Pledoarie pentru Sunfish

de Andrian Sirojea Mihei

 

Proiectat în 1951 de Alexander Bryan şi Cortland Heyniger, Sunfish-ul este un miracol de simplitate şi funcţionalitate, având nevoie doar de două şcote pentru a controla vela latină. Construită în Statele Unite ale Americii, la început din lemn, din 1959 s-a trecut la construcţia din fibră de sticlă, devenid cea mai populară barcă proiectată vreodată, cu peste un sfert de milion de exemplare vândute în întreaga lume.

Prin dimensiunile ei:

– lungime          =  4,24 m;

– lăţime =  1,25 m;

– pescaj            =  0,64 m;

– velatură          =  6,97 m2;

– greutate          =54,43 Kg,

barca poate fi uşor de transportat chiar pe barele transversale ale porbagajului de pe acoperişul autoturismului, putând fi armată şi gata pentru navigaţie în mai puţin de cinci minute de la sosirea în zona de lansare de la marginea apei.

Sistemul patentat de cârmă tip “kick-up” permite lansări şi aterizări fară probleme, pe orice plajă cu orice tip de relief sau componenţă a solului. Profilul corpului bărcii şi planul scăzut al velei latine asigură o stabilitate fără egal şi senzaţii de  neuitat.

Sunfish-ul combină performanţa, stabilitatea şi durabilitatea, într-un pachet care se adresează atât începătorilor cât şi experţilor.

Clasa Internaţională de veliere sportive Sunfish are un personal angajat permanent ce coordonează anual mai mult de 1.000 de evenimente competiţionale, la care se adaugă alte sute de evenimente locale şi regionale.  Revista trimestrială „Windward Leg”, editată de Clasa Internaţională de Sunfish, oferă informaţii și sfaturi valoroase celor interesaţi. De asemenea următoarele site-uri oferă informaţii complete.


www.sunfishsailboat.com

http://www.sunfishclass.org/

http://www.sailing.org/1839.php

http://www.sunfishclass.org/class-office.php

http://www.sunfishclass.org/admin/ISCA_Regs/isca_class_rules03012003.htm

http://www.sunfishworlds2011.com/downloads/NOR-CUR2011-v12.pdf

 

Printr-o elegantă simplitate, performanţă şi inteligentă economie, Sunfish-ul este fără egal.

Eu unul, de peste 16 ani sunt fericitul posesor al unui Sunfish şi vreau să vă confirm personal, în totalitate, cele prezentate în scurta descriere.

Sunfish-ul îţi oferă posibilitatea de a persevera şi a te perfecţiona în tainele navigaţiei cu vele, oferindu-ţi clipe de neuitat, senzaţii competiţonale dar şi posibilitatea de a explora zone mai puţin accesibile altor veliere, cu ape mici de 1,2 m. Apariţiile mele la bordul Sunfish-ului, pe Lacul Siutghiol, din Mamaia, au stârnit de fiecare dată interesul celor interesaţi de sportul cu vele, şi nu numai, al celor care nu mai vazuseră sau auziseră de existenţa unei asemenea ambarcaţini. Puteai auzi. Ce ambarcaţiune este ? Cine o construieşte ?  Şi tot aşa… În fine, dacă am mai găsi cel puţin alţi trei amatori de Sunfish, cred că am putea introduce în premieră şi în România această clasă sportivă atât de populară în ţările cu tradiţie în sportul cu vele.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.