Moş Nicolae îşi serbează ziua la Techirghiol

Perpetuând tradiţia, membrii Clubului Nautic Român îl vor întâmpina pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul marinarilor, copiilor, pescarilor şi celor fără de speranţă, la debarcaderul din Techirghiol, pe 6 decembrie, şi-l vor celebra în cadrul unui festin organizat la localul Droma’s aşa cum se-ntâmplă anual în toate comunităţile maritime, în cinstea patronului spiritual al locurilor, locuitorilor şi celor ce-şi duc viaţa pe apă.

 

POVESTEA SFÂNTULUI NICOLAE din MYRA

Trebuie ştiut însă că Sfântul Nicolae nu este doar un personaj mitic, ce aduce dulciuri şi daruri copiilor cuminţi şi nuieluşe celor răi, ci este un personaj real care s-a născut în anul 280 la Patara, în regiunea Licia, din sudul Turciei de astăzi, pe malul Mării Mediterane, într-o familie de creştini bogaţi, cinstiţi şi credincioşi. La naştere părinţii l-au botezat Nicolae adică “ poporul biruitor”.

Toată averea moştenită a folosit-o pentru ajutorarea celor săraci, bolnavi sau suferinzi. Şi-a trăit viaţă în sărăcie, în post, rugăciune şi dragoste faţă de aproapele său, fiind un model de bunătate, înţelepciune şi dragoste.  A întemeiat mănăstirea Sionului de lângă Myra, capitala Liciei şi a călătorit la Ierusalim, ca preot.  Îi sunt atribuite nu mai puţin de 21 de „miracole”, Sfântul Nicolae devenind cunoscut pentru credinţă, zelul şi dragostea pentru semeni şi în special pentru copii. Întreaga sa viaţă stă sub semnul facerii de minuni, salvând de la înec un credincios care i-a cerut ajutorul prin rugăciuni, o corabie de la scufundare, cu întregul echipaj la bord, prin oprirea unei furtuni pe mare, a scos oameni nevinovaţi din temniţe, a vindecat oameni de boli incurabile, le-a redat vederea, auzul sau graiul. De la palma pe care i-a dat-o Sfântul Nicolae ereticului Arie, la primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, pentru că susţinea că Iisus Christos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale, a rămas obiceiul ca pe 6 decembrie, cei neascultători să fie mustraţi cu un snop de nuiele, în semn de avertisment. Din 1087 moaştele Sfântului Nicolae se află la Bari (Italia), la loc de mare cinste, unde mii de credincioşi vin cu încredere să se închine şi să se roage pentru ocrotire şi vindecare de boli.

Din veacul al XIX-lea, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae este păstrată la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, din Bucureşti.

 

Cel mai întâlnit obicei de Sfântul Nicolae este legat de gestul de a dărui cadouri copiilor, celor dragi sau celor săraci. Această tradiţie îşi are originea în faptul că, atunci când părinţii acestui sfânt au murit, el şi-a împărţit toată averea săracilor. Sfântul Nicolae este întruchiparea dărniciei şi a dragostei de oameni, copiii fiind foarte fericiţi când se apropie 6 decembrie iar creştinii având mare nădejde că Sfântul le va ascultă rugăciunile şi îi va izbăvi din nevoi.

În secolul al XII-lea, călugăriţele franceze, inspirate de fapta de milostenie a Sfântului Nicolae cu cele trei fete salvate de la prostituţie, în ajunul prăznuirii lui au început să facă cadouri familiilor nevoiaşe în ciorapi. Aşa s-a născut „Moş Nicolae”.

 

sb10067362v-001

                                                      

                                                                                                   Legendele Sfântului Nicolae

O legendă aminteşte că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărită datorită situaţiei financiare precare. Se spune că atunci când faţă cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de a două faţă. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a află cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte, nobilul a stat de pază şi l-a văzut pe Sf. Nicolae care lăsa săculeţul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şosetă pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de sobă sau şemineu.

După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a poveşti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub formă a trei bile de aur, de aici moştenindu-se tradiţia de a oferi portocale cu ocazia sărbătorii de Sf. Nicolae.

Inspirate de fapta de milostenie a Sfântului Nicolae, cu cele trei fete salvate de la sclavie, în secolul al XII-lea, o congregaţie de călugăriţe franceze, a început să ofere daruri puse în ciorapi, familiilor nevoiaşe, chiar în ajunul prăznuirii lui. Astfel s-a născut tradiţia „Moşului Nicolae”.

Darurile Sf nicolae

O altă poveste tradiţională, de Sfântul Nicolae, relatează întâmplările a trei adolescenţi ce călătoresc către Atena, la studii. Într-o noapte, poposesc la hanul unui om foarte rău, care îi jefuieşte şi apoi îi omoară, ascunzând-ule apoi trupurile. Se spune că Sf. Nicolae, călătorind pe acelaşi drum a poposit la acelaşi han. Noaptea, Sf. Nicolae a avut un vis în care îi apăreau faptele oribile ale hangiului şi dimineaţa l-a forţat pe acesta să-şi recunoască faptele. După ce s-a rugat vreme îndelungată, Sf. Nicolae a reuşit să-i readucă la viaţă pe cei trei studenţi. De aceea Sfântul Nicolae este cunoscut drept protectorul copiilor.

 

Salvarea celor 3 tineri studenti de catre Sf Nicolae

Sf Nicolae si cei trei tineri

 

 

 

 

 

 

 

 

Legendele mai pomenesc faptul că, în timpul vieţii sale a fost o mare foamete în întreaga Lichie şi oamenii nu mai aveau ce mânca. În acel timp, un neguţător italian îşi umpluse corabia cu grâu, să-l ducă în Egipt dar înainte de a pleca din port, noaptea, în vis, i s-a arătat Sfântul Nicolae care i-a cerut să vină la Mira şi i-a dat arvună trei monede de aur. Mare a fost spaima neguţătorului, când s-a trezit dimineaţa cu banii în mână! A plecat cu corabia spre cetatea Mira şi le-a povestit locuitorilor ce i s-a întâmplat. Locuitorii i-au mulţumit lui Dumnezeu şi s-au bucurat că arhiereul lor le poartă de grijă.
Alţii au spus că lucrurile s-au petrecut altfel. Arhiepiscopul Nicolae l-a rugat pe căpitanul unor corăbii, care ducea grâu în Alexandria, să-i vândă o parte din grâul de pe fiecare corabie. Căpitanul nu a vrut, deoarece încărcătura era măsurată şi avea obligaţia să o transporte pe toată. Arhiepiscopul l-a rugat insistent, asigurându-l că va avea exact atâta grâu cât îi trebuie şi căpitanul a cedat. La destinaţie, când i-a fost cântărit grâul, era exact cât trebuia! Pentru rugăciunile Sfântului, Dumnezeu îi înmulţise grâul… Sfântul a împărţit grâu tuturor locuitorilor şi el le-a ajuns oamenilor doi ani, cât a durat foametea.

 

Sf Nic salvarea de la infometare

 

Arhiepiscopul Nicolae a primit darul facerii de minuni încă din timpul vieţii. De sute de ani, credincioşii se minunează de faptul că Sfântul era ascultat de apele mării, a căror furie o potolea cu rugăciunea lui, ascultându-l ca pe un stăpân.

Se spune că şi în timpul Sinodului de la Niceea, Nicolae a făcut minuni! La un moment dat, în timpul unui discurs lung, s-a simţit obosit şi a închis ochii. I s-a părut că aude nişte voci strigându-l şi, urmărindu-le cu inima, a văzut o corabie gata să se scufunde, în mijlocul unei furtuni cumplite. S-a rugat şi marea s-a liniştit, apoi şi-a întors atenţia la lucrările Sinodului. Dar părinţii din Sinod nu au înţeles de ce le-a spus că o corabie a fost salvată…

 

Trecere peste furtuna

 

Altă dată, furtuna ar fi dus o corabie în ape prea puţin adânci. Temându-se să nu se lovească de fundul mării şi să se scufunde, marinarii l-au chemat în ajutor pe Sfântul Nicolae. Sfântul ocrotitor li s-a înfăţişat, a luat cârma şi a îndreptat corabia către ape prielnice. A certat marea şi aceasta s-a potolit. Apoi a dispărut. Marinarii au coborât în primul port, care, întâmplător, era al Mirei. S-au dus la biserică să se roage şi să-i mulţumească Domnului pentru ajutor, când, au rămas uimiţi văzându-l în biserică pe salvatorul lor.

 

274518_st.-nicholas-calming-the-storm

 

Se mai spune că trei neguţători, au fost aruncaţi în apă, noaptea de pe o corabie de către nişte tâlhari, pentru a-i jefui. În disperare, aceştia l-au chemat în ajutor pe Sfântul Nicolae. Doi dintre năpăstuiţi ştiau să înoate şi au plutit până când, epuizaţi, erau să se înece. Dar atunci, pe apă a apărut o plută şi s-au urcat pe ea. În timp ce îl plângeau pe prietenul lor, care se dusese repede la fund, căci nu ştia să înoate, s-a apropiat de ei o balenă uriaşă care a deschis gura şi l-a eliberat afară pe prietenul lor, viu, cu un sac plin în spate. Prietenul le-a povestit că atunci când era gata să se înece, l-a înghiţit balena. În stomacul ei era o corabie încărcată cu mulţi saci. Când a fost scos afară, a ieşit şi sacul. Uitându-se în el, l-au găsit plin cu aur!
După două zile, pluta salvatoare i-a purtat pe cei trei neguţători la Constantinopole unde au istorisit întreaga aventură. Nu după multă vreme, piraţii au fost prinşi şi pedepsiţi iar averea de pe corabia lor a fost împărţită săracilor…

 

Sf Nicolae salvarea celor 3 negustori

 

O poveste aromână, aminteşte că la un moment dat, Dumnezeu i-a chemat la el pe Sfântul Ierarh Nicolae şi pe Sfântul Casian Românul. Cei doi sfinţi s-au îmbrăcat în veşminte strălucitoare şi au pornit la întâlnirea cu Domnul. Sf. Casian a ajuns grabnic la Dumnezeu în vreme ce Sf. Nicolae a zăbovit pe drum, întâziind să-i ajute pe nişte corăbieri.

Ajuns în faţa Domnului, Sfântul Casian s-a plâns că oamenii nu-l cinstesc şi pe el ca pe alţi sfinţi. Dumnezeu îl întrebă:
SF NIKOLAE MARINAR PESCAR– Ai făcut ceva fapte bune pentru oameni ? Ceilalţi sfinţi au făcut mult bine, de aceea au câte o zi de sărbătoare şi pomenire.
Pe când vorbea, iată vine Sfântul Nicolae, ud leoarcă.
– Sfinte Nicolae, îl întreabă Domnul, de ce eşti ud?
– Pentru că bătea vântul tare şi era să se scufunde o corabie. Atunci m-am aruncat în apă şi am scăpat oamenii de la moarte.
– Vezi, îi spune Dumnezeu Sfântului Casian, ce fapte bune fac sfinţii care au zi de sărbătoare?  Tu eşti punctual, cu straiele curate, dar îţi lipseşte ceea ce lui Nicolae îi prisoseşte: dragostea faţă de aproape. Pleacă de aici şi la patru ani să vii şi tu o dată! Astfel se explică faptul că numele Sfântului Nicolae este purtat de atâţia oameni, este prăznuit şi onorat în fiecare an pe 6 decembrie, pe când numele Sfântului Casian este mai rar, iar prăznuirea lui se face o dată la patru ani, pe 29 februarie.

În afară de cinstirea care i se aduce că ocrotitor al multor ţări (Grecia, Rusia) şi oraşe, el este şi sfântul ocrotitor al celor ce practică diferite meserii, ca de exemplu marinarii şi pescarii. Biserica face prăznuirea Sfântului Nicolae pe 6 decembrie, precum şi la 9 mai (mutarea Moaştelor sale) şi pe 29 iulie (dată naşterii sale).

                                

                                                                                   Tradiţii româneşti de Sfântul Nicolae

Până în anul 1919, când Calendarul iulian a fost înlocuit cu cel gregorian, străbunicii noştri ştiau că, după sărbătoarea Sfântului Nicolae, ziua începea din nou să crească. Aceasta se întâmpla pentru că în conformitate cu calendarul vechi, care era în avans cu 13 zile, Sfântul Nicolae se sărbătorea în ziua ce corespunde astăzi datei de 19 decembrie, adică în ajunul Solstiţiul de iarnă, când într-adevăr începe să crească ziua. Ca să arate că ziua se măreşte cu foarte puţin în fiecare zi, spuneau că se lungeşte cu cât se suceşte puiul în găoace.

Ei au mai observat ceva: faptul că soarele nu răsare întotdeauna în acelaşi loc, ci în locuri diferite între est şi sud. În această zi, spuneau bătrânii cei înţelepţi, soarele răsare la miazăzi şi începând cu această dată, alungat de sfânt, începe să răsară tot mai spre miazănoapte, spuneau ei, adică înspre est, până la Sfântul Toader (în preajma echinocţiului de primăvară), care îl alungă din nou înspre miazăzi. Sfântul Toader păzeşte cerul la miazănoapte, iar Sfântul Nicolae, la miazăzi, ca să nu-i permită Soarelui să fugă, îngrozit de răutăţile pe care le vede ziua pe pământ!

 

                                                                                     Sân Nicoară – prima sărbătoare a iernii

Sărbătorile de iarnă încep de Sfântul Nicolae. Atunci se adună ceata de colindători şi încep repetiţiile. Niciodată nu se adună mai devreme, căci, spun ei, nu se cuvine să cânţi colinde decât între ziua Sfântului Nicolae şi sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie). Înainte, colindătorii cântau colinde şi de ziua Sfântului Nicolae, cunoscut în Ardeal şi drept Sân Nicoară. Acum acest obicei a cam dispărut, credincioşi concentrându-şi atenţia în special asupra sărbătorii Naşterii Domnului – Crăciunul.

                                                            colindatori

                                                                                                  

                                                                                                            Crăciunul Copiilor

Ziua Sfântului Nicolae este aşteptată de copii cu multă emoţie! În trecut, nu erau oferite daruri copiilor de Crăciun, ci de Sfântul Nicolae! La alte popoare, chiar nume ale lui Moş Crăciun provin din numele Sfântului Nicolae: Santa Claus în America, San Niklaw în Malta, Sinterklaas în Belgia şi în Ţările-de-Jos. La noi, de Crăciun, copiii erau recompensaţi cu colaci, mere, nuci şi bani, pentru vestea bună pe care o aduceau colindând, dar nu primeau daruri. Atsfel, în anumite zone geografice i s-a spus Crăciunul Copiilor, zilei de Sf Nicolae. În timp, Moş Crăciun a început să ducă el, copiilor, darurile mai mari, iar Sfântul Nicolae a rămas cu darurile mici, pentru că şi ziua Naşterii Domnului este mai mare decât praznicul Sfântului Nicolae!

Pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este sărbătorit de copii şi adulţi, în toată lumea.

Mos-Nicolae-si-copiiiÎn Italia, Sfântul Nicolae este celebrat printr-un carnaval ce are loc în dimineaţă de 6 decembrie. Punctul de maxim interes este Trieste, un oraş al pescarilor, unde are loc cel mai mare carnaval de acest gen, semnificaţia festinului fiind în strânsă legătură cu legenda Sfântului Nicolae, despre care se spune că a fost părintele orcrotitor al tuturor pescarilor.

În Germania şi Polonia, copii deghizaţi în episcopi cer pomană pentru săraci – şi pentru ei, bineînţeles! Pe aici, Sfântul Nicolae călătoreşte tot cu un însoţitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac în spate şi o nuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiţi cu lovituri de nuia. În Ţările-de-Jos şi în Belgia, se crede că Sfântul Nicolae vine cu o corabie, din Spania, şi împarte cadouri, umblând cu un cal alb, fiind ajutat de însoţitorul său Black Peter. Sfântul are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat copiii olandezi în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi în primire de asistentul său, Black Peter.

În Olanda, pe 5 decembrie li se dau copiilor bomboane şi acadele sub forma carjei episcopului Nicolae, litere de ciocolată, cadouri mici şi ghicitori. Copiii lasă morcovi şi fân în ghetuţele lor pentru calul sfântului, sperând ca, în schimb, Sfântul Nicolae să le lase cadouri. În Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare şi este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranţa că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri.

Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. La creştinii din Ghana, moşul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawai, el coboară din barcă. Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri.

Şi … nu mai departe în Bulgaria, la confraţii noştri din Balcic, spre exemplu, Praznicul Sfântului Nicolae îmbracă aspectul unui veritabil festival public în care oamenii mării, pescari, marinari şi practicanţi ai sporturilor nautice îşi celebrează patronul spiritual. Slujbei religioase îi succede o procesiune cu icoana sfântului până la malul mării, în portul pescăresc sau la piaţa de peşte, unde are loc marele festin marcat de jocurile marinăreşti, expoziţii şi concursuri culinare cu preparate din peşte şi fructe de mare, spectacole şi concerte în aer liber, butoaie cu vin desfundate şi grătare cu peşte sfârâind pe jar. Primarul localităţii este deopotrivă maestru de ceremonii şi bucătar şef, el împărţind tuturor participanţilor porţiile de peşte proaspăt curăţat şi pregătit chiar de el, cu măiestrie, în vazul tuturor.

Legenda modernă a lui Moş Crăciun care primeşte poruncă să aducă daruri copiilor şi tradiţia bradului împodobit sunt destul de recente, ele răspândindu-se la sfârşitul secolului XIX,  Santa Claus, fiind un personaj inventat prin imitarea Sfântului Nicolae, cel care îi ajută pe furiş pe cei aflaţi în nevoie!

SintherklassSe consideră că, după Războiul de Independenţă, America a încercat să se rupă de civilizaţia engleză şi să-şi creeze propria cultură şi tradiţii. Astfel, în interpretarea tradiţiilor de iarnă, conducătorii Statului New-York au apelat la rădăcinile lor culturale olandeze, oraşul fiind la origine o colonie olandeză. Olandezii, aveau un cult special pentru Sfântul Nicolae, considerat chiar patron spiritual al Ţărilor-de-Jos. Dar americanii, majoritatea de religie protestantă, nu împărtăţeau evlavia pentru sfinţi, aşa că au preluat doar tradiţia darurilor Sfântului Nicolae şi au inventat un personaj rotund, cu barbă stufoasă şi pipă în colţul gurii, asemenea unui olandez! De la Sfântul Ierarh Nicolae au păstrat numai numele, şi acesta transformat din Sinterklaas în Santa Claus, un moş îmbrăcat în roşu care aduce daruri în Ajunul Crăciunului. Restul amănuntelor poveştii, locuinţa la Polul Nord, spiriduşii care îi pregătesc cadourile, renii care îi trag sania, au fost inventate treptat, până la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Ziua de Sfântul Nicolae a fost şi va rămâne una dintre cele mai frumoase sărbători ale copilăriei, legenda lui trăgându-şi rădăcinile din numeroasele poveşti şi legende despre faptele sale bune.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.