Ferma de midii de la Agigea produce fructe-de-mare pentru SELGROS

prof. Dan Mihăescu

De aproape cinci ani, la Agigea, funcţionează singura fermă acvatică de pe litoralul românesc al Mării Negre care cultivă fructe de mare şi face concurenţă la greu celebrei crescătorii bulgăreşti de la Dalboka.

Administratorul firmei MARICULTURA SRL, Mirel CRIVĂŢ, a declarat pentru MAGAZIN NAUTIC că, după aproape douăzeci de ani de experimente şi bani investiţi în cadrul unor amenajări pilot amplasate iniţial în Golful Mamaia, apoi în zona Eforie Nord, anul 2012 marchează cea mai importantă reuşită profesională a vieţii sale. “Anul acesta, societatea comercială MARICULTURA SRL, singura unitate de producţie alimentară din România specializată în cultivarea midiilor, moluşte cunoscute generic sub denumirea comercială de fructe-de-mare, s-a lansat în producţia industrială, având capacitatea, cu cele peste 20 de tone pe care le recoltăm, să acoperim necesităţile unităţilor de alimentaţie publică de pe litoral. Şi asta după ce în anul 2010, factorii climatologici au decimat drastic producţia din ferma noastră pilot, de la Agigea” – a declarat maricultorul.

 

Ferma de midii a societăţii comerciale MARICULURA SRL este amplasată în apropierea digului de sud al Portului Constanţa, la Agigea, pe o suprafaţă de 14 ha, şi utilizează instalaţii şi tehnologie proprie de creştere, recoltare şi fasonare înaintea livrării, adaptată după modelele consacrate ale fermelor şi cultivatorilor din Italia, Franţa şi Grecia.

Este de remarcat faptul că puietul provine din mediul natural şi se dezvoltă în cele mai bune condiţii, instituţiile şi organismele sanitar-veterinare şi de mediu efectuând în permanenţă analiza factorilor biochimici ai apei şi a organismelor recoltate pentru consum.

În paralel cu programul de dezvotare a fermei de midii, compania MARICULTURA SRL a experimentat şi un proiect de creştere a stridiilor de consum, în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare Marină “Grigire Antipa”, din Constanţa. “ Vă pot spune că rezultatele au fost meritorii, puietul de stridii aclimatizat iniţial în bazinele din incinta institutului apoi plasat în mare, pe flotoarele crescătoriei noastre, dezvoltându-se peste aşteptări. Cine ştie, poate că în viitor vom reuşi să renaturalizăm stridiile în Marea Neagră, ştiut fiind faptul că ele au dispărut de aici cu zeci de ani în urmă” – a precizat Mirel Crivăţ.

În prezent midiile româneşti cultivate la AGIGEA, sunt comercializate atât prin restaurantele de pe litoral cât şi în reţeaua de magazine SELGROS, din România.