Ebru Bolat rămâne în elita europeană a Clasei Zoom8

Prof.Octavian Ţacu ●

11071950_1020073341354932_8027181458481378024_nÎn primăvară anului 2014, la Constanţa, aveam prima confirmare majoră a unei mari campioane a yachtingului românesc – Ebru Bolat câştiga titlul de Campioană Europeană a Clasei „Zoom8”.

Primăvara 2015, mai exact 1 – 5 aprilie 2015, în Spania, campioana en titre a Clasei Zoom8, îşi apăra titlul cucerit în rada Portului Tomis, la categorie feminin, cum s-ar spune – „acasă” la ea.

Asociaţia Internaţională a Clasei Zoom8 împreună cu două cluburi de yachting din Palamos, Federaţia Catalană de Yachting şi Federaţia Regală de Yachting din Spania au organizat ediţia 2015 a întrecerii continentale.

Locul de desfăşurare – Golful Palamos, aferent localităţii cu acelaşi nume, situată la 116 km. nord de Barcelona şi 89 de km. de graniţa cu Franţa, în regiunea Girona din Catalonia. Palamos, având o populaţie de 30.000 de locuitori, este gazdă multor competiţii internaţionale şi naţionale de yachting, cam tot ce excede Barcelonei, aici existând două cluburi de yachting puternice, Club de Vela Palamos şi Club de Vela Costa Brava, hoteluri bune şi o marină cu toate dotările.

Regatele ediţiei din acest an a Campionatului European al Clasei Zoom8, ce a reunit la start 51 de bărci – la cele două categorii competitive (feminin şi masculin), au fost planificate, conform instrucţiunilor de cursă, în intervalul 2 şi 5 aprilie, cu o prognoză de vânt schimbător, câte trei pe zi. Organizatorii au calculat că efectiv fiecare regată să dureze câte 50 de minute. În total au fost date 11 regate.Tot conform instrucţiunilor de cursă, dacă erau validate nouă regate, cea mai proastă se scădea, iar în varianta în care erau validate între 10 şi 12 regate, se scădeau două, cele mai proaste. Toate aceste detalii sunt necesare pentru a explica evoluţia campioanei noastre, Ebru Bolat. În dată de 4 aprilie, după opt regate validate, cu scăderea regulamentară, Ebru era pe primul loc – cu 12 puncte. A două clasată, daneza Michala Hoeg Norsel, avea 14 puncte. Cum ar spune renumitul comentator Cristian Ţopescu, „lupta strânsă”. Ziua de 5 aprilie a fost însă memorabilă pentru această ediţie a Campionatului European.

Tinerii competitori au avut parte de vânt puternic 20 – 22 noduri din nord, nord-est, vânt cunoscut în zonă sub denumirea specifică „Tramuntana”. Organizatorii au dat startul la trei regate pe vânt tare şi valuri cu „berbece” (coame de spumă albă). Aceste condiţii au triat sever competitorii, cu modificări în clasament,  inregistrându-se pe parcurs şi răsturnări.

524370_580531611990149_2113054946_n

După scurgerea timpului de protest şi validare a regatelor din ziua de 5 aprilie, Ebru Bolat a ocupat locurile 4, 6 şi 3, la ultima regată. Daneza Michala Hoeg Norsel a navigat mai bine, ocupând locurile 2, 2 şi ultima în regată care se scădea, locul 7. În aceste condiţii daneza a totalizat 18 puncte, obţinând locul I şi medalia de aur, iar Ebru Bolat 19 puncte – recompensate cu locul II şi medalia de argint în vreme ce medalia de bronz a fost câştigată de norvegianca Emilie Homstvet, cu 27 de puncte, sportivă care a navigat bine pe vânt tare, câştigând ultimele două regate, în vreme ce celelalte adversare aveau grije să se controleze reciproc. Ebru Bolat a câştigat şi premiul de popularitate al competiţiei. Felicitări pentru ambele clasificări.

 

La băieţi au fost înscrişi, mult mai mulţi concurenţi decât la ediţia 2014. România a fost reprezentata de Matei Alexandru Duca. Aflat la primul mare concurs şi pentru prima oară la Clasa Zoom8, el a înregistrat o clasificare modestă. Trebuie să menţionez „efortul” Federaţiei Române de Yachting care l-a susţinut pe conducătorul delegaţiei naţionale, Ender Bolat, şi pe campioana noastră Ebru Bolat cu „măreaţa” suma de 35 de euro pe zi (diurna legală pentru deplasările peste hotare), adică 175 de euro pentru toată competiţia. În paranteză trebuie să ştiţi că numai taxa de participare la acest campionat a fost de 200 de euro pentru fiecare competitor înscris.Trăiască părinţii ! Fără comentarii……Următoarea competiţie majoră a Clasei Zoom8 este Campionatul Mondial 2015 din Austria, 2 – 8 august pe Wolfgangsee, lac glacial lângă Salzburg, într-o foarte frumoasă zona turistică montană.

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Ebru Bolat rămâne în elita europeană a Clasei Zoom8

  • 22 aprilie 2015 la 2:01
    Permalink

    Doresc ca corectez o informatie cu privire la finantarea deplasarii: printr-o decizie de ultim moment Ministerul Tineretului si Sportului a aprobat acoperirea intregului buget de cheltuieli de participare al sportivei Ebru Bolat la aceste campionate europene.
    Multumim!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.