sâmbătă, ianuarie 18, 2025
Viața în pantofi de sport

Martor la finalul voiajului istoric al Navei Şcoală Mircea

Andreea Mihăescu ●

Pe 7 august 2019 ajunsesem cu puțin înainte de ora 10:00, în dana militara a Portului Constanța, pentru a fi prezentă la revenirea Navei Școală Mircea în portul de bază, din marşul de instrucție care, anul acesta avea semnificaţia unui voiaj istoric .

Așteptam cu toții, de la cele mai înalte grade și funcții în marina militară, reprezentanți ai diferitelor instituții, ziariști, părinți, frați sau iubite, sosirea legendarului barc Mircea, nava-mamă a zecilor de generaţii de navigator români care, anul acesta sărbătoreşte opt decenii  de când se află în slujba naţiunii și a celor ce învață să iubească navigația.

Marea de uniforme albe, își exprima respectul în poziție de drepți, în soare la peste 30 de grade celsius, fără să se miște, fără vre-o grimasă pe față sau vre-o cută pe uniforme, față de cei 179 de membri ai echipajului, care în decursul a 93 de zile, au parcurs peste 8500 de mile marine, refăcând traseul primului voiaj al velierului.

După aproximativ 10 – 15 minute am zărit, în sfârșit, vârfurile catargelor și cadeții bine ancorați în arborada navei, cu gabierii fixați în sistemul de prindere de sub vergi, asigurați cu centurile de siguranță, respectând regula de aur: ‘o mână pentru tine, o mână pentru navă’ ! Impresionantul salut pe vergi, ca o sublimă reverenţă aeriană cu albele beretele ridicate la unison şi panglicile nelsoniene desenând arabescuri în vânt, a reverberat la unison, din piepturile tinere sub forma specificului omagiu militar: URAAAA !

Din marea de uniforme albe și oceanul de liniște, în dreapta mea se aud șoapte anonime:
„- E impecabilă băi frate…!
– Da…extraordinar de impecabilă.
– Sper să nu urmeze soarta flotei.
– Nu! N-are cum…
– Nimic nu e imposibil în România, nimic nu mă mai miră.
– Băi și ce acostare….”

Pe punte, echipajul a intrat în formație pentru primirea la bord a principalilor oficiali militari veniţi să întâmpine istoricul velier şi bravul său echipaj: Șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN) viceamiral dr. Alexandru Mîrşu şi rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân (ANMB), comandor, conf. dr. ing. Octavian Tărăbuţă și a celorlalți invitați.

Chiar dacă sunt convinsă că așteptau cu nerabdare prima zi de permisie și îmbrățișările celor dragi, nu au arătat asta nici măcar o secundă. Mândrii, serioși, instruiți, așa au revenit din voiaj cadeții de pe Mircea.

În public însă, începuseră să curgă lacrimile șiroaie, apăruseră pancarde cu mesaje de iubire și buchete cu flori. Emoţiile nu mai puteau fi stăpânite pe cheu.


A început intonarea Imnului Național al României. Ce piele-de-găină, aveam mâinile precum foaia de șmirghel…

În timp ce pavilionul naţional flutura în vânt, la bord se anunța că în anul 2021, Academia Navală Mircea cel Bătrân va reuşi să trimită Nava Şcoală Mircea în mult râvnitul voiaj în jurul lumii şi asta după ce recent, în timpul escalei din portul de construcţie Hamburg, a fost distinsă de către ministrul Apărării Naţionale cu titlul de cel mai longeviv “Ambasador onorific în serviciul României”!

Asta da onoare, da motiv de sărbatoare!

Vânt prielnic Mircea și ape line!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.