Mircea Eliade la Techirghiol, simpozion memorialistic

de Andreea Mihăescu

Sâmbătă, 25 februarie 2012, Biblioteca orăşenească din Techrighiol a găzduit simpozionul cultural „Mircea Eliade şi Techirghiol. Omagiu scriitorului şi omului de ştiinţă român, la 105 ani de la naştere”.

Evenimentul cu mari conotaţii simbolice şi memorialistice pentru străvechea staţiune balneară a fost organizat de Ateneul Dobrogeţia, din iniţiativa edilului Adrian Stan.

Potrivit preşedintelui Ateneului Dobrogeţia, prof. dr Vasile Sârbu şi preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie, manifestarea a avut deopotrivă semnificaţia omagierii celor 105 ani de la naşterea eminentului om de cultură român, Mircea Eleiade, dar şi pentru a dezveli două plăci comemorative pe frontonul  reşedinţei de vară a familiei Eliade, din Techrighiol.

„Vila Cornelia”, casa de vacanţă construită de tatăl său pe fosta stradă Mahmudia (actualmente  Albăstrelelor), la nr. 15, avea să fie viu evocată de Mircea Eliade, în câteva rânduri, în volumul Memorii (1907-l960).

Din partea Ateneului Dobrogeţia au mai participat, prof. dr. Octavian Unc, dr. Virgil Coman, şeful Serviciului Constanţa al Arhivelor Naţionale, vicepreşedinţi ai Ateneului, prof. dr. Victor Ciupină, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, consilieri locali, iubitori de literatură si istorie.

Foto: Gabriel Bârsan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.