Iluminări

Prof. Univ. Dr. Vasile Sârbu

În  ziua de 25 februnarie 2012, la Techirghiol s-au dezvelit două plăci comemorative pe o clădire ce i-a aparținut familiei Eliade numită în epocă, “Vila Cornelia”, după numele unei surori a lui Mircea Eliade. Momentul ales se leagă de împlinirea pe 28 februarie a 105 ani de la nașterea marelui savant și scriitor, unul din puținii români cunoscut în mediile culturale de întreg mapamondul. Una din plăci poartă stema Primăriei din Techirghiol iar cea de-a doua este efigia Ateneului Dobrogeția. La dezvelire au participat primarul acestei frumoase stațiuni împreună cu personalități locale din domeniul învățământului sau de la Biblioteca orășănească ( numită de acum “Mircea Eliade”). Din parea Ateneului Dobrogeția, al doilea Ateneu din România, fondat la 20 matrie 2011 la Constanța ( ziua de naștere a poetului Ovidiu) a participat consiliul acestei asociații culturale care se vrea un sanctuar dobrogean al civilizației trecute, prezente și viitoare din acest frumos ținut românesc.

Despre Eliade a conferențiat doamna Aurelia Lăpușean autoare  a unui volum scris despre istoria stațiunii Techirghiol și profesorul Georgescu, din Techirghiol. Domnul Primar Stan a dat glas bucuriei localnicilor oferită de acest prilej. Au fost prezenți numeroși participanți, tineri elevi și studenți, reprezentanți ai Academia Oamenilor de Știință filiala Constanța.

Casa în care a locuit cândva Mircea Eliade  are o istorie ce poate fi regăsită în Memoriile acestuia. În anul 1912 aflându-se la Techirghiol, venit de la Cernavodă unde fusese mutat la garnizoana militară, tatăl scriitorului s-a decis să-și cumpere un teren pe care a construit o casă cu șase camere. Eliade descrie foarte frumos în amintirile sale cum arăta stațiunea și cât de binefăcător era nămolul de la Techirghiol.

A fost o zi memorabilă mai ales că era mult soare, și că într-o vreme când cultura pare să-și găsească tot mai puțin loc în agenda pământenilor din spatiul Carpato-Danubiano-Pontic, iată că resursele și speranțele unor noi iluminări nu au pierit. Ne-a dat încredere și un bătrân localnic, de aproape o sută de ani care din ceața timpurilor și-a amintit cum fiind croitor i-ar fi cusu pantaloni tânărului copil Eliade.

Prezența IPS Teodosie la această manifestare a așezat încă o data aceste ținuturi din grădina Maicii Domnului  în peisajul binecuvântat al arealului din partea Pontică a țării, și a găsit că poate tocmai din acest peisaj multiethnic, multicultural, cu atât de multă toleranță religioasă, i se va fi născut în minte lui Eliade gândul de a scrie o Istorie a Religiilor, domeniu în care este încă neegalat de pământenii de azi și din toate timpurile.

La câșiva pași de locul unde rechemam la viață chipul marelui înaintași se află mânăstirea din Techirghiol de unde printre  brațe întregi de flori proaspete ne privesc din adâncuri cu seninătate și încredere ochii părintelui  duhovnic Arsenie Papacioc.

Foto: Gabriel Bârsan

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.