duminică, ianuarie 19, 2025
Lumea apei

Interviu cu Dan Mihaescu, presedintele celei mai noi asociatii sportive din Constanta

Înfiinţat la Constanţa,  în primăvara acestui an din iniţiativa colegului nostru, ziaristul Dan Mihăescu, Clubul Nautic Român, reînvie tradiţia primei asociaţii sportive de profil din România, înfiinţată în anul 1908 sub acelaşi nume şi desfiinţată după primul Război Mondial, ce-şi propunea ideea generoasă a promovării sporturilor pe apă în toate zonele geografice propice.

Rep:  Ce v-a determinat să porniţi acest demers ştiut fiind faptul că la Constanţa funcţionau deja cluburi de tradiţie, iar practicarea sporturilor nautice, yachting, canotaj, caiac-canoe şi chiar pescuitul sportiv, este costisitoare?

Dan Mihăescu: În privinţa cluburilor deja existente avem numai cuvinte de laudă. Au creat si creează campioni, au menţinut viu interesul pentru sportul cu vele, mai ales în perioada de până la căderea regimului comunist când sporturile ce dădeau independenţă de mişcare, yachtingul, planorismul, erau pe cale de a fi desfiinţate. Ceea ce dorim noi să facem la Clubul Nautic Român se conturează într-o strategie complexă pe termen mediu şi lung ce debutează cu înfiinţarea bazei de antrenament de pe Lacul Techirghiol, urmând ca tot aici să organizăm o şcoală de navigaţie.

Rep:  Tocmai la Techirghiol? Lacul ăla e potroacă!

Dan Mihăescu: Exact. Salinitatea de 6, 4 gr %, care face lacul mai sărat decât Marea Roşie, îi conferă calităţile de care avem nevoie pentru a putea face antrenamente Ș în sezonul rece când restul luciurilor de apă se închid şi chiar şi Marea Neagră este inabordabilă pentru navigaţia cu vele. Apoi, Lacul Techirghiol mai are un  alt mare avantaj – aici este interzisă navigaţia bărcilor rapide cu motor care, de regulă, îi sâcâie pe sportivi.

Rep:  Păi dacă este un lac protejat puteţi practica sporturi nautice acolo?

Dan Mihăescu: Noi, da. Am obţinut autorizaţia din partea custodelui lacului şi ariei protejate Techirghiol, Administraţia Bazinală Dobrogea-Litoral, instituţie cu care am şi încheiat un protocol de colaborare în domeniul protecţiei mediului, urmând să derulăm acţiuni de supraveghere ecologică de câte ori ieşim pe apă.

Rep: De câte ori aţi ieşit pe Lacul Techirghiol anul acesta?

Dan Mihăescu: Am organizat deja două evenimente, până acum, „ Cupa  1 Iunie”, primul concurs de veliere găzduit vreodată pe acest luciu de apă, concurs la care au participat 20 de echipaje de la clasele Optimist şi Cadet şi pe 7 august concursul demonstrativ „Cupa  oraşului Techirghiol. Evenimentul cel mare, organizat cu sprijinul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret, credem că va fi „Regatta Moş Nicolae”, primul concurs de yachting organizat vreodată în timpul iernii, în România, deşi aceasta este o tradiţie în ţările mediteraneene .

Pentru anul viitor avem înscrise în Calendarul Competiţional al Federaţiei Române de Yachting toate cele trei concursuri şi începem corespondenţa cu cluburile partenere din Balcik, Varna şi Tekirdag (Turcia) pentru a avea participare internaţională.

Rep: Şi alte planuri pentru anul viitor?

Dan Mihăescu: Dacă vom fi în grafic cu amenajarea bazei vom organiza cantonamente pentru cluburile din ţară şi o tabără de instruire în navigaţia cu vele şi canotaj. De asemenea purtăm discuţii cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa care s-a arătat receptiv la ideea înfiinţării unui curs special la o şcoală din Techirghiol, în ciclul gimnazial, pentru practicarea sportului cu vele.

Rep: Cu ce bani, pe sărăcia asta?

Dan Mihăescu: Evident, în orice demers, resursele financiare sunt puse pe primul plan şi am  semnat câteva contracte cu sponsori care s-au arătat solidari cu acest proiect. Sunt firme care sunt dispuse să ne ajute la amenajarea bazei sportive, avem prieteni care deja au început o campanie în străinătate de popularizare a acestui proiect şi care caută să colecteze echipament sportiv pentru baza de la Techirghiol şi, de asemenea, avem mulţi prieteni în Techirghiol care ne declară de câte ori au ocazia că sunt dispuşi să susţină efortul nostru pentru a vedea veliere sportive navigând pe Lacul Techirghiol …

Andreea Mihaescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.