Primul titlu de campion european la Yachting obţinut de România

Prof. Dan MIHĂESCU

În ajunul Învierii, sâmbătă, 19 aprilie 2014, la Constanţa, în Portul Tomis, s-a scris istorie pentru sportul românesc, odată cu câştigarea primului titlul de Campion European la Yachting de către un sportiv român, în cei 76 de ani de existenţă ai federaţiei de specialitate.

Velista Ebru Bolat, în vârstă de 14 ani, campioană balcanică în 2013 la Clasa Optimist, legitimată la Asociaţia Yacht Club Regal Român (YCRR), s-a clasat prima pe podiumul Campionatului European de Yachting la Clasa Zoom8, ediţia 20014, obţinând titlul continental şi medalia de aur, după patru zile de concurs.

Situată pe locul al treilea în primele zile ale competiţiei, Ebru Bolat a avut o excelentă ultimă zi câștigând, rând pe rând, trei dintre cele patru curse ținute sâmbătă, deşi în ultima ragată a luat un start sub aşteptări. La finalul campionatului a urcat însă, două poziții în clasament, adjudecânduşi aurul. Podiumul la fete a fost completat de sportivele daneze Josephine Swiatecka și Julie Havn, cărora le-au revenit, după ultimele patru curse, locurile doi și, respectiv, trei în clasamentul final, la distanță de doar un punct.

IMG_2708

La băieți, ziua decisivă nu a adus mari surprize: estonienii  Jakob Haud și Julius Henrik Tarand care au fost până sâmbătă, în fruntea clasamentului și-au reconfirmat pozițiile, locul al treilea revenindu-i sportivului austriac Prettner Keanu.

La Campionatul european de Zoom8, de la Constanţa au luat startul 24 de ambarcaţiuni  din Austria, Estonia, Danemarca, Rusia, Finlanda și România.

Clasa Zoom8  este reprezentată de barca onedesign, considerată o barcă de tranziţie de la Clasa  Optimist către Laser, Europe şi 29, proiectată şi  lansată în 1995 de fino-suedezul Henrik Segercrantz. Barca , cântăreşte 35 Kg şi are 2,65 metri lungime, suprafaţa velei fiind de 4,8 m2.

Această clasă este promovată cu precădere în Europa, unde 13 state (Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Olanda, Italia, Norvegia, Polonia, România, Rusia, Spania, Suedia) au asociaţii naţionale de clasă şi participă cu precădere la Campionat mondial şi european, ce sunt organizate anual începînd din 2001.

Preşedintele Asociaţiei Internaţionale la Clasă Zoom8 este suedeza Anita Yngve, care a şi participat la festivitatea de premiere, din Portul Tomis, de la Constanţa.

La ediţia din 2013 2013, organizată în Norvegia, titlul la fete l-a  obţinut finlandeza Catharina Sandman, iar la băieţi David Bjelkarøy Westervik, din Norvegia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.