Gardienii vieții-pe-mare şi-au disputat Cupa “Bogdan Ciubotariu”

de Andreea Mihăescu


Zeci de salvamari s-au reunit joi, 6 octombrie 2012, pe plaja de la Cazinou, din staţiunea Mamaia, la Cupa memorială “Bogdan Ciubotariu”, tradiţionalul concurs profesional desfăţurat la finalul sezonului estival de salvamarii de pe plajele litorale româneşti.

Anul acesta, la startul celei de-a șasea ediții a Cupei “ Bogdan Ciubotariu “, s-au aliniat 11 echipaje, a câte şase membri plus o grupă de nouă fete-salvamar care au concurat separat. Ca invitați speciali, în afara competiţiei au concurat mai mulți înotători de performanță, juniori, care sunt așteptați să se alăture echipei Salvamar România, în anii următori.

“Probele la care concurenții s-au întrecut sunt specifice salvamarilor, reprezentând procede de salvare și prim ajutor. La individual gardienii vieții pe mare s-au întrecut la înot, caiac, placă, sprint 90m, beach flex, și o proba de ‘Iron man’, iar pe echipe, salvarea cu tubul, salvarea cu placa, ștafeta 4 x 90m și ștafeta ‘Iron man’” – a declarat pentru Magazin Nautic, Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor în cadrul Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România (ANSPSR).

Potrivit organizatorilor, Bogdan Ciubotariu, a făcut parte din generația modernă de salvamari români, organizaţi în cadrul asociaţiei profesionale după anul 2000.  El și-a pierdut viața aflându-se la post, pe mare, într-o barcă Bombard, în 2007, lovit de un trăsnet în timpul unei furtuni când încerca să scoată ultimii turişti din apă. Bogdan Ciubotariu a făcut parte din prima reprezentativă a României  participantă la Campionatul Mondial al Salvamarilor, în 2004, concurs la care ulterior în 2007 s-a câştigat medalia de bronz, iar în 2008 – aurul la proba de ștafetă 4 x 90m.

„Anul 2012 s-a dovedit a fi cel mai greu din ultimul deceniu, în domeniul nostru de activitate, datorită condițiilor meteorologice nefavorabile, extreme chiar. Au fost aproape patru săptămâni de furtună și caniculă, perioadă în care am avut chiar și câte 20-30 de intervenții pe zi, pe tot litoralul. Din păcate nu toate cazurile s-au încheiat cu o mulțumire și o strângere de mână, fiind și momente în care nu am avut ce face în faţa fatalităţii pentru că oamenii nu au respectat indicațiile și interdicțiile salvamarilor.”, a mai declarat Gabriel Culea.

După o zi plină de adrenalina și dorință de a câștiga, la ora 16: 30 a sosit momentul mult așteptat: festivitatea de încheiere și premierea concurenților. Ocupanții locului I și câștitigătorii celei de-a șasea ediții a Cupei ” Bogdan Ciubotariu „, echipa  ” Mamaia Nord „, urmați de echipa ” Mamaia Sud „, care și-a adjudecat medalia de argint, iar pe locul III s-a clasat echipa ” Scoala de salvamari „, formată din cursanți, ce se pregătesc să devină salvamari cu acte.

 Foto: Andreea Mihăescu