Fără finanțare, sportul moare !!!

Narcis GAIDARGIU

 

Ajuns la a III-a ediție, Festivalul Național al Sporturilor Nautice și pe Plajă, de la Techirghiol, își întrerupe șirul anual al competițiilor, întrucât organizatorul, Clubul Nautic Român (CNR) nu a primit răspuns la cererile de finanțare formulate către administrațiile locale și autoritățile publice din Județul Constanța, încă de la sfârşitul anului trecut.

Potrivit unui comunicat dat publicității, Clubul Nautic Român (CNR) organizează vineri, la baza nautică din Techirghiol, Ziua Porților Deschise.

Evenimentul este susținut exclusiv din fonduri proprii și prin voluntariat al membrilor, copiilor, părinților și prietenilor Clubului Nautic Român, care dovedesc și cu această ocazie că într-un stat bolnav, putem să supravieţuim doar prin noi înșine.

 

Clubul Nautic Român organizează pe data de 1 Iunie, o conferinţă de presă la baza sportivă din Techirghiol, de la ora 09.30, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise, eveniment public de prezentare a portofoliului de proiecte şi de promovare a sporturilor pe apă şi pe plajă. Activităţile se vor desfăşura vineri, începând cu ora 10.00, în incinta bazei sportive a Clubului Nautic Român, din oraşul Techirghiol, str. Dr. Victor Climescu nr. 15, pe lac şi pe plajă şi sunt destinate pasionaţilor de mişcare în aer liber, indiferent de vârstă sau de abilităţi sportive”, se arată în comunicatul de presă transmis de CNR.

 

Potrivit organizatorilor, „evenimentul este deschis tuturor copiilor, elevilor, studenților, grupurilor organizate şi profesorilor de la unităţile de învăţământ din Zona Metropolitană Constanța şi partenerilor instituţionali ai Clubului Nautic Român, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, din Constanţa, Universitatea Ovidius, Academia Navală Mircea cel Bătrân, Universitatea Maritimă, Garda de Coastă, Comandamentul Flotei şi Statul Major al Forţelor Navale.

Voluntarii, antrenorii şi instructorii Clubului Nautic Român îi vor iniţia sau îi vor acompania pe vizitatori, după caz, în tainele sporturilor nautice sau în jocurile marinăreşti.

 

De asemenea, cu această ocazie, va fi deschisă prima sesiune a Cursurilor pentru conducătorii de ambarcaţiuni de agrement, cu motor şi vele.

Organizarea celei de-a III-a ediţii a Festivalului Naţional al Sporturilor Nautice şi pe Plajă, programată a se desfăşura în zilele de 1, 2 şi 3 iunie, în oraşul Techirghiol, la disciplinele: Yachting, Stand Up Paddle (SUP), Windsurfing, Kitesurfing, Duathlon, Caiac, Trasul de parâmă, Aruncarea bandulei la punct fix, Badminton şi Volei pe plajă, a fost anulată, pe fondul lipsei de implicare şi susţinere manifestată de administraţiile publice locale, care au primit cereri de finanţare în baza legislaţiei specifice. Evenimentul, înscris încă de la debut în calendarele competiţionale anuale ale Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS) Constanţa, Federaţiei Române de Yachting (FRY) şi Federaţiei Române Sportul pentru Toţi (FRST), a reunit la fiecare ediţie peste 450 de participanţi, sportivi amatori şi de performanţă”.

Noutățile din cadrul activităților de pe 1 Iunie, constau în inaugurarea Cursurilor pentru conducătorii de ambarcaţiuni de agrement, cu motor şi vele (http://www.clubulnautic.ro/curs-de-formare-pentru-dobandirea-competentelor-de-conducator-de-ambarcatiuni-de-agrement-propulsate-cu-motor-si-vele/),  cât și în demonstrațiile de măiestrie în conducerea ambarcațiunilor cu vele, SUP, Windsurfing, Kitesurfing și Caiac, oferite de instructorii și antrenorii clubului.


 

Coordonatorul Cursului de Conducători pentru Ambarcaţiuni de Agrement clasele C şi D, este comandantul de navă Călin Dumitrica (http://www.clubulnautic.ro/despre-cursuri/), cu activitate și rezultate remarcabile în yachtingul de performanță, din al cărei CV amintim participarea în competiții offshore și inshore pe Marea Neagră, între Constanța-Mangalia, în 2014 – Arbitru de clasă la Campionatul Balcanic ediția 47 de yachting, organizat de Federația Română de Yachting în Constanta, sportivă care, de asemenea, între 1994 – 2009 a obținut multiple locuri I, II și III, la clasele 470, 420, laser, cadet și optimist, la competiții naționale și internaționale. Un alt aspect notabil este participarea în anul 2004, alături de echipa de salvamari a României (ANSPSR), la competiția internațională NIVEA Cup, susținută în Warnemunde, Germania. Deține brevet de Comandant de navă nelimitat, brevet de Conducător de ambarcațiune de agrement de Clasa A, categoria S și aspiră, în premieră națională pentru o femeie, la o carieră profesională în pilotajul maritim românesc.

 

 


 

Iubitori ai agrementului nautic, dacă doriți să experimentați navigația prin mijloace și tehnici clasice, dacă vreți să navigați ca Magellan, Amerigo Vespucci, Vasco da Gama sau Cristofor Columb, ori poate să fiți un Jack Sparrow al mărilor și oceanelor, începeți de astăzi pregătirea la Clubul Nautic Român!

 


Foto: Narcis Gaidargiu, Călin Dumitrica, Andreea Mihăescu

Film: Călin Dumitrica, Andreea Mihăescu

Drepturi de difuzare rezervate: Clubul Nautic Român©

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.