Standard şi Andrei Zitti a recompensat eforturile tatălui cu un meritoriu loc IV. După expresia unor “privitori”, se putea şi mai bine.
Radu Zitti este un tip inimos şi consecvent, aşa că a convins forul european al Clasei Laser şi vom avea o etapă de Eurocup şi în 2015, în România, într-o formulă organizatorică testată deja: regatele pe Siutghiol şi cazarea la Marina Surf Club, în condiţii optimepentru o bună socializare a sportivilor. În 2014 regatele din cadrul Euro Cup au avut o vreme bună de yacting, cu arbitraj şi conducerea regatelor fără cusur, (după umila mea părere).
Şi ediţia 2014 a Campionatului Balcanic de Yachting a avut participare numeroasă. Vioara întâi a organizării a fost Robert Penciu, preşedintele nou ales al federaţiei, secondat de un comitet de primire alcătuit din membrii federaţiei. Din nou, locul ales a fost tot Lacul Siutghiol cu sprijin logistic pe Complexul Scoica Land şi împrejurimi, în extremitate nord est, propice pentru astfel de competiţii.
Cazare bună, parcare păzită pentru bărci şi maşini, rampe de lansare pentru ambarcaţiunile de suport şi veliere. Totul a fost ca la carte. Asta însemnând participare, 145 de ambarcaţiuni la clasele stabilite, arbitraj internaţional, conducerea inteligentă a regatelor, secretariatul, nave de asistenţă. Excepţie a făcut festivitatea de deschidere, fără cap şi coadă, fără protocolul adcevat. Improvizaţie şi lehamite. La astfel de competiţii festivitatea de deschidere se face conform tradiţiei şi este o reţetă aplicată la fel în toată lumea yachtingului şi a sportului profesionist, în general vorbind. Nu vreau să întru în detalii, dar sfatul meu este că trebuie respectată tradiţia “Ad literam”. Orice “invenţii autohtone” nu fac decât să ştirbească ansanblul organizării şi eforturilor susţinute, oriunde se produce. Ebru Bolat nu a putut concura datorită calendarului şcolar. Clasarea cea mai bună la această balcaniadă românească a realizat-o Petru Neagu, locul IV, la Clasa Optimist.
Exact înainte de deschiderea noului an şcolar, în perioada 11-14 septembrie, Regata Internaţională Cupa Dobrogei – ediţia a IV-a, a avut o anemică prezenţă românească, la Balcic. Cluburile din Constanţa nu au onorat competiţia, cu excepţia Clubului Sportiv Universitar Ştiinţa şi a organizatorilor de la Clubul Nautic Român, evident. În total 55 de veliere la start, dintre care 50 de yachturi de la cluburile bulgăreşti. Amfitrionii, asocierea dintre Clubul Nautic Român şi Morski Club Balcic îşi pun problema dacă este justificat efortul de organizare a competiţiei pe viitor. Părerea subsemnatului este că nu au rost cheltuieli şi eforturi pentru o competiţie la care participarea este anemică. Unul dintre motive poate fi şi perioada calendaristică a desfăşurării, înaintea deschiderii anului şcolar, majoritatea competitorilor fiind de vârstă şcolară. A doua cauză a lipsei de “apetit” pentru competitorii români poate fi plasarea acestei regate la finalul unui sezon competiţional “încărcat”. La noi, în România, faţă de vecinii bulgari, începând cu luna septembrie regatele de yachting la clasele sportive sunt foarte rare.
La bărcile mari, regatele obişnuite având organizatori mai mult sau mai puţin “generoşi”, ieşind în evidenţă Regata Internaţională Poseidon – Kaliakria, cu o participare numeroasă de veliere de diferite mărci şi valori competiţionale (ca şi echipajele de alfel), cu vreme capricioasă şi atmosferă de yachting veritabilă. Felicitări organizatorilor şi iniţiatorilor acestui inedit eveniment de offshore !
Privind în viitor, întrevăd o diminuare a resurselor pecuniare şi implicit a efervescenţei competiţionale. Aş dori să greşesc. Eu cred că vor fi animate regatele la cele două clase: Optimist şi Laser, datorită costurilor mai mici cu echipamentul (barcă, greement, vele) şi transportul acestuia până la locul de organizare a competiţiilor, inclusiv pentru deplasarea şi condiţiile de masă şi cazare a sportivilor competitori. Clasele mai mari precum Flaying Dutchman (FD), 470, 420 sau Finn, sucombă încet dar sigur, în România. Şi asta o arată şi rezultatele naţionale şi internaţionale sau frecvenţa cu care sunt organizate campionatele naţionale la aceste clase.
În final, urez tuturor celor care au avut curiozitatea să lectureze cronica de yachting şi pe parcursul acestui an: Să auzim de bine în 2015 şi La mulţi ani cu sănătate!
Foto: Irina Zitti, Daniel Stoenciu, www.lasersailing.ro
La multi ani tuturor veliștilor !
Felicitări Tavi pentru toate articolele scrise in 2014, încununate cu cel de azi, foarte bine documentat si la subiect. (pentru cine pricepe…)