joi, ianuarie 23, 2025
Sport

MAREA VICTORIE A SPORTULUI ROMÂNESC ASUPRA INEPŢIEI LEGISLATIVE

Teodor DUMITRU ●

Sportul românesc este foarte aproape de obţinerea unei victorii de prestigiu, esenţială pentru menirea sa ca furnizor de sănătate pentru popor şi făuritor de valori universale. Este vorba despre introducerea, cu un sprint pe ultimii 50 de metri, a unui amendament la noul Cod Fiscal, ce prevede măsuri de scutirea de la impozitare şi plata de taxe locale pentru asociaţiile sportive fără scop lucrativ, inclusiv pentru bazele sportive construite şi deţinute.

1393580_686071641411295_459942473_n

Această victorie ce se conturează, pe cât de importantă pe atât de firească, are ca protagonişti pe deoparte Clubul Nautic Român, iniţiatorul demersului prin petiţii înaintate la cele două camere ale Parlamentului şi la alte instituţii responsabile, în perioada de dezbatere publică a Codului Fiscal şi Gabriela Szabo, Ministrul Tineretului şi Sportului, care a susţinut în şedinţa de guvern, amendarea proiectului de lege.inclusiv pentru bazele sportive construite şi deţinute.

Susţinerea sportului de masă şi de performanţă este, evident, o obligaţie a fiecărei comunităţi în interesul general de consolidare a sănătăţii populaţiei şi obţinerea prestigiului local.

1012205_553614258034873_501344946_n1

Cei mai mari ambasadori ai României sunt, fără îndoială, Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Ilie Năstase, Ion Ţiriac şi Gheorghe Hagi, produse fireşti ale unui sport total, susţinut prin toate pârghiile de comunităţile şi organizaţiile unui stat, ce-i drept centralizat. După Revoluţia din 1989, fără susţinerea efectivă a statului, cluburile sportive au „navigat în derivă” prin hăţişurile legislative ale unei tranziţii interminabile, fiind nevoite deseori, sub presiunea evenimentelor, să recurgă la „inginerii” financiare deosebit de riscante, care le-au ameninţat chiar existenţa. Ani de-a rândul politicienii au promis sprijin permanent mişcării sportive, însă de cele mai multe ori bunele intenţii au avut o concretizare minoră sau au rămas la nivel declarativ.

Iniţiativa legislativă actuală este foarte importantă pentru că pune un pilon solid la baza activităţii sportive private şi crează un punct zero esenţial pentru declanşarea performanţelor.

Demersul Clubului Nautic Român, constituit ca persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, a izvorât din neplăcuta surpriză a primirii, cu o întârziere nejustificat de mare, a unei înştiinţări de plată în suma de 15 754 lei, transmisă de Servicul Impozite şi Taxe Locale al Primăriei Techirghiol. Este vorba despre impozitul pe doi ani şi penalităţi de întârziere, perceput la bugetul local pentru baza proprie situată pe malul celebrului lac balnear al localităţii. Construită în regie proprie prin abnegaţia impresionantă a membrilor clubului sportiv şi inaugurată la finele anului 2013 în prezenţa ministrului secretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului, Carmen Tocală, a vicepreşedintelui Senatului, Nicolae Moga şi a primarului Adrian Stan, baza sportivă a primului club de yahting din România, care a pus pe harta europeană a sportului de performanţă mica, venerabila staţiune balneară, îşi riscă existenţa în cazul neplăţii unui impozit pe care tocmai Legea Sportului stipulează că nu îl datorează. Cu toate că Primăria a sprijinit constant activitatea bazei sportive, a motivat eliberarea şi remiterea înştiinţării de plata din cauza neconcordantei dintre prevederile Legii Sportului şi cele ale Cod Fiscal.

1395909_686070988078027_682174512_n

 

Corelarea acestora, graţie  noului Cod Fiscal aflat acum la dezbatere în cele două camere ale Parlamentului, ar stimula clar iniţiativa privată pentru construirea şi amenajarea bazelor sportive, degrevând bugetul naţional, măsură pe care o susţinem cu toţii şi o aşteptăm votată de reprezentanţii aleşi ai poporului.


 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.