miercuri, ianuarie 15, 2025
Sport

Neusiedl am See, Austria 2011

prof. Adriana Cocora

 

La vârsta de 9 ani, datorită fratelui meu Victor, căruia îi rămân datoare, am descoperit acest sport minunat, yachtingul. Cu ajutorul antrenorului meu, prof. Ion Naum, yachtingul a devenit după şcoală, al doilea obiectiv în viaţă, a devenit un hobby dar a fost, este şi va fi în continuare o provocare pentru viaţă.

Timpul a trecut şi de la clasa “Optimist” la “Laser” sau “470” acum doresc să împărtăşesc pasiunea sportului cu vele tuturor iubitorilor acestui microb numit “yachting”.Despre frumoasa aventură a celor două campionate de yachting de pe lacul austriac Neusiedel am See pot să spun că totul a început cu propunerea domnilor Sergiu Timofei (vicepreşedintele Federaţiei Române de Yachting) şi Ender Bolat  de  a participa ca antrenor  la o regatta în Austria, la clasa Zoom 8 ( barca care după părerea mea face tranziţia către clasa “Laser” mult mai uşoară şi plăcută) cu o echipă de 6 sportivi români. Provocare pe care am acceptat-o.

În perioada 17-19 aprilie 2011 a avut loc în staţiunea Neusiedel am See Campionatul Austriei Open la clasa Zoom 8 (3 zile – doar 3 starturi datorită lipsei vântului) şi Campionatul European la clasa Zoom8 – între 20 şi 24 aprilie ( 4 zile, 10 curse + cursa de antrenament, în prima zi), ambele organizate de Austrian Sailing Training Institute.

 

Pregătirea şi desfăşurarea acestor regate a fost la nivel înalt, spun asta datorită valorii participanţilor cât şi a locului unde s-au desfăşurat, un club de yachting cu toate facilităţile ( hangar imens, pontoane, bărci, terasă pentru oficiali/părinţi, secretariat, duşuri, etc). Trebuie să aduc mulţumiri domnului Stefan Hess (antrenorul echipei Austriei) care ne-a sprijinit pe tot parcursul acestor două competiţii internaţionale.

Sportivii noştrii: Andreea Mihăescu – Clubul Nautic Român, Tarkan Bolat- Yacht Clubul Regal Român, Cosmin Băraru şi Alexandru Ion Stoica – Electrica Constanţa, Eduard Huţuţui – Ştiinţa Constanţa şi Alexandru Dolea – Electrica Bucureşti, au avut şansa de a participa la competiţii de mare clasă în condiţii de competitivitate extrem de ridicată. La statrul acestor regate au fost prezenţi 98 de velişti din opt ţări, în ordine alfabetică: Austria cu 21 sportivi, Danemarca cu 33 sportivi, Estonia 16 sportivi, Finlanda 9 sportivi, Norvegia 4 sportivi, Romania 6 sportivi, Rusia 2 sportivi şi Suedia 8 sportivi (65 baieti şi 33 fete).

Datorită numărului mic de veliere sportive din clasa “Zoom8“ (7 bărci) la noi în ţară, faţă de exemplu, Finlanda cu aproximativ 500 de bărci “Zoom8“ şi condiţii de antrenament mult superioare, sportivii noştrii nu au avut timp de pregătire până acum pe aceste bărci dar au dat dovadă de mult curaj în a participa la curse de cel mai înalt nivel înalt. Zicala “Cu o floare nu se face primăvară” adevăr grăieşte !

Veliştii noştrii au potenţial nativ dar, ca în orice sport, pentru a deveni performer îţi trebuie antrenament. Acel antrenament pe lac cu colegii tăi de club şi pe mare (vânt, curenţi, valuri, cald, rece etc.) este bun, dar ideală este confruntarea directă cu sportivi din toate ţările, adică participarea noastră la cât mai multe competiţii internaţionale la nivel înalt, aşa cum a fost acum în Austria.

După o săptămână, în care am avut şansa de a îi ajuta cu şedinţe, înainte şi după cursă, cu poze şi înregistrări filmate ale curselor de antrenament şi evoluţiilor din concurs, pe marginea cărora făceam şedinţe tehnice de analiză, pentru a evalua şi corecta greşelile dar şi reuşitele, pot spune că am descoperit şi evidenţiat potenţialul real de care dau dovadă sportivii lotului cu care am participat la campionatele de la Neusiedel am See. Dar trebuie mult antrenament în continuare. Avem sportivi de valoare, avem antrenori de valoare dar nu prea avem condiţii financiare şi bază materială pentru a participa la cât mai multe regate internaţionale care, sunt sigură că ar ridica şi evidenţia nivelul de performanţă al veliştilor români.

 

Instantanee din Neusiedel am See fotoreportaj realizat de Adriana Cocora şi Ludovic Szabo

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.