miercuri, ianuarie 22, 2025
Caleidoscop

Începe Campionatul Mondial de pescuit pe Lacul Corbu

de Dan Mihăescu

  • Federaţia Internaţională de Pescuit în Ape Dulci a muşcat momeala lui Florin Cârstocea

Aproape 300 de pescari sportivi, reprezentând 21 de echipe naţionale vor participa în perioada 27 – 30 septembrie la turneul final al celei de XIV – a ediţii a Campionatului mondial de pescuit la crap, organizat de Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS) din România, pe Lacul Corbu 2, din satul Corbu de Jos, în Judeţul Constanţa.

La conferinţa de presă susţinută duminică, 23 septembrie, la Lacul Corbu 2, în preambulul marelui eveniment halieutic, directorul general al AGVPS, Niculae Şelaru, a anunţat că în urma ofertelor depuse de proprietarii de ferme piscicole, în vederea găzduirii Cupei Mondiale 2012 la crap, firma RIG Service S. A. a îndeplinit toate condiţiile pentru organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură. “Vreau să vă spun că au fost mai multe oferte depuse … şi Ferma Săruleşti, şi alţii, dar Lacul Corbu 2 s-a calificat la cea mai mare parte dintre condiţiile de desfăşurare impuse de regulamentul Federaţiei Internaţionale de Pescuit în Ape Dulci (FIPAD), deţinătorul dreptului de organizare a competiţiei mondiale. Lacul este apropae de Constanţa, de Mamaia, de Delta Dunării şi competitorii vin de regulă însoţiţi de familii astfel că se pot organiza şi tururii turistice” – a precizat Şelaru.La rândul său omul de afaceri Florin Cârstocea, patronul firmei RIG Service S. A. a declarat că pentru a-i convinge pe delegaţii FIPAD, că firma sa are capacitatea organizatorică şi investiţională necesară ca să transforme amenajarea piscicolă Corbu 2, într-o veritabilă pistă de pescuit sportiv a deschis un adevărat şantier de construcţii începând din luna februarie 2012 şi a investit peste 1, 2 milioane de euro. “Ce să vă spun am băgat 100. 000 de tone de piatră în drumuri, diguri şi platforme, 1. 000 mc de lemn şi am mutat o reţea de electricitate aeriană. Am făcut şi drumuri prin apă. Am amenajat 75 de pontoane pentru standurile de pescuit, pe malul lacului, cu cabane de două paturi, grupuri sanitare de campanie cu apă caldă şi duşuri şi posturi individuale cu camere video, la fiecare stand, astfel că     oricine din lume poate să vadă on-line, pe internet, evoluţia oricărui competitor, de la început până la sfîrşitul campionatului, adică 72 de ore neîntrerupt. La final, mulţumirea a venit pe 17 mai când delegaţii FIPAD au omolgat Lacul Corbu 2 drept carpo-drom internaţional” – a declarat Cârstocea.

La finalul conferinţei de presă, Niculae Şelaru a mai anunţat că în perioada 26 – 27 septembrie, AGVPS va organiza pe litoral o serie de evenimente conexe destinate promovării pescuitului şi vânătorii sportive. “ Este vorba despre Congresul AGVPS, organizarea unui Târg de vânătoare şi pescuit sportiv, la Pavilionul expoziţional din Mamaia, prezentarea unei Expoziţii de trofee cinegetice, Concurs naţional de tir vânătoresc în Poligonul de la Cumpăna şi două concursuri naţionale de cu câini de aret şi hărţutiori de vizuină la Năvodari şi Mangalia şi evident, Ziua Vânătorului.

Lacul Corbu 2 are suprafaţa de 436, 7 ha amenajarea piscicolă intrând în proprietatea firmai RIG Service S. A. în anul 2006, când a început să capete destinaţie exclusivă pentru pescuit sportiv. În vederea pregătirii pentru actuala ediţie a Campionatului mondial de pescuit la crap, Florin Cârstocea a declarat că a achiziţionat peşte matur din Cehia, polonia şi Ungaria, în valoare de 300. 000 de euro, pentru repopularea habitatului. Am cumpărat cam tot ce am găsit pe piaţă, numai peşte de peste 3 kg exemplarul, până la cele de 20 – 22 kg. La ora actuală avem lacul populat cu crap românesc,cteno, fitofag, sânger,novac, oglindă, amur, cam tot ce-şi poate dori un pescar adevărat” – a subliniat Florin Cârstocea.

Cele 21 de delegaţii, compuse din aproximativ 300 de pescari sportivi reprezintă echipele naţionale ale Africii de Sud, cvadruplă campioană mondială la pescuitul sportiv de crap, României (Energy Carp-Braşov), Angliei, Bosniei-Hertegovina, Bulgariei, Croaţiei, Franţei, Italiei, Kazakhstanului, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei, Moldovei, Portugaliei, Rusiei, Serbiei, Sloveniei, Spaniei, Ucrainei şi Ungariei. Reprezentativa Greciei nu a confirmat încă sosirea la competiţie.