O experieță pe care o recomand prietenilor mei

de Stelian Marinescu

 

La mijlocul acestei toamne am trăit o experiență deosebită. Am luat parte  la o  croazieră cu ,,Kaptan M’’, navă acostată în Portul Turistic ,,Tomis’’, din Constanța, la invitația  Asociației de promovare ,,Litoral-Delta Dunării’’. Evenimentul s-a dorit a fi un ,,infotrip’’ pe mare, în vederea promovării unui nou tip de servicii pe litoralul romănesc.

Nava de croazieră ” Kaptan M ” are o capacitate de 148 persoane și două punți: puntea inferioară, cu o capacitate de 90 persoane (cuprinde restaurant-bar, grup sanitar, bucătărie) și puntea superioară, cu o capacitate de 50 persoane, cu o promenadă ce cuprinde  șezlonguri, ring de dans, restaurant-bar.

Echipajul este format din: căpitan, timonier, mecanic-șef şi marinar, iar în extrasezon nava funcţionează ca restaurant la cheu, în Portul Tomis. Ospitalitatea şi ambianţa sunt completate de un şef-bucătar, ospătar cu multă dexteritate şi echilibru (fizic), barman şi o formație care interpretează muzică veche de calitate. Meniul oferit de gazde este inspirat din bucătaria internațională, dar cuprinde și bucate românești în care, la loc de cinste, se află ,,plăcinta casei’’. Nu ni s-au dezvăluit  tainele rețetei de plăcintă, dar gustul lăsat de acest desert la sfârşitul mesei, îl satisface si pe cel mai mofturos gurmand. Nava oferă, pe durata croazierei, posibilitatea de a contempla peisaje noi: Constanța văzută de de pe mare. Odată ce ,,Kaptan M’’ se desprinde de la cheu, lăsăm în urmă portul turistic, traversăm șenalul, urmărind stabilopozii și intrarea în port, străjuită de cele doua faruri, dupa care simțim fiorii ieșirii într-o mare liberă și nesfârșită în fața ochilor. Pe partea dreaptă descoperim fațete noi ale Constanței și ne imaginăm ce gândesc turiștii care au pentru prima oară în fața ochilor Cazinoul, turlele aurii sclipind în soare ale Catedralei , minaretul geamiei și macaralele portului comercial în toata splendoarea și măreția lui.

Nava poate  oferi croaziere de două ore, la un preț de 12 euro de persoană, iar pentru cei care doresc să servească și masa, costul ajunge la 19 euro. Se pot organiza evenimente festive pe mare, chiar si casătorii. Amatorii, pot închiria toată nava la  prețul de 360 euro pe oră. Se poate ajunge cu ,,Kaptan M’’ până la Sulina, se poate vizita Delta Dunării sau se pot face croaziere pe fluviu, până în Austria sau Germania.

După ce am fost la bord si am văzut ce oferă nava, cred că serviciile se adresează oamenilor care nu își permit croaziere de lux. Sintagma ,,Să te distrezi bine cu bani puțini’’poate fi adevărată la bordul vasului ,,Captan M’’. Prețurile sunt atractive și, ca dovadă,  prietenii mei, cărora le-am povestit despre serviciile oferite de navă, consideră că sunt atractive, tentante și de nerefuzat. În contrast cu oferta statică și învechită a restaurantului ,,On Plonge’’, deservit de un personal îmbătrânit, înăcrit  şi blazat, care își desfășoara activitatea la adăpostul lipsei de concurență din perimetrul Portului Turistic ,,Tomis’’, apariția unei oferte turistice proaspete, prin care turistul să aiba impresia ca este în centrul atenției și că nimeni nu are intenția să-l jecmanescă, ne dă speranța că, în sfârșit, noua emblemă va fi, cu siguranță, ,,Kaptan M’’ .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.