Onoare și patrie. La bordul fregatei Mărășești
de Paul Greavu ●
Cot la cot cu forțele NATO
Pe o mare neprietenoasă, fregata Mărășești s-a avântat în larg. Acolo și-a întâlnit suratele, iar împreună au simulat ceea ce ne dorim să nu fie pus în practică vreodată: războiul. În contextul situației tensionate din regiune, forțele NATO au făcut o demonstrație de forță demnă de renumele organizației. Nici rușii nu stau degeaba: ei desfășoară în paralel exercițiile militare în zonă, fapt confirmat de contraamiralul american Brad Williamson, Comandantul Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG 2). „ Am văzut două nave rusești. S-au comportat profesionist, nu au încălcat nicio prevedere în vigoare, pentru că eram și noi și ei în apele internaționale”, a declarat comandatul SNMG 2, gruparea permanentă de șase nave de război care sunt și acum în Marea Neagră. Astfel, prezența navelor NATO este un manifest care atestă ceea ce cu toții știm, acolo, undeva în adâncul conștiinței generale: NIMENI NU DOARME, TOȚI SUNT CU OCHII LARG DESCHIȘI ! E drept, este o cale foarte lungă până la un conflict general între est și vest. Mizele economice sunt prea mari, iar riscurile pe măsură. Totuși, jocul psihologic este la-ndemână, iar rușii știu cum să-l folosească: deasupra navelor NATO care participau la exerciții a trecut, în misiune de recunoaștere, un avion rusesc de tip IL 20M, cunoscut ca fiind un avion militar de cercetare. Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Dușa, afirma de la bordul fregatei Regina Maria că: „Nicio mișcare de acest gen nu este ocoincidență”. Este adevărat, grupul de nave se afla undeva la 45 de mile marine în larg, spațiul aerian era liber, așa că nu s-a întâmplat ceva ilegal. Cu toate acestea, reafirmarea și întărirea poziției în zonă este o necesitate.
De treizeci de ani un simbol
Să ne îndreptăm privirea și către fregata Mărășești (F111). O navă care se dorise inițial a fi crucişător dar la sugestia aliaţilor din Pactul de la Varşovia a fost certificată ca distrugător și care, ulterior a fost convertită în fregată, servește Forțele Navale Române din 1985. Spre deosebire de Regina Maria și Ferdinand, Mărășești este o fregată proiectată de specialiştii noştri militari şi construită în România, la Şantierul de la 2 Mai. Are în dotare, printre altele, două tunuri cu calibru de 76 de mm, două lansatoare de rachete sau două lansatoare de bombe, care pot fi folosite în lupta antisubmarin.
„Am participat la exerciții în Atlantic, Mediterana sau Marea Neagră. Într-un scenariu de război, suntem capabili să neutralizăm ținte din aer, de la suprafață, sau din apă”, spune cu mândrie comandantul secund al fregatei, cpt. comandor Cornel Tănăsescu. Vorbim, iată, de o navă pe care nu mulți o remarcă la adevărata ei valoare şi ca simbol, dar care aduce cinste flotei noastre şi tradiţiei marinei militare naţionale.
Au fost „atacați” de la primele ore
Exercițiile la care a participat și fregata Mărășești, pe 16 martie, au fost complexe: dis-de-dimineață nava a fost atacată de insurgenți, iar gruparea inamică a fost distrusă de mitralierele de la tribord și la babord. A urmat apoi un exercițiu nu atât de spectaculos, pe cât de eficient: trecerea navelor participante printr-un culoar dragat de dragorul maritim Sublocotenent Alexandru Axente. Nava a deminat zona şi astfel camarzii au putut înainta pe un culoar, în siguranță.
Dacă este să vorbim de spectacol, căci el primează în conștiința populară, acesta a venit din aer, odată cu apariția celor trei avioane MIG 21Lancer. S-a simulat un atac aerian asupra grupării de nave, iar echipajele s-au comportat exemplar. Conlucrarea între forțele aeriene și cele navale a fost punctată chiar de reprezentantul Bazei Aeriene 86, Fetești, locotenentul comandor Mihai Tănasă: „A fost un bun prilej pentru noi să simulăm că neutralizăm ținte de pe mare. A fost bine și pentru colegii din marină, care s-au apărat împotriva atacului. E important ca forțele militare să lucreze în echipă. Suntem la un nivel bun, dar, bineînțeles, mereu mai sunt chestiuni de pus la punct”.
Necesitatea unor astfel de aplicații
Tot în același registru, tunurile au tras salve, puștile au tras rafale, iar militarii s-au achitat de sarcini. Mulți sunt de părere că toate exerciții seamănă între ele. În mare proporție este adevărat, dar dacă este să facem o analogie cu sportul, suporterii sunt mai fericiți la o victorie, chiar dacă nu este prima și nici ultima. Și când vorbim despre conflicte navale, aeriene, terestre, de orice natura, trebuie să fii mereu pregătit: pentru că singura opțiune este victoria.
Foto: Paul Greavu, www.wikipedia.ro