Povestea inimilor sudate cu ciocolată, scrisă în laboratoarele maestrului Silvian
de Andreea Mihăescu
Inspirat probabil de povestea fiului celebrului producător de ciocolată John Cadbury, cel care la sfârșitul anilor 1800 a creat prima cutie de bomboane din ciocolată special decorată pentru Ziua Îndrăgostiților, din tradițiile și legendele legate de Sărbătoarea Inimilor sau a Dragobetelui, maestrul cofetar internaţional Silvian, a creat propria tradiție dulce, ticluind în fiecare an originale şi inedite mărturii de dragoste, din ciocolată.
Astfel, joi, 13 februarie 2014, ora 14. 00 fix, la Cofetăria Silvian a avut loc deschiderea expoziției ”Valsul inimilor de ciocolată”, cu figurine special concepute pentru această sărbătoare, evenimentul din prag de primăvară prefaţând ”Sărbătorii iubirii”, într-un chip original de dulce.
”Cu ocazia acestui eveniment, sărbătorit pretutindeni în lume de tinerii îndrăgostiți, ne-am gândit să organizăm expoziția << Valsul inimilor de ciocolată >> iar prin intermediul exponatelor puse în vânzare sperăm să reușim, noi și cei care le vor folosi în chip de subtile mesaje, să aducem un zâmbet sau o tresărire de emoţie, celor dragi” – a spus maestrul internațional Silvian
Noutatea din acest an în prezentarea evenimentului a constat în organizarea unui concurs cu patru cupluri de îndrăgostiți, ce au trebuit să-şi exprime sentimentele de cuplu printr-o creaţie artistică realizată împreună, din ciocolată. Ei au avut la dispoziție ciocolată modelată și colorată , dar și pastă de ciocolată topită la 37°C, pe care au folosit-o ca liant pentru asamblarea pieselor.
”Participanții, mai exact cele patru cupluri, au avut la dispoziție module din ciocolată și ciocolată nemodelată, un veritabil lego pe care l-au asamblat pentru a-şi scrie astfel propria poveste de dragoste. Şi ce poate fi mai frumos de atât ?”, a declarat pentru Magazin Nautic, Silvian Miron.
Sărbătoarea inimilor a luat naștere în timpul împăratului roman Claudiul al II-lea, un îndârjit războinic. Cu fiecare luptă tot mai mulți romani preferau să părăsească armata, preferând să rămână acasă cu familiile lor. Speriat și din dorința de a reuși să-și reunească armata, împăratul Claudiu, a dat un edict prin care soldațlor romani li se impunea să nu se mai căsătorească.
Valentin, un preot creștin, credea că drepul oamenilor de a se căsători este sacru, fiind dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat. În acest context, împăratul Claudiu l-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman dar când Valentin a refuzat,a fost întemnițat și condamnat la moarte.Până în ziua execuției, care probabil a fost 14 februarie 269, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind „Adu-ți aminte de Valentin al tău.”
În România,sărbătoarea tradițională a îndrăgostiţilor este Dragobetele, sărbătorit pe 24 februarie. Numele este dat de un personaj mitologic din folclorul românesc care se presupune că ar fi fost fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul româesc dragoste.
Foto: Daniel Stoenciu