Eminescu vandalizat – la Constanţa

 

de Dan Mihăescu

 

Foto- Andreea Mihăescu

Statuia lui Mihai Eminescu, de pe faleza Cazinoului din Constanţa a fost vandalizată în noaptea de 4/5 martie, hoţii furând placa masivă din bronz, de pe soclu, pe care era înscris numele poetului naţional.

 

Uimitor este faptul că în perimetrul respectiv, pe o distanţă de nici 400 de metri, Primăria Constanţa a amplasat două posturi permanente de pază, ale gardienilor publici şi mai mult, chiar în spatele ansamblului monumental ce-l reprezintă pe poetul nepereche, este şi un post de gardă al poliţiei militare ce asigură securitate Comandamentului Flotei.

Foto- Andreea Mihăescu

Despre tristul eveniment, ce arată starea de degradare a culturii naţionale dar şi a societăţii contemporane, unul dintre constănţenii care-şi făceau plimbarea de sâmbătă, în prima zi însorită a lunii martie, prof. Stelian Marinescu, comenta cu lehamite: “Mă mir că hoţii nu au luat la pachet şi gheretele gardienilor. Mare lucru dacă mâine noapte nu demontează şi bustul poetului sau statuia lui Veronica Micle, de la baza soclului. Şi tot aşa se pot duce mai încolo să ia şi ce-a mai rămas din balustradele ruginite de pe faleză sau grupul statuar  “Pescarii” a lui Corneliu Medrea, că e voluminoasă, din piatră, şi poate-i trebuie cuiva temelie la casă”.

 

Din păcate nu am putut afla niciun punct de vedere al gardienilor de pe faleză, deoarece posturile de pază au fost goale, sâmbătă după-amiază.

 

Monumentul lui Eminescu, de pe faleza Cazinoului, din Constanţa, a fost realizată de sculptorul Oscar Han, în 1930, atunci când Consiliul Local a decis ca dorinţa afirmată în celebra poezie „Mai am un singur dor” să fie îndeplinită, statuia fiind amplasată pe malul mării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.