Istoriografia maritimă românească, mai bogată cu cinci volume

de Andreea Mihăescu

Vineri, 18 ianuarie 2013, în Sala Clio a Muzeului Marinei Române, din Constanța, a avut loc festivitatea de lansare a cinci volume redactate de specialiştii Muzeului Marinei Române.

Directorul muzeului,  comandor dr. Olimpiu-Manuel Glodarenco este autorul a două dintre acestea: „Războaiele navale în Extremul Orient la cumpăna dintre secolele XIX şi XX” , perioada pe care prof. univ. dr. Valentin Ciorbea o clasifica, în cadrul prezentării susţinute la acest eveniment, drept ”secolul cel mai războinic din lume: două războaie mondiale, un război rece și peste 400 de războaie locale. Nu este ușor pentru un istoric să se ocupe de evoluția acestora.”

Cel de-al doilea volum semnat de comandorul dr. Olimpiu-Manuel Glodarenco, „Operaţiile navale ale primei conflagraţii mondiale”,  evidențiază în 334 de pagini schimbările radicale de situație și evoluția unor state mici, cu potențial mare, ceea ce l-a determinat pe recenzorul lucrării, pof. Univ. dr. Marian Cojoc să afirme: ”Nimeni nu credea că Japonia va deveni atât de mare într-un timp atât de scurt, ajungându-le din urmă pe China și Rusia, marile puteri ale lumii”.

 Referindu-se la lucrarea de memorialistică navală ”Pagini de istoria Marinei Române”, lansată de Andreea Atanasiu-Croitoru, scriitoarea Corina Apostoleanu, a afirmat că “… autoarea a reușit să structureze în 343 de pagini, documente, evocări şi consemnări despre evenimente relevate ale marinei militare şi comerciale din porturile dobrogene, din perioada administraţiei otomane până în prezent, articolele publicate în Anuarele Muzeului, Universității Ovidius și în Revista Valahia, biografii ale navigatorilor și contribuția Marinei Române la cel de-al II-lea Război Mondial, dar și povestea a trei românce care au navigat pe mare”. Cele trei volume au fost publicate sub egida Editurii Sitech.

 

În cadrul aceluiaşi eveniment au fost prezentate şi două lucrări colective: “Anuarul Muzeului Marinei Române – tom XV”, ce “valorifică în special activitatea maritimă portuară dar oferă și niște sugestii pentru interacțiunile și afacerile internaţionale cu alte porturi ale lumii”, potrivit cercetătoarei Carmen Atanasiu, coautor al lucrării. ”Marea Neagră în contextul ascensiunii marilor puteri europene (sec. XIX-XX)” a fost titlul celei de-a cincea lucrări prezentată în cadrul evenimentului, la adresa căreia lectorul univ. dr. Traian Brătianu, a ținut să remarce că  “ Titlul nu este comercial, fiind prea lung şi riscă să nu atragă cititorii în librării şi că unele lucrări nu au legătură nici cu Marea Neagră, nici cu Basarabia, reprezentând însă o lectură de interes atât pentru profesori, cercetători dar și pentru cititorii de rând.”

Ultimele două volume au apărut în Editura Muzeului Marinei Române,  cuprinzând studii şi cercetări recente ale specialiştilor în domeniul istoriei militare şi navale.

La finalul evenimentului Carmen Atanasiu a dorit să mulțumească tuturor autorilor, coautorilor, colaboratorilor, redactorilor și echipei editoriale declarând: ”Sunt foarte puține cuvintele mele pentru a mulțumii acestor persoane care aduc atâtea omagii Marinei Române”.