EBRU BOLAT – VICECAMPIOANĂ MONDIALĂ !

Prof.  Octavian Ţacu  ●

140730(1346)033 - CopyFapt unic în istoria yachtingului românesc. Performanţele acestei copile au avut un crescendo extraordinar, dela supremaţia naţională la cea balcanică, apoi, campioană europeană la două clase (Optimist şi Zoom8) şi în final vicecampioană mondială. Titlul mondial a fost la doar trei puncte, de ea.

La una din regatele din Danemarca, la Campionatul Mondial al Clasei Zoom8 de la Kalovig Badelaug, dacă se clasa trei locuri mai sus, îşi încununa munca asiduă cu titlul de campioană mondială, pe care-l merită cu prisosinţă, căci a condus competiţia autoritar de la primele regate.

Datele statistice nu fac subiectul reportajului de faţă, ele vor fi analizate de talentata şi ambiţioasa sportivă şi de părinţii ei. Observaţiile mele sunt legate de purtarea drapelului românesc pe plaiuri unde compatrioţii noştrii se întrec în porcării aducătoare de oprobiu şi dispreţ. Pe de o parte Ebru Bolat, pe cele mai înalte trepte ale podiumului de premiere, vorbind o limbă engleză  perfectă, preţuită şi admirată de o mulţime de oameni din toată lumea, purtându-şi singură steagul tricolor, rezultatul sutelor de ore de muncă la şcoală şi pe apă, iar de cealaltă parte compatrioţii nostri care nu au dat pe la şcoală şi pentru care munca pare grea.

La festivitatea de premiere  a  Campionatului Mondial  al Clasei Zoom8, era o singura româncă într-o mulţime de competitor scandinavi şi britanici, dar dacă închideai ochii în timpul alocuţiunii rostită de Ebru puteai crede că este unul dintre localnici. Fără îndoială că vorbea cea mai bună limbă engleză dintre toţi commpetitorii veniţi din ţări cu sisteme de învăţământ model: Finlanda, Norvegia, Danemarca şi Suedia.

140730(1410)071 - Copy

Da, stimaţi cititori, Ebru Bolat este un model … model de instruire, educaţie din familie, ambiţie şi perseverenţă. Dacă un tânăr de vârsă lui Ebru Bolat care dă cu piciorul în minge, ajunge să joace într-o echipă din campionatul judeţean, el este instantaneu mediatizat ca o speranţa naţională, ne luându-se în consideraţie că şcoala şi educaţia sunt pe planul doi. Materializarea este, un test de cunoştinţe şi veţi vedea diferenţa ca de la cer la pământ între Ebru Bolat şi “distinsa speranţă” a fotbalului românesc crescut în sos de manele şi  neologisme de origine “obscură”.

Ministerul Tineretului şi Sportului nu a dat dovadă că vrea să răsădească în tânăra generaţie modele tip Ebru Bolat, care pe lângă sport, îşi clădesc şi educaţia necesară unei cariere absolut necesare  vieţii cu sport în timpul liber. Am urmărit cu multă curiozitate  presa din România, după marea performanţă a lui Ebru Bolat. Pentru realizări mult mai mici, în alte sporturi, la sosirea medaliaţilor la Aeroportul Otopeni, aceştia erau întâmpinaşi de televiziuni, de reprezentanţii  Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), federaţie, club, fani şi tot alaiul unei mediatizări conform manualelor de P.R. Velista Ebru Bolat a ajuns la Otopeni cărându-şi singură în spate vela şi echipamentul de copmetiţie, strecurându-se prin poarta batantaă de la SOSIRE, discret şi cu modestia unei mari campioane, fără camere de televiziune, reporteri, MTS sau federaţie. În ziare câteva inserţii  nesemnificative preluate de la agenţiile de presă, au marcat ispravă unei exemplare campioane. Ministra  Tineretului şi Sportului nu cred că are în preocupările principale ale “ fişei postului”  implementarea  modelelor tip Ebru Bolat.

20140721_074949 - Copy

Toată admiraţia pentru cariera şi comportamentul Gabrielei  Szabo, vremelnic ocupantă a fotoliului ministerial, după un “priceput” în ale sportului şi educaţiei, medicul Bănicioiu, de altfel mare admirator al performanţelor Federaţiei de Columbofilie. Nu le cere nimeni să facă minuni fără bani, dar propulsia “modelelor”  trebuie să fie primordială în “to do list-ul“ activităţii lor. Ce să iasă din mediatizarea modelelor de parveniţi inculţi, manelişti şi tot felul de delicvenţi. Ne mai miră rezultatele la bacalaureat sau capacitate. După ce generaţii întregi au avut drept preocupare esenţială era copiatul şi strângerea şpăgii pentru profesori.

Prin prezentul articlol vreau să lansez cea mai cuprinzătoare etichetă a României  de azi  cu o titulatură al cărei autor sunt: ROMÂNIA ESTE O ŢARĂ IMUNODEFICITARĂ LA ŞPAGĂ.

20140728_155230 - Copy

Dar să încheiem într-o notă mai optimistă , cu speranţa că vom avea ca preocupare educaţioanală propagarea modelelor gen  Ebru Bolat, cu steagul tricolor înveşmântat pe umeri şi pictat pe obraji, făcând cinste ţării în medii superioare, prin performanţe sportive şi de educaţie.

Foto: Ender Bolat ; Cosmin Andronic

2 comentarii la „EBRU BOLAT – VICECAMPIOANĂ MONDIALĂ !

 • 20 august 2014 la 11:04
  Permalink

  foarte bine si cu mult adevar scris !
  felicitari domnule profesor!

  Răspunde
 • 13 noiembrie 2014 la 15:09
  Permalink

  Stimate domnule Octavian,
  Nu mă surprinde faptul ca sunteți indignat de lipsa de respect
  a ,,clămpănitorilor” momentului față de valorile autentice.
  Vă împartașesc amărăciunea ,dar nimic nu poate estompa
  bucuria de a avea un vicecampion mondial la yachting. Ce nu a făcut federația putem noi, pe plan local și județean să îndreptăm.
  Se cuvine ca alături de Simona Halep să fie și Ebru Bolat, nominalizată printre cei mai buni sportivi ai anului 2014, la Constanța.
  Prof. Stelian Marinescu

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.