O ZI CU JOCURI DE RĂZBOI PE MAREA NEAGRĂ

AGERPRES  ■

Aproximativ o mie de marinari militari români și francezi, șapte bastimente navale de diferite categorii și clase, dislocate pe mare undeva la 60 de mile maritime în larg, două elicoptere și alte două avioane de vânătoare, plus un distrugător francez, o secție de rachete navale și o companie de luptă împotriva armelor chimice, radiologice și bacteriologice – dispuse în raionul de operare, scafandri militari și ambarcațiuni de intervenție, cam asta înseamnă o zi obișnuită de exerciții tactice cu trageri de luptă pentru Gruparea Navala Operațională a Comandamentului Flotei, din structura Statului Major al Forțelor Navale.

13268590_604876886346016_2987453898209444419_o

Când este pace în lume, un om de bine își ține sabia alături de el”, Sun Tzu — Arta războiului

Puțini oameni știu că orice dimineață de luni, ce debutează adesea anost pentru majoritatea oamenilor, sub semnul cotidienei rutine citadine, poate face oricând diferența dintre existență și non-existență; dar pentru ca pericolul să nu fie real, zilnic stau de strajă la fruntariile maritime ale țării peste 2.000 de militari din diferite structuri ale Forțelor Navale Române.

Astfel i-am cunoscut, într-o dimineață de mai și pe marinarii din echipajul Fregatei Regina Maria, navă componentă a Grupării Navale Operative din structura Comandamentului Flotei, alături de care am participat timp de o zi la un exercițiu uzual de lupta tip PASSEX, organizat și desfășurat în compania Fregatei Jean Bart, după o escală a navei franceze în Portul Constanța.

 

13235699_604876953012676_996787790030158189_o

 

Când nu-ți cunoști inamicul, dar te cunoști pe tine însuți, șansele tale de victorie sau de înfrângere sunt egale”, Sun Tzu — Arta războiului

La scurt timp după îmbarcare, în zorii zilei, când viața orașului și a portului de-abia începe să vibreze, echipa de pe cheu eliberează parâmele care țin nava captiva la țărm. Pe punți, marinarii de la posturi încep manevra de plecare. La catarg este arborată marca comandantului Grupării Navale, comandorul Ion Condur, locțiitor al Șefului Comandamentului Flotei. Pe platoul de pe cheul danei militare o grupă de militari, printre care-l remarc pe Comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Dănuț Căpățână, salută nava ce părăsește țărmul. Comandantul navei, comandorul Marian Ciobotaru transmite prin gigafon comenzile de manevră … Se aude sacadat, repetitiv: … mașina…cârma … inerția … virează babord 10 grade … bine așa … tot înainte…

Silueta navei, mare și grațioasă, se insinuează printr-un abur ușor de aer cețos. Fregata trece de farul verde, apoi continuă pe pasa de ieșire către șenal, când torsul molcom al turbinelor, ușor turate, este acoperit strident de apelul reprodus metalic de gigafonul din comanda de navigație. Mitraliorii sunt chemați la posturile de luptă; suntem atacați de pe apă!

‘Este primul dintr-o serie de alte opt exerciții de luptă, planificate a se desfășura în prima zi a aplicației de tip FRONTEX, ce are incluse și trageri de luptă’, lămurește lucrurile, comandorul Ion Condur, un munte-de-om, ce scrutează orizontul fără binoclu, de pe tribordul punții de comandă. Apoi, are amabilitatea să-mi prezinte întregul exercițiu chiar în camera de comandă, așa cum îl știe în amănunt și cu suspansuri doar echipa de planificare.

cdor Ion Condur

‘Este un exercițiu complex pe care-l facem pentru antrenament ori de câte ori avem în vizită câte o navă parteneră din NATO și putem să exersăm toate rolurile și funcționalitățile navelor din cadrul Grupării Navale Operaționale. Astfel, în structura acestui exercițiu, ce se derulează timp de trei zile, în perioada 23-25 mai, am inclus exerciții secvențiale de protecție a forței, așa cum a fost cazul mai devreme, când s-a presupus ca Fregata Regina Maria a fost atacată de ambarcațiuni pirat, iar echipajul a ripostat cu mitralierele de 7,62 mm, dar și exerciții de traversare printr-un canal dragat în barajul de mine, de apărare atiaeriană, de vitalitate a navei, de luptă împotriva navelor de suprafață și trageri cu tunul de 76 mm, un exercițiu de inserție în rapel al forțelor pentru operațiuni speciale, lansate din elicopterul Puma Naval și, evident, exercițiul de luptă antisubmarin. Cu alte cuvinte verificăm toate componentele operaționale afectate acum Grupării Navale 16.01; fregatele Mărășești și Regina Maria, două nave purtătoare de rachete (NPR 188 și NPR 189) — Pescărușul și Lăstunul, Corveta contraamiral Horia Măcelariu (265) și dragoarele maritime (DM 29 și DM 30) Lt. Dimitrie Nicolescu și Slt. Alexandru Axente. Și, pentru ca exercițiul să aibă un grad cât mai mare de complexitate, am implicat în scenariu și situații ce necesită dislocarea pe uscat, undeva în zona Pădurii Hagieni, a unei Secții de Rachete Navale și a unei companii de luptă împotriva armelor chimice, bacteriologice și radiologice, elicopterul Puma Naval, de pe fregata noastră și un Alouette — de pe fregata franceză, plus două avioane de vânătoare Mig 21 LanceR, de la Baza 86 Aeriană Borcea, pentru simularea atacului și apărării antiaeriene. În total, aproximativ 1.000 de militari, patru aparte de zbor, șapte nave de război românești și una franceză, cu toții testând capacitatea operațională a navelor, echipamentelor și armamentului din dotare, dar și pentru a stimula creșterea nivelului de pregătire a militarilor și a interoperabilității dintre forțele aliate. Efortul pentru pregătirea și planificarea acestui exercițiu de antrenament pe mare s-a întins pe o perioadă de 45 de zile.Au fost trei ședințe de planificare și la final vom avea și o analiză detaliată. Uneori însă, așa cum se pare că va fi cazul și la acest exercițiu, este posibil sa avem și ceva activitate în plus, care să ne stimuleze atenția, dacă vecinii noștri au curiozitatea să vadă cum ne mișcăm pe mare’, a declarat comandorul Condur.

 

13247720_604876649679373_3397775905713460697_o13243836_604876679679370_5885269140845462551_o

 

 

 

 

 

  Arată ca ești slab când ești puternic și că ești puternic când ești slab , Sun Tzu — Arta războiului

După mai multe ore de la ieșirea din port, pe când Fregata Regina Maria încă naviga în limita apelor teritoriale ale României, undeva la orizont se profilează o mică siluetă navală cenușie, asemeni unui cargou de mărfuri generale. Ofițerii din comandă schimbă câteva expresii bombănite și un gest, două, piezișe ce-mi stârnesc curiozitatea să înțeleg care-i cauza ‘disconfortului’ general. Aflu că au apărut la orizont vecinii noștri din nord-est, după cum prevăzuse comandantul Grupării Navale. Este o nava rusească de spionaj și cercetare militară radio-electronică din așa zisa clasă MoMA, cu indicativ de bordaj AGI, ce naviga acum sub numele Ekvator și care monitorizează întreaga activitate în zonă și evident exercițiul nostru.

13235319_604876793012692_6898584331169077677_o

Ekvator

 

 

 

 

 

Comandorul Condur îmi explică: ‘Cercetarea noastră ne-a pus în temă și știam despre prezența ei, dar și despre două submarine din Flota Mării Negre, din clasa Kilo, care au ieșit în patrulare de când a traversat Bosforul, Fregata Jean Bart. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre, atâta vreme cât ne respectam și nu interferăm, pe mare este loc pentru toți. Ei monitorizează acțiunile noastre, dar și noi le observăm astfel capacitatea de alarmare. Acesta este cel de-al treilea exercițiu din acest an al Grupării 16.01, constituită pe o perioadă de șase luni, dar mai urmează unul similar cu un distrugător american, cred că ‘Porter’, după care, în iulie participăm la exercițiul NATO — Sea Shields, ce se va desfășura la Constanța cu implicarea unor efective din Turcia, Bulgaria, Ucraina și posibil a grupării NATO SNMG2′.

 

La lăsarea serii, după ce s-a încheiat și exercițiul de inserție prin coborârea în rapel la pupa fregatei a forțelor pentru operații speciale de la bordul elicopterului, am părăsit nava la bordul unei ambarcațiuni de desantare din clasa Fulgerul, a Divizionului de Forțe pentru Operații Speciale.

Fregata Regina Maria a rămas însă pe mare spre a începe lunga noapte de patrulare pentru o vânătoare reală sau imaginară de submarine, astfel ca veghea echipajului și a celor din Forțele Navale Române sa fie pavăză țării, chiar și într-un-un exercițiu uzual.  AGERPRES/(Autor: Dan Mihăescu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.