Parteneriat între Clubul Nautic Român şi Universitatea Ovidius în favoarea sporturilor pe apă

Narcis GAIDARGIU●

Clubul Nautic Român a ratificat, vineri 28 aprilie 2017, un parteneriat cu Universitatea Ovidius pentru promovarea sporturilor pe apă, cu predilecţie a celor cu vele, în cadrul comunităţii academice constănţene, şi totodată de colaborare pentru dezvoltarea performanţei umane în domeniile specifice de expertiză ale acestei organizaţii.

La evenimentul găzduit în sala de consiliu a Universității Ovidius Constanţa (UOC), au participat din partea instituţiei gazdă: rectorul, prof. univ. dr. Sorin Rugină, prorectorul responsabil cu dezvoltarea și implementarea strategiei administrative și a celei privind studenții și absolvenții, lect. univ. dr. Alexandru Bobe, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, prof. univ. dr. Mirela Damian şi decanul Facultăţii de Medicină, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu. Clubul Nautic Român (CNR) a fost reprezentat de preşedinte, Drd. Andreea Mihăescu, Secretarul general – contraamiral de flotilă (rez.) dr. Ion Custură, ing. Gülbin Amet – director executiv, prof. Octavian Ţacu – Comodor, şi antrenorul Matei Stănei, maestru emerit al sportului – membru al Consiliului Consultativ.

DSC01869

În deschidere, rectorul Universităţii Ovius, prof. dr. Sorin Rugină, a declarat că a întrezărit realizarea acestui parteneriat după ce a participat, la invitaţia Clubului Nautic Român, la festivitatea de premiere a participanţilor la cea de-a V-a ediţie a Regatei Internaţionale Cupa Dobrogei, de la Eforie Nord.  “Am fost impresionat când am văzut ce se poate realiza în sportul cu vele în cadrul concursului de la Eforie, anul trecut, într-o manieră deosebită, cu partenerii bulgari din Balcic, Varna, Nessebar. Am văzut atunci că există pasiune pentru sporturile cu vele, iar Constanța trebuie să aibe acest atu și, în colaborare cu autoritățile locale, să dezvolte o bază sportivă, care să dea campioni și în aceste sporturi. În zona aceasta se pot face multe, dar cu greutate, cu tenacitate și dincolo de parteneriate este prioritară o relație optimă interumană și de comunicare, pentru că lucrurile bune nu se realizează decât prin consens” – a spus rectorul.

DSC01844

La rândul ei, Andreea Mihăescu, preşedintele Clubului Nautic Român, a apreciat că parteneriatul va avea o contribuție însemnată la orientarea tinerilor către activități sportive în natură și dezvoltarea sportului de recreere, asigurând premise optime pentru obţinerea de performanțe, prin unirea resurselor umane și logistice şi dezvoltarea proiectelor de cercetare. “Mărturisesc că este o mare satisfacţie şi onoare să prefaţez evenimentul de faţă cu locuţiunea ‘Alma Mater Studiorum’, deoarece cam toți cei prezenți aici, care au făcut posibilă realizarea acestui parteneriat suntem formaţi în mediul academic constănțean și cea mai mare parte chiar absolvenți ai instituției gazdă,  sub diferitele ei denumiri și forme de organizare, pe care le-a avut în cei peste 50 de ani. Iată că ne revine bucuria să instituționalizăm prezentul parteneriat în cadrul căruia Universitatea Ovidius ne oferă posibilitatea să deschidem larg, către studenții și cadrele universitare de aici, porțile clubului şi ale bazei noastre nautice, pe care am construit-o și o deținem la Techirghiol, în speranța că îi vom putea iniția pe noii noștri parteneri în tainele  sporturilor nautice și cu predilecție în cele pe care generic le numim sporturi cu vele (yachting, windsurfing, kiteboarding), care ar trebui să fie recunoscute drept tradiționale pentru constănțeni, dacă ne referim la zona geografică. Şi iată că parcă destinul lucrează în favoarea acestui proiect, căci tocmai acum comemorăm 2.000 de ani de când patronul universităţii ovidiene a călătorit chiar la bordul unei nave cu vele, de-alungul ţărmului vestic al Pontului Euxin, pentru a se eterniza aici, în Cetatea Tomis.

Prezentul parteneriat nu este însă unul dedicat sportului, în mod special, ci are în vedere așa cum este definit în preambul, dezvoltarea performanței  umane pe multiple planuri. Astfel, avem în vedere ca în colaborare cu organizațiile  studențești și cu facultățile de profil ale Universităţii de stat Ovidius, din Constanţa, să inițiem și să dezvoltăm eventuale proiecte de cercetare, să organizăm ateliere de lucru sau simpozioane, mese  rotunde și sesiuni de practică în domeniile  noastre de expertiză în care dispunem de specialiști: sportul de performanță și de recreere, jurnalism sportiv, protecția mediului, ecologiei marine și ornitologiei, marketingul și managementul turismului sportiv și nautic”- a subliniat Andreea Mihăescu.

DSC01829

Decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, prof. univ. dr. Mirela Damian a subliniat: “Sunt încântată de faptul că se încheie un astfel de parteneriat care oferă studenților posibilitatea de a activa, de a se desăvârși în viitoarea profesiune, de a lua contact și cu aceste sporturi nautice. Singurul motiv pentru care proiectul de parteneriat a întârziat, a fost din cauza bazei materiale a universităţii, facultatea noastră neavând ambarcațiunile necesare organizării și desfășurării unor competiții, aşa cum solicitase CNR, temerea principală a fost  că facultatea nu are echipamentul și dotarea specială, având numai câteva ambarcațiuni care sunt numai pe direcție didactică, nu de competiţie. Vom oferi, în cadrul parteneriatului, posibilitatea organizării unor competiții, prin studenții care vor participa și vor da o mână de ajutor, la fel și profesorii care au obținut o specializare, cum ar fi aceea mult dorită de yahting, pentru organizarea evenimentelor și tot concursul pentru realizarea cu succes a competițiilor sportive. De asemenea, suntem primii interesați în cercetarea științifică, să facem asemenea proiecte și cercetări benefice sportivilor”. În finalul intervenţiei, decanul a urat succes în derularea parteneriatului, divulgând totodată şi câteva informaţii de mare interes în domeniul formării academice pe acest segment.“Facultatea a reuşit, de anul acesta, să îndeplinească criteriile pentru acreditarea Specializării Sporturi Nautice – Yachting, după ce un cadru didactic a absovit un curs finalizat cu examen pentru această specializare. Mai mult, ne-am implicat în realizarea unui proiect pe fonduri nerambursabile prin care vom achiziţiona bărci sportive, spre exemplu Clasa Optimist, şi, nu în ultimul rând, ne dorim să capacităm atât administraţia locală şi judeţeană cât şi Ministerul Turismului pentru a creea cadrul normativ adecvat, astfel încât industria ospitalităţii să ofere locuri de muncă pentru absolvenţii facultăţilor de educaţie fizică şi sport într-un domeniu de care hotelierii noştri nu se îngrijesc – cel al animatorilor pentru centrele de vacanţă, pe care noi îi formăm în facultate” – a precizat prof. Mirela Damian.

DSC01862

Secretarul general al CNR, contraamiralul de flotilă (rez.) dr. Ion Custură, a menţionat şi el că parteneriatul este un pas important în activitatea CNR, în același timp reprezentînd o deosebită onoare colaborarea cu cea mai importantă instituție academică din regiune.

În finalul alocuţiunilor, Comodorul Octavian Ţacu a menţionat că pentru CNR parteneriatul reprezintă încă o bază de selecție, poate pentru viitorii campioni. “Dacă va exista susținere din partea UOC, cu atât mai mult, parteneriatul va reprezenta o forță pe planul sporturilor care promovează ‘vântul în vele’, iar dacă va fi activat şi parteneriatul semnat de mai mulţi ani şi cu Universitatea Maritimă din Constanța, acesta va avea o și mai mare acoperire în comunitate” – a conchis prof. Ţacu.

Foto: Narcis Gaidargiu.

2 comentarii la „Parteneriat între Clubul Nautic Român şi Universitatea Ovidius în favoarea sporturilor pe apă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.