JURAȚII LUI POSEIDON
Comandor (r) dr. Marian MOȘNEAGU •
Cu fiece toamnă când, simbolic, se numără nu numai bobocii, ci și cadeții, Marina întinerește. Cu o nouă generație de aspiranți. La profesia de ofițer sau de maistru militar de marină.
Dar, de anul trecut, și de adolescenți captivați de valuri, țărmuri și catarge. Ei sunt cadeți ai reînființatului Colegiu Național Militar “Alexandru Ioan Cuza”, care, după numai un an de la relansarea la apă, uimește și încântă nu numai Constanța, ci și conducerea Forțelor Navale și a Armatei Române.
Dovadă că sunt determinați, ambițioși, competitivi și dedicați școlii. Și că, fără nici o umbră de îndoială, au cei mai buni mentori, comandanți și instructori.
În planul resurselor umane, aceasta, cred, este una dintre cele mai înțelepte decizii ale Ministerului Apărării Naționale. De aici, din această pepinieră a adolescenților cu lampas, se vor detașa viitorii ofițeri și maiștri militari ai secolului XXI.
Pe scena mării
La Marină, viața este, de la un capăt la altul, plină de neprevăzut. Și, ca urmare, și de roluri: de luptă, de vitalitate, de abandon ș.a.m.d.
De fapt, Viața însăși este un mare rol. M-am regândit, nostalgic, la acest lucru, admirând plutoanele de cadeți care au umplut luni, 9 septembrie 2019, platoul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”. O mândrie și o încântare să-i vezi, să-i admiri și să-i încurajezi.
Ca și precedentele valuri, tineri proveniți din toate colțurile țării. Unii văd marea întâia oară. Și vin, fără rezerve, să îmbrace haina militară și să jure: “Mă leg să învăț carte, să-mi oțelesc brațul și inima, spre a sluji cu destoinicie Patria și Armata României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.
L-aș numi, metaforic, Jurământul lui Poseidon, care îi patronează de pe sigla și sceptrul devenit emblematic pentru noua instituție. Un simbol al atotputerniciei și al supremației asupra mărilor și oceanelor. De către cei puternici, cei instruiți și cei hărăziți unei asemenea provocări.
Căci, în ultimă instanță, acest Colegiu îi pune, cu bună știință, în fața mult mai multor provocări decât s-ar crede la prima vedere. Aici, știința de carte primează. Ea însăși este rațiunea pentru care a fost reînființată instituția, cu o puternică tradiție în Marina Română, vreme de peste un secol.
Apoi, cultura profesională, cu tot ce incumbă ea – aspirații și tradiții marinărești, cutume primordiale de viață și muncă la bord, reguli de conduită, valori ale ierarhiei și conviețuirii în armonie cu echipajul și cu natura. Și, nu în ultimul rând, o acumulare de experiență, care să le confere titlul de excelență în varii domenii. Spre care vor ținti înspre anii terminali.
Dar, ceea ce mă încântă la mai tinerii confrați de breaslă este privilegiul de a se exprima, manifesta și afirma în plan atitudinal, de a-și pune în valoare pasiunile, de a-și întruchipa visele. Teama că într-un mediu cu inflexiuni cazone pasiunile ar putea fi stăvilite de canoanele instituționale este caducă. Aici, în acest Colegiu, întâi Național și apoi Militar, performanța dictează prioritățile.
Abordarea este sistemică și întreg ansamblul de factori educaționali pare alcătuit cu acest unic scop: de a stimula tinerii să învețe, de a-i ghida să-și pună în valoare calitățile și aptitudinile, de a le da cuvântul să se exprime și să se manifeste. Fără limitări sau, altfel spus, între limitele bunului simț. Un grad de maximă libertate reconfirmat, în cuvântul său, și de comandorul Gabriel-Iulian Tănase, proaspăt împuternicitul comandant al instituției: “Anul 2019-2020 va reprezenta un an important pentru colegiu și în special pentru elevii de clasa a XII-a, încheindu-se cu prima evaluare marcantă din viața acestora, bacalaureatul, examenul maturității. Acesta reprezintă un prim test, care le va permite să opteze pentru nivelul de pregătire dorit și ulterior să profeseze în Forțele Armate.
În acest sens, vă solicit o implicare continuă în pregătire. Fiți exigenți cu voi și aveți încredere în forțele proprii. Imi exprim convingerea că veți reuși să ajungeți acolo unde doriți, dacă vă alegeți corect prioritățile și va prima în acest an final, studiul.
În vara acestui an, la bordul colegiului au mai urcat 120 de elevi de anul I, cărora le transmit BUN VENIT! Elevii noi, împărtășesc cu ceilalți colegi ai lor, același vis de viitor: profesia de militar.
Pentru aceștia va urma o perioadă de acomodare cu activitățile și rigorile unei vieți cazone, fără de care, însă, nu se poate forma educația unui militar de carieră.
Sunt convins că, alături de cadrele militare, corpul profesoral, elevii de an mai mare și cu efortul personal, vor trece cu brio de această etapă și toți elevii vor continua pregătirea alături și împreună cu noi.
Mă adresez acum corpului profesoral, și vă solicit să fiți permanent alături de elevi, să depuneți toate eforturile necesare astfel încât aceștia să obțină rezultate bune și foarte bune, să treacă mai ușor peste eventualele sincope apărute în pregătirea lor.
Să fiți exigenți, dar drepți, să realizați educație, folosind mijloace de învățare moderne, adaptate pentru fiecare elev aflat în pregătire.
Rezultatele remarcabile, obținute de către elevi, sub pregătirea și îndrumarea dumneavoastră în anul precedent trebuie să fie în acest an la fel de numeroase și însemnate. Performanța școlară exprimă atât calitatea profesorilor, cât și nivelul de implicare la clasă, astfel încât nu pot decât să vă mulțumesc pentru munca depusă până acum și să vă încurajez să continuați în același ritm.
Stimați părinți, vă mulțumim pentru încrederea pe care ați acordat-o colegiului nostru, că i-ați îndrumat pe copiii dumneavoastră către noi. Vă asigurăm că aceștia vor primi o atenție permanentă din partea întregului colectiv al colegiului, atât personal didactic cât și nedidactic.
Vor beneficia de condiții optime de pregătire pentru a putea satisface așteptările dumneavoastră, dar și ale noastre. Sperăm că elevii vor privi Colegiul National Militar “Alexandru Ioan Cuza” ca o a doua casă pentru ei.
Fiți alături de ei și, împreună cu noi, copiii vor reuși să se adapteze și să răspundă cu promptitudine și seriozitate la cerințele și provocările celor patru ani de pregătire.”.
În cadența marilor speranțe
O confirmare a ceea ce a reușit să fie, să facă și să promoveze în decurs de numai un an prestigiosul Colegiu militar constănțean o regăsim și în discursul elevei din anul terminal Andra Crețu: “… Vreau să aduc în atenția dumneavoastră faptul că a fi elev într-o astfel de instituție nu este deloc ușor, dar toată dragostea purtată pentru cariera militară, respectul acordat celor ce apără această țară frumoasă în care trăim, precum și dorința arzătoare de a demonstra cantitatea de patriotism aflată în inimile noastre domină frica de necunoscut și ne creează un parcurs lin, ce își va lăsa amprenta în amintirile fiecăruia dintre noi.
Lupta pe care am dus-o cu încadrarea în noua viață, cu noua cale pe care am pornit, a fost cu atât mai grea cu cât a trebuit să ne despărțim de familiile noastre și de vechile obiceiuri deprinse.
Pasiunea, dăruirea pentru tot ce reprezintă școala și rolul Armatei au fost cele ce ne-au deschis drumul spre această lume, în care corectitudinea, punctualitatea, ordinea și disciplina primează.
Nu în ultimul rând, clasa a XII-a reprezintă o ultimă treaptă a nivelului copilăriei, cât și o adevărată provocare ce testează implicarea și seriozitatea cu care am tratat anii de studiu prin care am trecut până în acest moment. Anul acesta ne vom concentra pe obiectivele pe care ni le-am propus și sper ca toți colegii mei să țintească cât mai sus.
Colegilor mai mici, ce au ales să pășească pe porțile acestui liceu, le transmitem încrederea că se vor acomoda cât mai rapid în noul mediu și că vor ajunge să iubească noul lor statut, de elevi ai acestui prestigios liceu militar.
În încheiere, le mulțumim cadrelor militare pentru formarea calităților esențiale și pentru procesul de maturizare prin care am trecut, profesorilor pentru plăcerea ce îi conduce spre a ne ajuta să ne depășim limitele, iar cu ajutorul familiei pe care o formăm, reușim să trecem peste dorul de casă.
Succes tuturor în noul an școlar!”.
Răspunsul primit din partea bobocilor, prin glasul băcăoanului Maximilian Căutiș, primul admis, cu media 9,51, este pe cât de convingător pe atât de motivant: “Astăzi, este o zi importantă pentru noi, cei 120 de elevi. Păşim cu entuziasm si determinare, cu forţe noi pentru acelaşi obiectiv: o viitoare carieră militară.
Unul dintre marile genii militare ale istoriei, Napoleon Bonaparte spunea că „Cine se stăpâneşte pe sine, este mai puternic decât un comandant de oşti”. Cred că stăpânirea de sine, aduce, în timp, perseverenţă, performanţă, profesionalism şi vitejie, atribute fundamentale unui viitor soldat.
Am ales să fim membri în marea familie a Forţelor Navale graţie contactului inegalabil pe care îl avem cu marea. Unul dintre bunicii mei spunea că „…apa este mai puternică decât focul și greu poate fi învinsă”.
Îmi doresc să evoluăm, să fim atât de puternici încât să putem înfrunta valurile oceanelor şi tumultul vieţii.
De ce am ales un Colegiu militar? Considerăm că acest mediu ne asigură un viitor mai bun, o carieră respectabilă, prieteni pe viață, puterea de a merge înainte, verticalitate, demnitate, forţă și determinare.
Într-un Colegiu Militar descoperim lucruri noi, ne lărgim orizontul, dar, mai presus de toate, învățăm ce sunt respectul, rigoarea, onoarea, loialitatea şi colegialitatea. […]
Așa să ne ajute Dumnezeu!”.
Optimism debordant
Poate cei mai legitimi și mai mari admiratori ai cadeților constănțeni sunt amiralii în rezervă și în retragere, cei care și-au asociat destinele și cariera cu devenirea Marinei Române. Unul dintre seniori, octogenarul contraamiral de flotilă în retragere Niculae Ștefan, de campania și eforturile căruia se leagă reînființarea colegiului, a avut un mesaj de suflet. Care a emoționat tineri și vârstnici, deopotrivă și a mers la sufletul asistenței: “Dacă la precedenta deschidere a anului școlar am venit cu mare emoție, dar cu satifacția că am contribuit efectiv la reînființarea acestei instituții atât de necesară Forțelor Navale și Armatei României, astăzi mă declar de-a dreptul entuziasmat și pe deplin fericit.
Colegiul Militar Național “Alexandru Ioan Cuza” a luat startul, în anul Centenarului Marii Uniri, cu toate pânzele sus și pentru aceasta aveți toată admirația și prețuirea “Clubului Amiralilor”, Ligii Navale Române și a mea personal.
Acest început în forță și această primă panoplie cu performanțe de excepție, prin care v-ați impus și remarcat deja pe plan local și național, exprimă deopotrivă talent, muncă, determinare, implicare și atașament față de spiritul și valorile Marinei Române.
I-am susținut și consiliat necondiționat pe comandorul Iancu Ciocioi, pe doamna director adjunct Iuliana Negreț și valoroasa echipă de comandanți și dascăli și vă felicităm și acum, aici, în fața tinerilor care au îmbrăcat de astăzi uniforma de cadet marinar. Același sprijin îl va primi din partea noastră și domnul comandor Gabriel-Iulian Tănase, cu echipa sa de conducere.
Totodată, vă felicit și pe voi, cei din anul I, pentru opțiunea făcută, pentru ambiția voastră și pentru angajarea fermă pe drumul plin de provocări al unei cariere dure, dar frumoase.
Pe cei mai mari, v-am urmărit și admirat în cele mai diverse ipostaze, în competiții interne dar și locale și ne mândrim cu faptul că sunteți din ce în ce mai frumoși, mai surprinzători și mai entuziaști.
Să iubiți Cartea, Marina și Țara!
Curtați și îmbrățișați Marea, căci EA vă așteaptă și vă aparține! Faceți din Marea Neagră marele vostru aliat.
Delectați-vă cu tot ceea ce este mai adecvat, plăcut și benefic aspirațiilor și plăcerilor adolescenței. Aveți aici, la Constanța, în acest campus ultramodern și ofertant, șansa de a vă pregăti, instrui și iniția în tainele viitoarei profesii în niște condiții și într-un climat cu totul și cu totul excepționale.
Prețuiți-le și exploatați-le la maxim.
Respectați-vă comandanții, iubiți-vă și urmați-vă profesorii și oferiți-le părinților voștri satisfacția că au niște copii minunați, cu un viitor pe măsură.
Vă îmbrățișăm cu toată dragostea și căldura sufletească a generației noastre, care a trăit printre cadeți ca voi și care se simt mai tineri parcă cu câteva decenii, astăzi, aici, alături de voi.
În voi investim încredere și speranță.
Voi sunteți viitorul Marinei!
BUN CART ÎNAINTE, TINERI ȘI TINERE SPERANȚE!”.
Cu bucuria unui moment care înseamnă un mare început și pentru unii și pentru alții, dar speranțe și împliniri pe măsura acestora pentru majoritatea, le dorim tuturor să-și împlinească aici visele, să-și valorifice pasiunile și să se identifice, peste ani, cu instituția în care au ales să ia startul în carieră și în viață.
Așteptăm numai vești bune despre Colegiu și fapte remarcabile în Jurnalul de bord al fiecăruia!
Tuturor, MULT SUCCES PE MAREA ÎNVĂȚĂTURII!
Sursa foto: Centrul Media al Forțelor Navale