EMSA dorește Director Executiv
Narcis GAIDARGIU ●
Un român în fruntea EMSA? Foarte posibil!
Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă sau European Maritime Safety Agency – EMSA cum e cunoscută în întreaga lume, a scos la concurs postul de Director Executiv.
Depunerea candidaturilor s-a încheiat pe 29 ianuarie 2018.
Printre candidați, un român, Căpitanul de Cursă Lungă, dr. Marin Chintoan.
EMSA este o instituție europeană care gestionează un buget anual de 75 milioane euro și are în componența echipei sale 250 angajați, specialiști de talie mondială, din domeniul maritim.
Știindu-l foarte ocupat, cu timpul la limită, am primit totuși, un răspuns nesperat de prompt, cererii mele de interviu telefonic.
M-a uimit, încă din startul convorbirii, liniștea și echilibrul, dar și promptitudinea cu care a reacționat de fiecare dată la solicitările discuției noastre, dând răspunsuri complexe, care anticipau întrebările următoare. Din păcate, pe unele nu a mai fost nevoie să le pun, întrucât primisem dinainte răspuns.
Am aflat că sunt depuse 48 de candidaturi, competitorii fiind din toate țările membre ale Uniunii Europene, foarte bine pregătiți profesional, cu o vastă experiență în domeniul maritim, românul nostru având parte de o competiție pe măsura priceperii și calităților sale.
Dacă am ajuns aici, e momentul să punctăm.
Cine este, profesional, Marin Chintoan?
Până în urmă cu doi ani a fost șeful uneia dintre cele zece unități ale EMSA, unitate care se ocupă de sistemele de monitorizare prin satelit ale traficului maritim. De doi ani încoace este Consilier Special pentru Asigurarea Calității (Special Advisor Quality Assurance) al actualului Director Executiv al EMSA.
Obiectivul său principal, cu care își susține candidatura pentru – posibil – viitorul său mandat de Director Executiv, este o concepție modernă asupra a ceea ce trebuie să devină EMSA, anume, să adopte o strategie ale cărei obiective și măsuri să o transforme dintr-o organizație reactivă, într-una proactivă, cu structuri elastice și interoperaționale, care să îmbunătățească și eficientizeze relațiile cu organizațiile de profil și guvernamentale ale statelor europene, astfel încât capabilitatea de răspuns la diversele solicitări să opereze în timp real.
Critici dure, așteptări mari
Criticată fiind de pe unele poziții în Parlamentul European, dată fiind dorința îndreptățită a unor parlamentari de a vedea rezultate cu o plusvaloare mai ridicată a acțiunilor desfășurate de EMSA, tocmai de aceea, Marin Chintoan își propune ca instituția să eficientizeze relațiile de colaborare dintre FRONTEX (European Border and Coast Guard Agency) și EFCA (European Fisheries Control Agency), parteneriat în care EMSA joacă rolul de organizație suport.
Viitorul sună mult mai bine
Contribuția sa la Pachetul de Măsuri la Frontiere – „Border Package” – care prevede schimbul de informații, servicii de supraveghere, consolidarea capacităților, analiza riscurilor și schimbul de competențe dintre agențiile implicate, este una foarte importantă. Dată fiind criza migranților, începând cu anul 2015, situația a impus crearea și implementarea unor noi măsuri la nivel european, care să managerieze fenomenul migrației și, deopotrivă, securitatea internă a Uniunii Europene.
Marin Chintoan are de asemenea o contribuție importantă la elaborarea și lansarea proiectului pilot „Crearea unei Funcții Europene de Pază de Coastă”, lansat în Parlamentul European. După ce proiectul pilot va functiona o perioadă, în urma analizelor de eficiență și oportunitate, acesta premerge înființării „European Coast Guard” – Garda de Coastă Europeană, care, în viziunea sa, pentru o creștere a securității la granițele Europei și pentru acoperirea întregii Mediterane, va întări colaborarea cu guvernele și instituțiile de profil din nordul Africii și Asiei, zonele de unde vine și cea mai mare parte a amenințărilor asupra granițelor maritime europene.
În mod normal, așa cum am promis, nu mai mult de cinci minute, interviul cu Marin Chintoan s-ar fi oprit aici, dar astăzi, fiind o zi specială, ziua sa de naștere, i-am urat „La mulți ani!” din partea Revistei Magazin Nautic și Clubului Nautic Român.
Voiam, finalmente, să aflu ce-l animă, aproape de încheierea unei cariere profesionale frumoase, ce îl face să meargă mai departe, menținând ritmul unor solicitări deloc ușoare.
Dorințele sale pe plan personal și familial, sunt în primul rând legate de sănătate, liniște și armonie, iar pe plan profesional să poată realiza încă două, trei proiecte majore pe care și le-a propus în următorii cinci ani de activitate profesională.
La final, am primit felicitări și urări de succes pentru publicația Magazin Nautic, ale cărei postări le urmărește și comentează.
Succes, domnule Chintoan!
Photo & Movie: EMSA, arhiva personală Marin Chintoan