Rechinii Albi ai Orientului Mijlociu

Narcis GAIDARGIU●

Marți, 21 martie 2017, în Piața Ovidiu din Constanța, am asistat la ceremonia de repatriere a Batalionului 341 Infanterie Protecția ForțeiRechinii Albi.

În deschidere, o scurtă prezentare a ultimelor misiuni întreprinse în teatrul de operații NATO din Kandahar, Afganistan, momente de evocare a faptelor de arme, a momentelor de criză foarte bine gestionate de militarii aflați în misiuni de patrulare; o lecție de veritabil curaj și patriotism pentru publicul prezent, printre care mulți copii și tineri.

În semn de recunoștință și apreciere pentru curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă, în prezența înalților oficiali prezenți, Președintele României a conferit Medalia Națională „Serviciul Credincios clasa a II-a pentru militari de război”, domnilor Plt. Romilă Eduard Vlad și clasa a III-a, Fr. Tarnovschi Victor Costică. De asemenea, medalia „Bărbăție și Credință clasa I”, cu însemne, domnilor Plt. Vați Octavian Florin și Cap. Cls. a III-a Puiu Constantin. Aceeași medalie, clasa a II-a a fost acordată domnilor Plt. Bejan Sorin Nicolae, Plt. Munteanu Adrian, Cap. Cls. a III-a Giumali Metin. Toți cei medaliați s-au remarcat în incidentul din 26 septembrie 2016, când o încărcătură explozivă artizanală a explodat și a rănit doi colegi ai plutonului de patrulare. Au acționat cu mare stăpânire de sine și spirit camaraderesc, au colaborat impecabil, au comunicat cu precizie coordonatele incidentului, s-au retras fără pierderi umane. Colegii răniți au fost stabilizați, starea lor de sănătate este bună și se refac sub supraveghere medicală.

DSC07801Șeful Statului Major al Forțelor Terestre a conferit „Emblema de Onoare a Forțelor Terestre” domnilor Lt. Col. Stancu Gheorghe Lucian și Manta Nicolae Laurențiu.

Directorul General al Direcției de Informare a Apărării a conferit „Emblema de Onoare a Informațiilor pentru Apărare” domnului Lt. Col. Liviu Necula, comandantul Batalionului 341 ”Rechinii Albi”.

Contraamiralul Cătălin Silviu Dumistrăcel a decorat Drapelul de Luptă.

„Servesc Patria!” au strigat pe rând, toți militarii decorați, eroii zilelor noastre.

Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi” duce mai departe gloria, onoarea și eroismul militarilor dobrogeni.

Unitate de elită a Armatei României, Batalionul 341 Infanterie a fost înființat pe 3 aprilie 1995, în Garnizoana Topraisar. La 25 octombrie 1996, unitatea a primit Drapelul de Luptă. In anul 2007, în semn de respect și considerație pentru înaintași, batalionul a primit denumirea onorifică „Constanța” și pentru misiuni internaționale denumirea simbolică „Rechinii Albi”. Este continuator al tradițiilor de luptă a Regimentului 34 Infanterie „Constanța”, care a fost în compunerea Diviziei 9 Infanterie, cu care a participat la grelele lupte de la Mărășești, în timpul Primului Război Mondial.

S-a făcut apelul, 54 de ofițeri, 146 subofițeri, 221 soldați angajați profesioniști și doi absenți mai mult decât motivat, slt. Oprea și Cap. Neagu. Vă urăm multă sănătate și să va recuperați cât mai repede, băieți!

DSC07799

A urmat defilarea batalionului, când am observat cu câtă grație și hotarâre, câteva tinere purtau drapelele de luptă ale subunităților din care fac parte.

Sublocotenent Diana Marcu, în exclusivitate pentru Magazin Nautic, ne-a spus că „în teatrul de operațiuni nu există diferențe între femei și bărbați; toți suntem egali.” Am întrebat apoi ce a gătit de Crăciun pentru colegii din batalion. Răspunsul ei: „Salată de boeuf și sarmale, ne-am descurcat cu ce-am avut!”

Casă de piatră și o lună de miere cum e în visul tău, Diana Marcu!

Din nou, se întorseseră cu bine, detașamentele au plecat în pas de defilare, ceremonia se încheiase.

Mi-am ridicat privirea. Deasupra noastră rămăsese dovada legământului acestor bravi: „Acta non Verba”.

Fotografii realizate de Narcis GAIDARGIU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.