Kurban Bayram – Ziua sacrificiului și a uitării de sine
Ing. Narcis GAIDARGIU •
Înaintam leneș prin ape liniștite, spre veselul și mereu tânărul Las Palmas, cel plin de viață diurnă, dar mai ales, nocturnă.
Prova tăia ușor oglinda apei de un albastru profund a Atlanticului, în acompaniamentul, pe alocuri melodios al câtorva familii de delfini ce treceau jucăuș, de pe un bord pe celălalt, pe sub coca navei.
De câteva zile rămăsese în urmă Mediterana, marea cu nouă răsărituri și nouă apusuri de soare.
Alunecam pe coasta marocană.
Casablanca am găsit-o la fel de caldă, parfumată, cosmopolită, ospitalieră. Am zăbovit mai bine de o zi. Orașul intra în sărbătoare. Se apropia Eid al-Adha, Sărbătoarea Sacrificiului, pe care prietenii mei musulmani din România o numesc, în limba turcă, Kurban Bayram.
A trebuit să plecăm. Ne aștepta un drum lung, presărat cu nenumărate porturi de destinație, până în Angola și înapoi, dar nu spre casă. De două ori Las Palmas, Accra, Abidjan, Conakry, Anvers, Rotterdam, Amsterdam, Londra.
Încet. Cinci luni.
Iluminată multicolor, abia lăsasem în beznă Casablanca, cu acoperișurile sale albe. Minaretul și clădirile uriașului ansamblu al moscheei Hassan al II-lea erau scăldate în lumina candelabrelor cu sticlă de Murano. Din vârful minaretului de 210 metri, cel mai înalt din lume, un laser proiecta spre Mecca o rază de lumină vizibilă de la 30 km.
Din spatele metropolei rămasă în urmă, se ivea soarele, urcând încet, adormit și el, prin pâcla de aburi staționați peste uriașul alb.
Când soarele a apărut de-antregul, a început să se audă din depărtări vocea tânguită a imamului, din minaretul de 60 de etaje, intrat cu totul în imensul disc portocaliu incandescent.
Tare mai eram curios ce mecanisme subtile declanşează cântecul său melodios, în contextul chemării la celebrarea Sărbătorii Sacrificiului, şi ce ritualuri continuă după … O vreme cântecul rugăciunilor a rezonat cu apa, cu cerul, cu noi. Apoi, am rămas în împărăția apelor, sub palma ocrotitoare a lui Allah.
Cu ochii ațintiți spre forfota din curte, nu știu cum, visam la amintiri dragi. Poate că asta mă ajuta să mă detașez de scena sacrificiului.
Ne aflăm la Poarta Albă, în curtea muftiului Muurat Iusuf care, imediat ce a sosit, ne-a invitat în casă. Am fost omeniți cu alese baclavale și cea mai gustoasă cafea, egalată numai de aceea pe care am băut-o pe terasa din grădinile palatului Topkapî, la Istanbul, pe faleza Bosforului.
Am întâlnit acolo câteva zeci de oameni, voluntari turci, tătari, rromi și români, vecini în marea lor majoritate, care într-o coregrafie ritualică, unii dintre ei sacrificau berbecuți, alții îi porționau, făceau pachete, care urmau să ajungă la familiile nevoiașe oferite drept kurban. Prin contribuţia Fundației Hasene (Binefacerea) din Köln au fost sacrificați 280 de berbecuți, din care au fost oferite 1.400 de pachete. Alte 3.500 de pachete au fost oferite de Semiluna Roșie, de asemenea împreună cu Muftiatul Cultului Musulman din România, Consulatul și Ambasada Republicii Turcia, pentru familiile comunităților musulmane din județele Constanța, Tulcea și Călărași.
Întrebat cum îl cheamă, şeful delegației Fundației Hasene, a răspuns candid: „Muslim”. Abia a treia oară primind același răspuns, am înțeles că dorește să ne transmită că este un simplu musulman, ajutorul oferit fiind sub semnul deplinului anonimat, aşa cum îi cere credinţa.
Sărbătorile reprezintă pentru toți un moment de bucurie, liniște și pace alături de cei dragi, ne-a spus Muftiul Muurat Iusuf, care a continuat: „ … Trăim vremuri tulburi, deși nu ar trebui. Viteza, agitația, nestatornicia și neliniștea sufletească sunt cuvintele care definesc aceste vremuri. Avem nevoie, mai mult ca oricând, de CREDINȚĂ, TOLERANȚĂ, IUBIREA APROAPELUI, ÎNȚELEGERE ȘI PACE. Ne-am lăsat prinși în vâltoarea vieții, adaptându-ne ritmului global, însă uitând de semenii noștri, deși nu ar trebui. Într-o lume în care este urmărit doar câștigul, unde sufletele sunt ticsite de lucruri lumești, într-o lume în care pentru oameni primează partea materială, în care fizic suntem apropiați, dar emoțional suntem indiferenți față de semeni, kurbanul ne apropie unul de celălalt. Kurbanul ne apropie de Bunul Allah!”
Vreme de trei zile sărbătoarea Kurban Bayramului va bucura atât pe adulți, cât și pe cei mici, care vor primi daruri și mai ales, dulciuri, multe și bogate dulciuri.
UN BAİRAM FERİCİT!
KURBAN BAIRAM QAYIRLI BOLSIN!
KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!
EID AL-ADHA MUBARAK!
Foto: Narcis Gaidargiu
Drepturi exclusive de publicare: Clubul Nautic Român©