Festivalul Sfântului Nicolae – un mod de a celebra marea și oamenii ei

 

de Andreea Mihăescu

Invitată de colegii de la Morski Klub din Balcik, să petrec alături de ei un eveniment specific sărbătorilor de iarnă, am avut surpriza să descopăr perpetuarea unei vechi tradiții.

Festivalul organizat anual în ziua de 6 decembrie la Balcik, conservă aspectul de patron spiritual al Sfântului Nicolae față de pescari și navigatori, totodată fiind și protector al copiilor și al celor care îi poartă numele. Legenda spune că de câte ori este furtună Sfântul Nicolae merge pe apă și ajută ambarcațiunile să ajungă cu bine la mal. Soțiile marinarilor pun icoane care îl reprezintă pe acesta în mare și se roagă să le aducă soții cu bine acasă.

Sărbătoarea a debutat cu o slujbă religioasă oficiată în portul pescăresc, apoi primarul Nikolay Angelov,  s-a adresat publicului urându-le sportivilor, pescarilor, navigatorilor și tuturor oamenilor mării ca anul ce vine să fie unul mai bun și mai prosper. Festivalul a continuat, avându-l ca principal ”oficiant” chiar pe edilul șef, care nu s-a sfiit să le demonstreze celor prezenți cum se curăță un pește proaspăt, cum se sărează și cum se coace la grătar.

De altfel, felurile de mâncare specifice acestei sărbători sunt chiar  delicatesele din pește:  borș de pește, scrumbie la grătar, crab umplut cu orez stafide și nuci, și în mod evident, peștele trebuia udat cu vin alb și rachiu.

Petrecerea a continuat cu jocuri marinărești și pescărești: trasul cu sfoara, aruncarea bandulei, aruncarea cu undița la punct fix, întreceri de curățat pește și nu numai.

Seara am fost invitată la petrecerea organizată de conducerea și membrii Clubului Morski din Balcik, în onoarea directorului Nikolai Stanev, care și-a sărbătorit ziua onomastică. Meniul tradițional a constat din preparate realizate într-o armonie desăvârșită, preparate din pește marin. De la salata de ton, continuând cu borșul de pește și lufar marinat, urmați de garizi și rechin pane și finalizând cu barbun, hanuși prăjiți (guvizi de mari dimensiuni) și zargan.

Dar cu avevărat covărșitoare a fost armonia creată de cei prezenți la masă și emoția emanată și trăită de toți

participanții, pentru această sărbătoare.

Foto: Andreea Mihăescu

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.