Moș Crăciun în portul Sindicatului Liber al Navigatorilor

Andreea Mihăescu

Atmosferă caldă, familială cu brad împodobit, serpentine luminoase, cadouri frumos împachetate sub  pomul de Crăciun şi cor de copii intonând armonioasele colinde ale nativităţii. Tradiționala serbarea de la Seaman’s Club – Constanţa, organizată de Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) în ajunul Sărbătorii Naşterii Domnului, a reunit și în acest an liderii sindicatului, navigatori și copii ai acestora, ziarişti specializaţi în domeniul maritim, cu toţii  întâmpinându-l cu nerăbdare pe Moș Crăciun și ajutoarele sale.

MPO_9239

În deschiderea evenimentului, liderul SLN, Adrian Mihălcioiu, a prezentat raportul sintetic al activităţii sindicatului aflat de aproape 25 de ani în slujba călătorilor pe mare şi bilanţul evenimentelor înregistrate şi soluţionate în anul ce se încheie. “Deşi registrul matricol al Autorităţii Navale Române (ANR) indică faptul că efectivul ofiţerilor de marină comercială a scăzut cu 120, iar cel al nebrevetaţilor cu 110, faţă de anul anterior, membrii SLN au sporit în 2014, ajungând acum la un efectiv de 4801 membri cotizanţi – cu 51 mai mulți faţă de decembrie 2013, reprezentand 41%  din efectivul navigatorilor  români activi pe piaţa muncii” – a spus Mihălcioiu.

Astfel, potrivit raportului anual în 2014 au fost înregistrate la ANR aproximativ 31.000 de brevete și certificate de capacitate, iar  în urma estimărilor realizate de SLN sunt activi 11.700 de navigatori din care: 8350 ofițeri şi 3350 nebrevetați.

MPO_9181

Adrian Mihălcioiu explică nivelul ridicat al coeziunii în jurul organizaţiei şi implicit creşterea gradului de sindicalizare prin bunele practici şi reputaţia dobândită şi păstrată de SLN încă de la înfiinţare,   încrederii pe care o au  navigatorilor români, că interesele lor profesionale sunt apărate şi reprezentate în orice port din lume şi la bordul oricărei nave comerciale. “Avem încheiate 39 de contracte colective de muncă  pentru marinarii români de la bordul a tot atâtor nave comerciale, ceea ce este o reuşită demnă de luat în seamă. Mai mult, pe parcursul anului 2014 am rezolvat conflictele de muncă de la bordul a 11 nave (cu un efectiv de 75 de navigatori), echipajele fiind repatriate cu drepturile salariale plătite la zi. În total am recuperat suma de 1, 7 milioane USD, de la armatori, bani care au fost restituiţi marinarilor, dintre care 230.000 USD – doar pentru marinarii români. În acelaşi timp, 123 de navigatori aflaţi în voiaje internaţionale la bordul a 18 nave sub pavilion străin au solicitat individual asistenţă din parte SLN pentru obţinerea drepturilor salariale din partea armatorilor”- a adăugat liderul SLN, Adrian Mihălcioiu.

IMG_2131

IMG_2145

 

 

 

 

 

 

 

 

În 2015 SLN va continua implementarea  pachetelor de servicii privind cardul de membru, informarea digitală editarea şi publicarea buletinelor periodice şi publicațiilor pentru navigatori, implementarea ITF Mexico City Policy – un standard echivalent pentru toate sindicatele navigatorilor afiliate ITF şi introducerea Convenției MLC 2006 în legislația națională şi implementarea directivelor europene privind standardele de muncă la bordul navelor.

IMG_2140

Sindicatul Liber al Navigatorilor este singura organizaţia sindicală reprezentativă pentru navigatorii români din flota maritimă comercială, afiliată la Federaţie Internaţională a Transportatorilor (ITF)-cea mai mare organizaţie sindicală la nivel mondial, cu peste 5 milioane de mebri cotizanţi din 148 de ţări.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.