Prietenii Mării – prima tabără de recuperare şi sporturi nautice, deschisă la Techirghiol
de Andreea Mihăescu
Un articol promoţional publicat la începutul anului 1932 în revista România Maritimă şi Fluvială, publicaţie de mare anvergură editată de Liga Navală Română, ne-a atras atenţia, indiscutabil, asupra vizionarizmului promotorilor spiritului cosmopolit, în epocă şi conectării României la curentul modern al epocii. Este vorba despre demersurile susţinute (lansate încă din anul 1927) de Asociaţia PRIETENII MĂRII, subsidiară a Oficiului de Camping şi Turism O.C.T. care a avut iniţiativa organizării unei tabere de mare anvergură pe malul Lacului Techirghiol. Deschisă publicului de toate vârstele şi categoriile sociale, atât copiilor şi studenţilor cât şi vilegiaturiştilor împătimiţi, în căutare beneficiilor curelor balneare, oferite cu generozitate de calităţile nămolului sapropelic şi ale apei sărate a lacului, recunoscute deopotrivă pe plan european, aşezământul se prezenta sub sloganul: Voiţi sănătate, odihnă şi reconfortare ? Mergeţi vara cel puţin o lună de zile la Techirghiol Eforie în tabăra Prietenii Mării. În mod ilustru, coordonatorul Taberei de la Techirghiol-Eforie, Asociaţia PRIETENII MĂRII, ştia deopotrivă să ofere participanţilor atât confortul necesar cât şi agrementul specific, organizând în chip temerar, la acea vreme, primele competiţii nautice în acest loc, canotaj şi cursuri de înot. În rest ingeniozitatea şi rigurozitatea de care dădeau dovadă organizatorii, pitorescul şi ineditul transced din textul (transcris de noi) pe care vă invităm să-l lecturaţi
ASOCIAŢIA „PRIETENII MĂRII”
O. C. T.
Recunoscută persoană juridică
Fondată în 1927
Scopul ascociaţiei: De a propaga şi răspândi ideea de educaţie fizică şi sporturi prin viaţă în aer liber, organizând: tabere de vară, colonii şcolare odel, excursii maritime şi fluviale în ţară şi străinătate, întreceri şi concursuri sportive şi nautice, conferinţe, etc.
Pentru împlinirea acesturi program ce şi-a propus, Asociaţia a organizat o Tabără de Vară unde prin viaţa în aer liber vor duce un trai de plină sănătate, lipsită de rigorile convenţionalismului, toţi cei ce au nevoe de odihnă.- Asociația înțelege să facă și operă de asistență socială, dând posibilitatea și celor cu mijloace mai modeste să se bucure de binefacerile băilor de nămol și băilor de mare.
Așezarea taberei: – În stațiunea Techirghiol – Eforie la 80 de metri de malul mării și la 200 de metri de șoseaua Constanța – Mangalia. – Distanțele relative mici, până la Sanatoriul Eforiei, Grand Hotel și lac, oferă posibilitatea celor ce au nevoie să facă băi calde sau reci de nămol. Stația de cale ferată este în imediata aporopiere a taberii, deschisă de la 15 Iunie până la 15 Septembrie ac. : în 3 serii a 15 și 30 de zile, pentru toți amatorii, ( doamne, domni și familii ) – intelectuali și profesioniști, care doresc a-și reface sănătatea și reîmprospăta forțele, petrecând în condiții extrem de avantajoase și bune, o lună de concediu – pe Riviera Mării Negre la Teckirghiol Eforie, – în Tabăra de vară “Prietenii Mării”, unde vor găsi: Băi de mare, băi de nămol și plaje, curate și ferite de centrele aglomerate precum și o îngrijire exceptională, cu un confort civilizat.
Locuință = corturi tip “Canadian” cu acoperișul dublu, împotriva soarelui și pardosit cu scoarțe de papură, de 1, 2, 4 sau 10 locuri, luminate electric și având confortul necesar ( pat, saltea, noptieră, lavoar, masă, scaune, lampă electrica, etc.)
Masă, bună și îmbelșugată servită de 3 ori pe zi ( compusă din trei feluri de mâncare, pregătită de maeștrii bucătari sub supravegherea medicului. Apă potabilă din belșug.
Facultativ: Program de educație fizică, gimnastică suedeză, teren și materiale de sport, curs de înnot, canotaj, etc.; – obligatoriu pentru colonii școlare.
Serviciu medical propriu și modern, condus de medici specialiști. Bufet, Cazinou, Popotă, Radio, Distracții, Bibliotecă, Excursii.
Condiții de înscriere. Numărul locurilor fiind limitat, doritorii sunt invitați a reține locuri cât mai devreme. În, caz de completare a locurilor sumele primite se vor rambursa imediat.
Se admit înscrieri și pe 10, 15 și 20 de zile în orice serie numai dacă vor fi locuri libere – Înscrierea se face la sediul O.C.T. arătând: seria, în cort sau camera – de 1,2,3 sau 4 locuri și pentru câte personae, se va arăta desemnarea adresa și profesiunea.
Această înscriere este valabilă, numai în următoarele condiții:
a) Depunerea la cassieria O.C.T. a acontului de 50% din cotizația respectivă cu cel puțin 20 de zile înainte de începerea fiecărei serii.
b) Achitarea restului de 50% la prezentarea în tabără.
c) Admiterea în tabără se face sub rezervarea examenului medical O.C.T.
Aviz general: Nu vor putea fi admiși în tabără acei pe care medical îi va socoti că viața de tabără le este dăunătoare sau care ar primejdui sănătatea celorlalți.
Înscrierile nu se pot face, decât în limita datelor fixate pentru fiecare serie. Nu se admite început și sfârșit de ședere în tabără la alte date decât cele specificate la înscriere.
Transportul dus și întors privește pe fiecare participant. Stația de cale ferată cea mai apropiată este Eforia.
Fiecare participant va trebui să aducă cu sine: o pernă, o plapomă sau pătură mai groasă, costum de baie și sport, rufărie pentru pat și facultativ orice instrumente musicale. Nu aduceți bagaj mai mult de un geamantan.
Nerespectarea dispozițiunilor luate de Direcțiunea taberii, atrag drept consecință, invitația de a plăti tabăra.
TEKIRGHIOL – EFORIE
Istoric – Numele localității se trage de la un turc Techir și de la cuvântul “Ghiol” care înseamnă lac.
……………………………………………………………………………………………………………………………
Ceea ce atrage la Tekir-Ghiol, este în primul rând lacul și apoi marea. Atât apa lacului, cât și mai cu seamă nămolul de pe fundul său, sunt foarte bogate în minerale, ceea ce face ca Techrighiolul să se clasifice printre importantele stațiuni cloro-bromo-iodice. Băile de nămol reci sau calde se recomandă pentru boli: scrofuloase ori tuberculoase ( afară de tuberculoză pulmonară ) reumatism, boli de femei, anemie, limfatism, rachitism, etc.
Nămolul conține în el tot ce e pe lume. Are miros de ouă clocite și este de origine vegetală, animală și minerală. Se prezintă ca o alifie preparată de un bun farmacist și are însușiri medicale.
Eforie este cea mai reputată localitate balneară și climaterică din sud-estul Europei, fiind situată pe aceeași latitudine cu Nissa, ceea ce justifică climatul său plăcut. Malurile Eforiei sunt formate de o plaje care se întinde pe o distanță de aproape 6 km. Deschisă spre răsărit plaja “Prietenii Mării” primește dis de dimineață lumina soarelui când razele ultra-violete sunt mai abundente și mai active mai ales când ele se restrâng din apa mării, cum este cazul la Eforie.
Cura maritime dă rezultate admirabile pentru anemic, rachitici, tuberculoze osoase, tulburări periodice, convalescențe, boli de nervi, etc.
Climatul la Eforie este statornic. Deși soarele dogorește cu putere, totuși căldura nu este insuportabilă. Aceasta se datorește evaporațiunilor dim mare care trimit o briză răcoroasă spre uscat. Căldura atinge maximul de 23-28 grade numai între orele 13-17. Presiunea barometrică este de 758-763 mil.
Rugăm a se trimite cererile de înscriere precum și orice altă corespondență relative la tabără, anexând și mărci pentru răspuns, la sediu O.C.T.