Ediţia a V-a a Regatei de vară Alexandropolis

Grecia 2-4 august 2013

de Octavian Ţacu

Organizată de „Nautathletic Club Alexandropolis” cu sprijinul municipalităţii şi al unor sponsori  locali,  regata este înscrisă şi în calendarul   mondial al clasei „optimist” IODA(Internaţional  Optimist Dinghy  Organization)Organizatorii au făcut eforturi  considerabile ,în condiţiile de austeritate din Grecia pentru a continuă  tradiţia acestei  competiţii  şi au fost răsplătiţi  prin numărul mare de participanţi   144 de bărci la clasele optimist(90) laser standard ,laser 4,7 ,laser radial şi 470. Echipajele înscrise au venit din Israel,Turcia,Bulgaria ,România şi Grecia.

Oraş cu 70000 de locuitori, fondat de Alexandru cel Mare în anul 340 b.c la 660 de km. de Constanţa, staţiune turistică în nordul Greciei,  poate fi atins mai uşor din România după  9 ore cu maşină, având în vedere înbunatatirea şoselelor din sudul Bulgariei.

Pe lângă organizarea  ireproşabilă ,vântul a fost  prezent , ajungând în prima zi şi la forţă 3 spre 4 Bft cu valuri destul de mari pentru clasa optimist. Românii nu au navigat foarte des în astfel de coditii, astfel că au îmbarcat apă şi au avut de furcă cu valurile. Atmosfera  amicală a dat mediul propice relaţiilor între tinerii velisti. Prezenţa  românească  a fost marcată de  9 „optimişti” băieţi şi fete din Constanţa şi Bucureşti şi  7 laser băieţi şi fete.

Cea mai bună clasificare, după 10 regate a fost obtinută  la clasa optimist Petru Neagu  din Bucureşti  locul 7 în clasamentul general , cu două locuri 1 în regatta 6 şi 7 şi Luana Boicenco la fete ,locul 2 la junioare. La clasa  Laser Standard , Eduard Guţă (Electrică Constanţa) a urcat pe a III-a treaptă a podiumului, urmat de constănţeanul  Florin Olteanu (Sp.Studenţesc Bucureşti).  Podiumul clasei Laser 4,7 a fost și el îmbrăcat în steagul României datorită sportivului Andrei Zitti, care a obținut locul 3 la băieți.

Sigur că participarea românilor a fost remarcabilă, atât numeric cât şi că poziţii în clasamentele competiţiei, marea lor majoritate fiind pozitioinati în prima jumătate a clasamentelor.

Este foarte probabilă participarea unei delegaţii de velişti de la clubul din Alexandropolis,  la Regata Intenaţională  Cupa Dobrogei, din septembrie, de la Eforie(Marina Eforie), sau cel puţin aşa şi-au manifestat intenţia, după cum ne-au relatat colegii noştri, participanţi la regată.

 Foto: Irina Zitti

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.