Festivalul lui Moș Nicolae – o sărbătoare a familiei la Clubul Nautic Român
Dan FARVOL ●
Şi în decembrie 2015 patronul spiritual, protector al copiilor, marinarilor și pescarilor a fost sărbătorit așa cum se cuvine de membrii Clubului Nautic Român: în cadrul unui festival etnocultural, desfășurat pe parcursul a două zile, la Constanța și Techirghiol. Succesul evenimentului a venit instant, datorita implicării sportivilor, a părinților, sponsorilor, prietenilor și presei. Pentru cei care nu ați putut ajunge în weekend la festival, haideti să facem o scurtă incursiune alături de micii veliști și bineînțeles, de Moș Nicolae.
Au lăsat lacul pentru laboratorul de informatică ■
A doua ediție a festivalului a debutat sâmbătă 5 decembrie, în ajunul marii sărbători de Moş Nicolae, cu o regată virtuală al cărei start a fost dat în laboratorul de informatică al Colegiului Naţional Mihai Eminescu, unde este instalat de atrei ani şi Simulatorul de navigaţie cu vele al Clubului Nautic Român, în cadrul unui parteneriat instituţional. Din 2012, sportivii CNR își continuă pregătirea cu astfel de secvenţe pe Sail Simulator 5, un soft realizat în Olanda și recunoscut de ISAF. Sportivii au parte de experiența completă: start realist, volte și inevitablilele răsturnări, parcurs şi sosiri cronometrate. Aceste elemente nu au lipsit nici acum, când sportivii antrenați de Andreea Mihăescu s-au întrecut pe valurile virtuale. Acest tip de regată contribuie la continuitate în programul de pregătire a veliștilor. “Pregătirea fizică, alături de aceasta, pe simulator, le permite micilor atleţi să-și continue treaba și în sezonul rece”, a declarat contraamiral de flotilă (r) dr. Ion Custură, secretarul general al clubului. “Mă ajută la tactică și orientare” spune, la rândul său, sportivul Eric Melinte Moraru, iar tânăra Izabela Miu conchide: “M-a ajutat mult când am ieșit pe apă.” Locul fruntaș la regata virtuală pentru clasa competiţională Optimist i-a revenit lui Robert Popa, urmat de Matei Doroș pe locul II și Bianca Cojocaru pe locul III. Locul IV a fost ocupat de Sebastian Doroș, Iar Anastasia Arnăutu a încheiat Top 5.
Niciun festival fără jocuri marinărești ■
Așa cum le stă bine lupilor de mare, ei au trecut la jocurile marinărești specifice. În sala de sport a Colegiului Național Mihai Eminescu din Constanța, cei 20 de sportivi s-au împărțit în echipe și, cu energie și ambiție, au trecut la posturi. Au început cu o cursă cu oul în lingură. Aici, cine a avut mai mult echilibru și coordonare a terminat primul. Locul I i-a revenit Anastasiei Arnăutu, fiind secondată îndeaproape de David Țapu. Locul III a fost ocupat de Carol Popa, întrecându-i pe Robert Popa și Sebastian Doroș. A urmat întrecerea în saci.Chiar daca unii dintre copii au mai cazut, ei s-au ridicat, s-au scuturat și au continuat întrecerea, care a fost câștigată de Robert Popa, urmat de Carol Popa, Anastasia Arnăutu, Bianca Cojocaru și Eric Melinte-Moraru.
Poate cel mai aprig moment s-a consumat la proba regină, cea de tras la parâmă. Cum s-a dat startul, sportivii împărțiți pe două echipe au dat tot ce au avut mai bun pentru a-și învinge adversarii. Au tras fără rezerve, iar echilibrul a ținut minute bune. A fost, de departe ce mai spectaculos moment. Într-o singură secvență s-a vazut dorință, luptă, dezamăgire la învinși și fală pentru învingători. Totul în corul de încurajări ale părinților care, de pe margine, au văzut cum copiii lor își conturează ușor-ușor deprinderile adevăraților marinari.
Moș “Marinar” Nicolae ■
A doua zi, pe 6 decembrie, dis de dimineaţă festivalul s-a mutat la Techirghiol. Moș Nicolae și-a făcut o sosire de gală la debarcaderul central din parcul oraşului, asemănătoare întru-câtva celei de anul trecut, doar că anul acesta s-a motorizat şi a schimbat velierul cu vaporaşul electric. Entuziasmul copiilor se putea citi pe chipurile fiecăruia, iar Moșul, la rândul lui, era fericit că este un moș deosebit, ce înfruntă netemător călătoria pe apă. “Am avut pană de vânt și nu am putut să vin cu vele, d-aia am venit cu vaporașul”, a spus moșul, spre amuzamentul întregii audienţe, odată intrat în salonul Restaurantului Droma’s. De altfel, aici a și împărțit tradiţionalele pungi cu dulciuri şi Certificatele de Botez Marinăresc, participanţilor la regata debutanţilor – Memorialul Mircea Gressianu. Emotivi la început, micii atleţi i-au recitat poezii celui care ocrotește marinarii, iar apoi chiar au fost dezinvolți în fața Moșului și i-au cântat colinde. “Sportivii noștri sunt marinari în adevăratul sens al cuvântului și Moșul trebuia să vină pe apă. Mă bucur să-i vad pe copii cu zâmbetul pe buze, a declarat directorul executiv al CNR și antrenorul a peste 30 de velişti, Andreea Mihăescu.
Preparate jurizate “la sânge” ■
Copii împreună cu părinții lor au venit să sărbătorească cu preparate pregătite chiar de ei rostul fiind să petreacă şi să se întreacă într-un concurs gastronomic având ca tematică mâncăruri şi deserturi tradiţionale pentru masa de Moş Nicolae şi reţete specific marinăreşti şi pescăreşti, gătite la bordul yachturilor sau în porturile de peşte. Ştiucă umplută, salate cu fructe de mare şi ton, aperitive Crostini cu pesto de pătrunjel, Crostini cu pâté de foie gras preparat în casă, Crostini cu cremă de brănză şi Chutney de ceapă roşie.
rulouri din lipie cu pește, pește marinat sau geantâk. La desert, Mini Pavlova cu cremă de iaurt şi vanilie, Buturugă cu cremă de ciocolată, baclavale, fursecuri de casă, tarte, prăjituri cu miros și gust îmbietor – în total 15 standuri de prezentare însumând peste 30 de tăvi cu preparate care la final au alcătuit tabloul pantagruelic al unui desăvârşit “bufet suedez” deschis tuturor participanţilor la evenimentul festivalier. Toate aceste îmbietoare preparate au fost jurizate de maestrul chocolatier internaţional Silvian Miron, secretarul clubului, contraamiral de flotlă (r) dr. Ion Custură și de prof. ing. Stere Stavrositu.
“Este extraordinar cum au combinat gusturile, texturile, vorbim de oameni fără studii în domeniu”, a spus Silvian Miron, mirat și el de reușitele familiilor apropiate Clubului Nautic Român. În paralel, în curtea restaurantului, chef Sorin Păduraru, bucătarul şi barmanul clubului a încântat papilele gustative cu midii în sos de vin înăbușite în abur şi drese cu sos de unt, iar în paralel Dan Popa, un alt membru al clubului deopotrivă pasionat de navigaţie şi pescuit s-a ocupat de prepararea unui uriaș borș de pește gătit pe pirostrie, specificul marinăresc nelpisind nici din farfuriile invitațiilor. Drept recompensă pentru abnegaţie şi efortul depus, Silvian Miron a oferit tuturor participanților Boza – o băutură energizantă fermentată natural din malţ de orz şi grâu preparată după o reţetă tradiţională din Podişul Anatoliei şi plăcintă dobrogeană cu brânză şi mere.
Per total, am văzut sportivi, membri, invitați și sponsori cu zâmbetul pe buze, fericiți că au luat parte la un eveniment inedit și foarte bine pus la punct. Iar acest lucru este garanția ca a doua ediție a Festivalului etnoculturat Moș Nicolae a fost nu doar un succes de palmares ci chiar a bucurat sufletele celor implicaţi… Iar măiestria culinară a bucătarilor amatori a fost pe măsura surprinderii juriului care la subgrupa Fel de bază a fost nevoit să califice mai mulţi câştigători pentru fiecare dintre cele cinci locuri ale podiumului.
Clasamentul Concursului gastronomic
Desert
1. Familia Melinte
2. Familia Simion
3. Familia Țapu
4. Familia Meneveli
5. Familia Marinescu
Fel de bază
1. Familia Melinte/ Famila Cojocaru
2. Familia Țapu/ Familia Miu
3. Familia Șerban / Familia Simion/ Familia Doroș/ Familia Niculescu
4. Familia Stratulat/ Familia Arnăutu
5. Familia Ciurea / Familia Cercel
Album foto