Ilie Floroiu crede în șansa canotorilor români la JO de la Londra

de Andreea Mihăescu

Președintele Clubului Sportiv Farul Constanța, Ilie Floroiu, este încrezător în șansele canotoarelor noastre la Olimpiada de la Londra.

Comentând pe marginea rezultatelor obținute de echipajul feminin de 8+1 la Campionatul Mondial de pe Lacul Bled (Slovenia), desfășurat în perioada  28.08 – 04.09.,  Ilie Floroiu a remarcat că locul patru ocupat de fetele noastre, le-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice din 2012.

Echipajul României de 8+1, format din Roxana Cogianu, Ionela Zaharia, Diana Bursuc  (sportivă  a C. S. Farul Constanța), Nicoleta Albu, Adelina Cojocariu, Andreea Boghian, Camelia Lupaşcu, Eniko Mironcic şi Teodora Gidoiu, a obţinut calificarea în finală, după ce a ocupat poziţia a doua în grupa a doua de recalificări, cu timpul de 6 minute, 8 secunde şi 72 de sutimi, ratând cu 71 de sutimi bronzul mondial.

Ilie Floroiu a anunțat și plecarea canotorilor români, peste o săptămână la Campionatul European, asigurându-ne de o clasare  pe primele două trepte ale podiumului, fiind încrezător că aceștia vor face o surpriză frumoasă și la Olimpiadă “Am ceritudinea că la Jocurile Olimpice din 2012, se va auzi imnul României pentu echipajul feminin de 8+1. Trebuie să ținem cont că la Olimpiadă vor fi prezente aceleași echipaje ca și la Mondiale, unde fetele au pierdut cu un cioc de barcă,  două din membrele echipajului fiind înlocuie pentu a putea participa la altă probă. ” , a declarant pentru Magazin Nautic, Ilie Floroiu.

 

Istoria canotajului românesc a început în secolul XIX, în anul 1864 când un grup de tineri studenți din Timișoara , întorși din străinătate de la studii au înființat pentru plăcerea lor, „Societatea de luntrișoare” pe râul Bega.
În 1925 se înființează la Arad, Comisia de Sporturi Nautice din România . Aceasta depune , în anul 1927,cererea de afiliere la Federația Internațională de Canotaj. Congresul din 19 august 1927 aprobă afilierea Federației Societăților Sportive din România ca membru extraordinar al FISA.
Prima participare românească la o competiție oficială internatională este semnalată în anul 1932 la Campionatul European de la Belgrad . În 1933 la Campionatul European de la Budapesta , România a fost reprezentată  în două probe masculine.

 

Canotorii români au fost prezenți prima dată la Jocurile Olimpice în proba de 8+1 la ediția Helsinki 1952.

Prima medalie de aur a fost cucerită de canotorii români în 1955 la Campionatul European de la Gand în proba masculină de 4-, iar fetele obțin în anul 1962 , la Campionatul European de la Grunau, medalia de aur în proba de 4+.
La Campionatele Mondiale prima medalie de aur este obținută în anul 1970 la St.Catharines, în proba de 2+1, iar fetele obțin prima medalie de aur la Campionatul Mondial din 1974, la Lucerna, în proba de 2-.


Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice este cucerită la ediția Moscova-1980, în proba de lx de către Sanda Toma, iar la ediția   de la  Los Angeles-1984, echipajul masculin de 2-, obtine prima medalie de aur la masculin.
Jocurile Olimpice ,desfășurate în 2004 la Atena au intrat în istorie, o istorie cu pagini aurite pentru canotajul românesc.
Elisabeta Lipa, pentru a 6-a oara participantă la J.O., debutul fiind consemnat la ediția din 1984, de la Los Angeles, a fost desemnată pentru a doua oara consecutiv, purtător de drapel. Performanța canotajului românesc la J.O.de la Atena-2004, a fost: trei medalii de aur si un loc 5(2x format din Camelia Mihalcea și Simona Strimbeschi), fantastica performanță ce a clasat Romania pentru a 2-a oară pe locul 1 în canotajul mondial.

 

Sportivii care au dus România pe cele mai de sus trepte ale podiumului mondiale sunt: Sanda Toma,Valeria Racila si Elisabeta Lipa în proba de 1x, Rodica Arba-Elena Horvat și Doina Ignat-Georgeta Andrunache la 2, Viorica Susanu-Ioana Olteanu-Veronica Cochela-Magdalena Dumitrache-Liliana Gafencu-Georgeta Andrunache-Elisabeta Lipa-Doina Ignat+Elena Georgescu in 8+1.
Iar reprezentativi pentru  baieti: Stefan Tudor-Petre Ceapura+Ladislau Lovrenshi în 2+,Petre Iosub-Valer Toma in 2-,Viorel Talapan-Iulica Ruican-Dimitrie Popescu-Neculai Taga+Dumitru Raducanu la 4+.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.