Multicultural reușim să dăruim împreună

Narcis GAIDARGIU●

Târgul de binefacere „Să dăruim împreună” organizat anual, în scop caritabil, de Instituția Prefectului Constanța, în parteneriat cu misiunile diplomatice și minoritățile naționale, a atras anul acesta un număr record de vizitatori. A fost mai mult decât un târg, numărul mare de participanți, atât expozanți, cât și consumatori, au transformat evenimentul într-un autentic festival.

De 10 ani, în cadrul evenimentului, fiecare partener îşi amenajează un stand pentru ţara pe care o reprezintă. La aceste standuri sunt prezentate şi comercializate suveniruri originale şi produse culinare tradiţionale. Pe parcursul târgului se desfăşoară momente artistice specifice participanţilor, se prezintă obiceiuri şi tradiţii. Fondurile colectate sunt direcţionate persoanelor aflate în situaţii de risc, copii abandonaţi, persoane cu dizabilităţi, copii din centre de plasament, persoane vârstnice, din judeţul Constanţa.

DSC02371DSC02415

La ediția a X-a organizată sâmbătă 20 mai 2017, în zona gastronomică a centrului comercial VIVO, alături de prefectul Județului Constanța, au participat diplomați ai consulatelor generale ale Chinei, Federației Ruse și Turciei, membri ai familiilor acestora și ai organizațiilor minorităților naționale.

Au fost expuse minunății culinare dintre care nu aveau cum să lipsească sarayli, baklava, șekerpare, șuberek și halva turcești și tătărești, anușabur, halva și cata armenești, blinî (clătite cu urdă/brânză), kașnik (budincă de orez) și vareniki (colțunași cu brânză) ale rușilor lipoveni, kataifi, kourabiedes, spanakopita și boureki grecești, plăcintă dobrogeană, pâine în formă coaptă în cuptor cu lemne, fursecuri, dar și sarailie dobrogenizată și bragă.

Am asistat sau participat la un program artistic plin de culoare, în care muzica și dansul s-au contopit armonios cu parfumul și aromele atrăgătoare, aspectul, cât și gustul senzaționale ale preparatelor tradiționale.

Fondurile colectate la această ediție au fost direcționate către Cabinetul de Tiflo-Pedagogie din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Delfinul din Constanța.

În exclusivitate pentru voi, cititorii Magazin Nautic, am luat câteva rețete, vechi de secole, desecretizate se-nțelege, în care se regăsesc deopotrivă simplitatea și rafinamentul.

Kașnik (Pșovnik):

Ingrediente: orez 500 g, zahăr 100 g, ulei 250 ml, lapte 500 ml, ouă 15 buc, un praf de sare.

Tehnică: Fierb orezul, iau de pe foc și las 10 minute acoperit sub capac. Adaug zahăr și ulei, las să se răcească la temperatura camerei. Încing cuptorul la 170-180°C. Adaug lapte, ouă, sare și omogenizez. Ung o tavă cu unt sau untură de porc și întind compoziția. Dau tava la cuptor pentru 30 minute. Las să se răcească 15 minute în cuptor, cu ușa întredeschisă, apoi scot să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit, pudrez zahăr și tai budinca în romburi.

DSC02383

Spanakopita:

Ingrediente: ulei de măsline 2 linguri, ceapă 2 buc mari, spanac 500 g, brânză feta 250 g, ouă 2 buc, smântână 200 ml, foi fine de plăcintă 8 buc, câte un praf de piper negru, sare de mare și nucșoară, unt topit 100 g, muguri de pin 50 g.

Tehnică: Rup frunzele mari de spanac și le opăresc pentru 2-3 minute în apă clocotită, la foc mediu. Pun spanacul într-o sită și apăs cu o lingură, încât să se scurgă apa. Las să se răcească și toc spanacul. Pun la încins în tigaie ulei de măsline, adaug ceapă tocată, sare și piper. Călesc ceapa până ce se înmoaie și devine sticloasă, fără să se rumenească. Pun Ceapa călită, spanacul și nucșoara. Amestec, adaug brânza sfărâmată/rasă, ouăle și smântâna. Dacă este necesar, adaug sare și piper, după gust. Trag la tigaie pe uscat mugurii de pin și îi adaug în compoziție, amestec cu blândețe. Încing cuptorul la 220°C. Ung cu unt o tavă, așez pe rând 4 foi de plăcintă, ungând cu unt fiecare strat, având grijă să las în afara tăvii cam 10 cm de foaie de plăcintă. Adaug umplutura cu spanac, uniformizez. Aduc pe rând peste compoziție marginile foilor de plăcintă din afara tăvii, le ung cu unt pe fiecare. Așez deasupra restul de foi, pe rând, încrețite, ungând cu unt fiecare foaie. Dau tava la cuptor pentru 50-60 minute, dar după primele 20 minute micșorez temperatura la 180°C. Las în cuptor până ce plăcinta devine aurie. Fac testul scobitorii, compoziția nu trebuie să fie prea moale, ci ușor consistentă. Las să se răcească 10 minute, înainte de a o tăia. Se poate consuma și răcită la temperatura camerei.

Fii Fun! Fii Hot! Fii Cool! E Pasiunea Ta!

Fotografii realizate de Narcis Gaidargiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.