vineri, ianuarie 24, 2025
Sport

Începe competiția pe ape repezi pentru amatori

de Andreea MIHĂESCU

Pe locuri, fiți gata , START! Se apropie cu pași repezi cea de-a V-a ediție a competiției internaționale  Mureş  Marathon. Pe 25 aprilie se dă semnalul de pornire în cursă.

Concursul, organizat  de  echipa Outdoor Experience, are loc în perioada 25-27 aprilie și ca de obicei, competiția dedicată amatorilor se va desfășura în Defileul Mureșului, între localitățile Meștera și  Răsolița.

Probele de concurs, la care se pot înscrie participanții, sunt: maratonul de 24 km și slalom pe ape repezi.

La proba de maraton, pot participa șase categorii de ambarcațiuni: caiac whitewater (lungime sub 2,6 m), caiac river runner (2,6 – 3,1 m), caiac (peste 3,1 m), canoe, raft (plută) și open ( la care se poate înregistra  orice ambarcațiune ce nu se încadrează în primele cinci  categorii).  Sportivii vor porni în cursă de pe malul localității Meștera, la 30 de m distanță de râu, fiind nevoiți să  se comporte ca o adevărată echipă pentru a ajunge cât mai repede cu ambarcațiunea la apă, să se ambarce și să pornească în cursă.

Competiția se încheie în localitatea Răstolița.

Proba de slalom, recomandată  participanților cu experientă, constă în  traversarea cât mai rapidă prin niște porți special confecționate, în direcția curgerii apei, dar și în sens invers, contra curentului. Categoriilor de ambarcațiuni deja existente li se mai adaugă, la această probă și caiacul de slalom.

„Dificultatea râului pe această porțiune se consideră WW I-WWII, ceea ce înseamnă că Mureşul face parte din categoria ușoară,  whitewater, fiind recomandat și începătorilor.

Purtarea căștii de protecție și a vestei de salvare este obligatorie, indiferent de experienta participantiilor”, a declarat din partea organizatorilor, Tunde Gaspar.

Râul Mureșul, în lungime de 761 km, traversează atât teritoriul României cât şi al Ungariei şi se varsă în Tisa. Mureșul izvorăște din Munții Hășmașu Mare, străbate Depresiunea Gurghiului și Defileul Toplița – Deda, traversează Transilvania, separând Podișul Târnavelor de Câmpia Transilvaniei şi străbate culoarul Alba-Iulia – Turda. În Carpații Occidentali separă Munții Apuseni de Munții Poiana Ruscă, străbate Dealurile de Vest, Câmpia de Vest traversând municipiul Arad, spre Ungaria, unde se varsă în râul Tisa. Pe lungimea de 22,3 km, râul marchează frontiera româno-ungară.

Încă din perioada antichității, Râul Mureș a fost o cale navigabilă intens folosită atât pentru traficul comercial cât și în scop strategic, devenind o adevărată autostradă a zonei de la Nord de Dunăre. Menționat de Herodot încă din anul 484 î.Ch. (cu 4 secole înainte de crearea “Drumului Mătăsii”), sub denumirea de Maris, Mureșul este, după Dunăre, al doilea râu al României ca lungime (761 km) și ca suprafață hidrografică (27.890 kmp).

În perioada războaielor daco-romane, obţinerea controlului asupra cursului Mureșului a constituit una din manevrele militare cheie ale armatei invadatoare, pentru a avea un avantaj asupra sistemului defensiv al Regatului Dac.

În anii precedenți, competiția s-a bucurat de prezența participanților din Ungaria, Bulgaria, Franța, Austria și Irlanda.

Amatorii de aventură se pot înscrie online sau la fața locului, înainte de începerea competiţiei.

Pentru al treilea an consecutiv, Clubul Nautic Român prin intermediul publicațiilor Magazin Nautic și NauticaTV este partener media al competiției pe ape repezi Mureș Marathon, organizat de echipa Outdoor Experience !

www.outdoorexperience.ro/Mures-Marathon.html


 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.