LA ȚĂRM CU VALURI, CURCUBEU
DINTRE FARURI
Comandor (r) dr. Marian MOȘNEAGU •
M-am bucurat, sincer să fiu, în seara zilei de miercuri, 9 august a.c, alături de colegul meu, comandorul Petrică Pârvu, actualul comandant al Școlii de Aplicație a Forțelor Navale ,,Viceamiral Constantin Bălescu” și comandant en titre al garnizoanei Mangalia, părtaș fiind la deschiderea suitei de manifestări din Săptămâna spiritualității marinărești. Cu gândul la minivacanța în care urma să plec în dimineața zilei următoare, oscilam între a lua în piept valul de mașini care mișunau dinspre și către Mangalia sau a mă eschiva într-un fel sau altul. Nu puteam să-l dezamăgesc pe bunul meu camarad. Chiar aș fi regretat. Mai întâi, pentru că, încă de pe vremea când activam în echipa Muzeului Marinei Române, am fost părtaș, de multe ori implicat ca gazdă sau simplu spectator, la ceea ce – sub egida Lunii spiritualității marinărești – neobositul contraamiral George Petre organiza, împreună cu câțiva dintre acoliții săi, membri proactivi ai Ligii Navale Române … Care lună, după trecerea amiralului în Oceanul Veșniciei, s-a prefăcut treptat în Săptămână… Și, tare mă tem, să nu devină o simplă Zi…
Comandorul în rezervă Ilie Truță, liderul SCMD filiala Constanța (cu care fraternizasem, în 1995, pe distrugătorul ,,Mărășești”, în marșul triumfător spre La Spezia – Italia), mă dojenise în treacăt, amintindu-mi că organizasem ceva similar la Tulcea, în holul Hotelului Delta (mulţumesc și pe această cale domnului Hristu Caraman, patronul acestuia, pentru bunăvoință și ospitalitate), în compania Ligii Maiștrilor Militari de Marină (mulțumiri deopotrivă maiștrilor militari principali Emil Olteanu, Nicolae Radu, Alexandru Ghinea și Marian Crăciun, pentru disponibilitate și efort).
Încercând să salvez aparențele, am înfruntat canicula pentru o revedere anticipat agreabilă cu oameni de suflet din Mangalia. Surpriza nu a fost mare ci de-a dreptul colosală. Doamna Liana Naum s-a dovedit – cum altfel? – o gazdă minunată și un organizator mult prea riguros, ca să n-o spun pe aia dreaptă – o perfecționistă. În parcul Cercului Militar, instituție care merită pe deplin Titlul de Excelență în Cultură din partea autorităților – militare și civile – corturi care mai de care mai atractive, expunând de la tehnică de marină, panoplii cu noduri marinărești și lucrări de matelotaj, cât și diverse ambarcațiuni vedete ale sporturilor nautice, până la produsele editoriale campioane ale genului marinăresc, atent etalate și prezentate de Cristina Frunză, custodele bibliotecii Școlii de Aplicație. Până, dar nu în sfârșit, la fragilul, sclipitorul și impresionantul stand de handmade ,,Mână-n mână cu Marina!”, cu cele mai frumoase lucrări create și transferate de la Tulcea de doamna Carmen Nicola. Bonus, prezentarea, la rubrica ,,D’ale marinarilor …”, a cărților așa-zis de top ale subsemnatului (unii au înțeles că este chiar un nou titlu de carte!), și evident, mult așteptatul – și îndelung aplaudatul – moment folcloric, oferit din suflet de coconi și oaspeți în toată firea de peste munți. Adică un spectacol în toată regula, de muzică și dansuri populare, sub bagheta solistului Ioan Dordoi, membru al Ansamblului folcloric profesionist ,,Dor Românesc” al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, împreună cu membri ai Ansamblurilor folclorice ,,Doinița” din Bistrița și ,,Izvorașul” din Ianca de Olt. Ce exemplu mai grăitor de solidaritate și ce omagiu spiritual mai profund putea să le ofere cineva mangalioților și turiștilor și laolaltă, marinarilor, de ziua lor, decât cântec, joc și bună dispoziție! Dovadă că nici edilul urbei, primarul Cristian Radu, nu a ratat ocazia de a se convinge personal că marinarii Callatisului au prieteni fără frontiere.
Seara a început… la înălțime, în chiar incinta Cercului Militar, unde a expus, în premieră, la Salonul Artelor ,,Solteris”, doamna Florina Hristache. Așa aveam să o cunoaștem – tot în premieră – și eu, și criticii de artă și publicul iubitor de mare, nave și culoare. Pentru că aici a fost adevărata surpriză: să descoperi un discipol al reputatului maestru Valentin Donici și să consemnezi prima sa expoziție personală la Mangalia și nu acasă, la Constanța.
Născută pe 3 martie 1960, în municipiul Constanța, absolventă a Liceului ,,Traian” (1979) și a Facultății de Arte Plastice Vizuale – P.A.P.D. (2012), Florina Hristache a înregistrat, val după val, succese demne de un har înnăscut, transformat cu trudă și exersări multiple, în talent ușor de remarcat pe simezele unor instituții dobrogene de prestigiu. Bunăoară, a expus la Cercul Militar din Constanța în expoziții tematice de grup tutelate de regretatul comandor Valentin Donici ,,Marea ,marea iubire!” (mai 2004) și ,,Copiii și marea” (mai 2005), în cadrul Saloanelor de iarnă (decembrie 2009 și 2010), la Tabăra de pictură de la Techirghiol (august 2010), la expoziția de icoane organizată de P.A.P.D. în Campusul Universității ,,Ovidius” din Constanța (aprilie 2011), în expozițiile tematice ,,Tristele și Ponticele“ (mai 2010), ,,Metamorfoze” (iunie 2010), ,,Artensive”, (iulie 2010, iulie 2011 și iunie 2012), ,,Podgoria“, la Ziua comunei gălățene Nicorești (2014) sau ,,Marea – iubire eternă”, găzduită de Complexul auto ,,Rădăcini” din Constanța (noiembrie 2015).
Mangalia a fost cea care a primit-o cu brațele deschise! Poeta Emilia Dabu a făcut din acest vernisaj un pastelat recital de metafore și vorbe delicate și atât de dantelate, încât au rimat și rezonat la unison cu cromatica aparte și emoțiile firești ale Florinei. Rar am întâlnit atâta curtoazie, feblețe și candoare la un eveniment care inițial se anunța… contracronometru. Și am avut, nu răbdarea, ci plăcerea și încântarea deplină să-i ascult, în deschidere, dar și în completare și în armonie cu trăirile noastre estivale, pe comandorul Petrică Pârvu, pe amfitrioana Liana Naum, pe criticul Niculae Găgeanu, membru UAP din România, pe maestrul partener întru culoare Alexandru Ghinea, dar și pe soțul Gabriel și Diana, fiica artistei.
Intitulată simbolic ,,Valurile, malurile, țărmurile”, prima expoziție personală a doamnei Hristache mi-a mers la suflet. Adică am văzut curcubeul! Iată, ca reper, câteva dintre temele și titlurile lucrărilor sale preferate: ,,Geneza”, ,,Apus în larg”, ,,Apus la mal”, ,,Bărci la mal”, ,,Bricul «Mircea» în larg”, ,,Bricul «Mircea» I”, ,,Casa marinarului”, ,,Far la țărm”, ,,Fir întins”, ,,La mal”, ,,Naufragiu”, ,,Reflexie”, ,,Spuma mării”, ,,Stânci”, ,,Țărm”, ,,Valuri”.
Drept care vă recomand, cu aceeași nedisimulată căldură sufletească, să nu ratați următorul vernisaj al Florinei Hristache.
Până atunci, din toată inima, felicitări Florina, BRAVO MANGALIA!