Hidrotehniştii de la „Ovidius” refac drumul apei în România

de Andreea Mihăescu

 


Douăzeci și doi de studenți ai Facultății de Construcții, specializarea IFDR, sub îndrumarea prof. dr. ing. Carmen Maftei, vor pleca luni, 11 iulie 2011, într-o călătorie de studiu de o săptămână ce vizează realizarea unui documentar despre lucrările hidrotehnice şi de hidroamelioraţii de pe teritoriul României.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii Ovidius, Cristina Lazăr, principalul obiectiv al acestui demers este de a reda importanţa profesiei de inginer hidrotehnist şi de a reactualiza valorile generaţiei anterioare care astăzi sunt uitate sau ignorate. Ca metodă de abordare au ales tipul „road movie” înţelegând prin termenul „drum” o metaforă a timpului care se derulează, a vieţii cu toate „întâlnirile şi despărţirile” sale, a libertăţii de mişcare.

Călătoria va urma traseul Constanţa – Vidraru – Timişoara – Tarniţa – Bicaz – Perieni – Iaşi – Tulcea – Constanţa și are în vedere cunoaşterea celor mai importante lucrări hidrotehnice realizate în anii de „pioneierat” ai ingineriei româneşti.

 

“Dintre obiectivele ce vor fi vizitate amintim: Barajul Vidraru, considerat de către specialişti o adevarată bijuterie inginerească, lacul de acumulare Vidraru, cu centrala electrică amplasată la 104 m adâncime, în masivul Cetăţuia, amenajările hidrografice de pe cursul Timișului și Begheiului, lacul și barajul Tarnița, lacul de acumulare „Izvorul Muntelui”, cel mai mare lac artificial amenajat pe râurile interioare din România și centrala Stejaru” – a precizat purtătorul de cuvânt.

 

Pe parcursul excursiei tematice de documentare viitorii hidrotehnişti constănţeni îşi vor consolida şi relaţiile cu colegii lor din centrele universitare Iaşi şi Timişoara, alături de care speră  să poată creiona o imagine de actualitate a ceea ce înseamnă această meserie pentru tinerii de astăzi.

 

Demersul viitorilor ingineri constructori este sprijinit de Monnson Group, DJST Constanța, Vimetco, Nikonfast și Water Proiect. Vă invităm să redescoperim împreună perioada de glorie a meseriei de hidrotehnist, realizările, problemele cu care se confruntă, avantajele și dezavantajele acesteia, urmărind împreună Jurnalul de calatorie la adresa http://drumul-apei.ucoz.com/.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.