Expediţie nautică lituaniană pentru cooperare antreprenorială

de Andreea Mihăescu

Pe 8 august, în Portul Tomis, din Constanţa, a acostat velierul lituanian ’’ Reliant 95‘’, condus de skiperul Darius Vinkevius.

Echipajul compus din studenţi lituanieni, selectaţi în urma a două luni de pregătire, instruire şi prezentare a ideilor în afaceri derulează, de fapt, proiectul internaţional de promovare a antreprenoriatului în rândul tinerilor din bazinul Mării Negre, ‘’ Captain of the Seven Seas ‘’.

În cadrul conferinţei de presă a studenţilor lituanieni, găzduită de Universitatea Ovidius, din Constanţa, cei doi coordonatori ai proiectului, Donatas Juskus, preşedinte al Întreprinderii Publice    ’’Gold of Lithuania’’  şi Tomas Staniulis, scriitor şi navigator, au declarat că proiectul şi voiajul pe mare este organizat de Lithuanian Business Employers Confederation şi susţinut de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania şi de autorităţile publice din Vilnius, fiind realizat cu ajutorul Întreprinderii Publice’’Gold of Lithuania’’. ‘’Peste 350 de studenți și profesori și-au exprimat dorința de a participa la proiectul inițiat în luna mai a acestui an..

 

Peste 350 de studenţi şi profesori s-au arătat interesaţi să participe la acest proiect de antreprenoriat şi dezvoltare a planurilor de afaceri, timp de două luni fiind realizate tabere de instruire, creaţie şi prezentare de idei de afaceri. Dintre aceștia, doar 160 au fost selectați să participe la prima etapă a proiectului, călătoria porturile din bazinuli Mării Negre, fiind susținuți de 50 de antreprenori și experți.

Tot în cadrul conferinţei, studenţii s-au arătat foarte impresionaţi de potenţialul iniţierii unor afaceri în Romania şi si-au prezentat câteva idei antreprenoriale subliniind faptul că în Lituania este foarte greu să îţi deschizi o afacere în momentul în care ţi-ai terminat studiile, prioritate având cei cu experienţă în domeniu.

‘’ Prin acest proiect promovăm relaţiile paşnice şi diplomatice, o misiune nobilă a tinerilor, studenţilor şi oamenilor de afaceri implicaţi în proiect. Expediţia cu specific antreprenorial va dura 49 de zile, timp în care vom străbate peste 2.000 de mile marine ajungând în porturi din Turcia (Istanbul), Bulgaria (Varna, Burgas), România (Constanţa), Ucraina (Yalta, Sevastopol, Feodosia, Odessa), Rusia (Gelendzik, Soci) şi Georgia (Poti, Batuni), unde vom interacţiona cu studenţi, profesori şi oameni de afaceri ’’, a mai declarat Domatas, coordonatorul şi organizatorul proiectului.

Echipajul a părăsit Porul Tomis în seara zilei de 9 august.

Foto: Dan Mihăescu